L'Ajuntament proposa l'aprovació inicial de la modificació urbanística per impulsar l'Espai Barça

L'Ajuntament proposa l'aprovació inicial de la modificació urbanística per impulsar l'Espai Barça

La tinent d’alcalde Janet Sanz sotmetrà a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat una Modificació del Pla General Metropolità que permet que l’entorn del Camp Nou guanyi espai públic i s’obri al veïnat

L’Espai Barça ha fet un pas endavant aquest dijous amb l’anunci per part del Govern de l’Ajuntament de Barcelona que el proper dimecres sotmetrà a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat l’aprovació inicial de la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM), la modificació urbanística imprescindible per impulsar el projecte patrimonial del Club. La tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, juntament amb el regidor del districte de les Corts, Agustí Colom, i el comissionat d’Esports, David Escudé, han presentat la proposta que es debatrà políticament abans d’encarar un període d’exposició pública de tres mesos. Seguidament, afrontarà l’aprovació provisional al Consell Plenari, l’últim tràmit municipal abans d’elevar-se a aprovació definitiva a la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan de la Generalitat de Catalunya.

La proposta de la MPGM és l’instrument urbanístic que permetrà portar a terme una transformació urbana de gran abast, projectada de manera natural, oberta i accessible, necessària per poder realitzar l’Espai Barça, tant pel que fa a les instal·lacions esportives del Club com al seu entorn. L’Espai Barça inclou quatre línies d’actuació: la remodelació integral del Camp Nou, la construcció d’un nou Palau Blaugrana en els terrenys que actualment ocupa el Miniestadi, un Campus Barça que inclourà els edificis per a les oficines del Club i dels serveis necessaris per al funcionament de l’Entitat i de les seves disciplines esportives, i els nous usos urbans per a la millora de l’entorn.

Després de mesos de treball intens amb els equips tècnics d’urbanisme, mobilitat i sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona, i del procés participatiu dut a terme amb els veïns del barri de les Corts per debatre i consensuar les característiques de la proposta, la comissió de govern ha aprovat inicialment el document que recull la proposta final del Club per a la MPGM.

Per realitzar aquest document de reordenació urbana, el Club ha seguit els criteris i paràmetres de la proposta sotmesa i aprovada en referèndum pels seus socis a l’abril del 2014, amb un 72,3% dels vots favorables, i l’ha consensuat amb l’Ajuntament i els veïns de les Corts, per tal que la reordenació urbanística de l’àmbit compti amb la màxima participació i sigui beneficiosa per als veïns i el conjunt de la ciutat.

L’entorn del Camp Nou guanya més espai públic i s’obre al veïnat

Una de les millores més destacades de la transformació que es planteja de l’espai és que el Camp Nou i el conjunt de les instal·lacions del FC Barcelona s’obriran i deixaran de ser una barrera urbana. El recinte s’integrarà al barri de la Maternitat i de Sant Ramon i serà permeable, amb nous espais privats oberts a l’ús públic sense tancaments que mantindran una continuïtat amb la resta d’espais públics, vials i verds que l’envolten i que donen front al Camp Nou i l’actual Miniestadi.

Amb aquest objectiu, tot l’espai lliure d’edificació de propietat privada –33.796 m2–, que dóna front al carrer d’Arístides Maillol, entre la Travessera de les Corts i el carrer de Cardenal Reig i també a la banda del carrer de la Maternitat, s’urbanitzarà adequadament perquè esdevingui un nou àmbit obert a la ciutadania i amb una activitat urbana sostinguda més enllà dels esdeveniments esportius.

Aquesta proposta d’obertura del recinte alliberarà un conjunt de nous espais d’ús públic que oferiran recorreguts més amables entre la Travessera de les Corts i la Diagonal i facilitaran l’accés a eixos verds de la Diagonal i als diferents mitjans de transport públic de l’avinguda.

Un millor espai viari i nou traçat per al carrer d’Arístides Maillol

L’MPGM també proposa millorar l’ordenació de tot el sistema viari. Les actuacions urbanístiques, que aniran a càrrec del Club, preveuen ajustar el traçat del carrer d’Arístides Maillol i ampliar l’espai públic que l’acompanya per tal de connectar millor les instal·lacions amb tot l’entorn. Alhora, es millora la secció del carrer de la Maternitat, es manté gran part de l’arbrat actual i es facilita la relació i el recorregut cívic amb l’avinguda Joan XXIII i la Diagonal.

A més, es reordenarà i millorarà l’accés rodat i de vianants en tot l’àmbit, i les voreres perimetrals de les instal·lacions esportives tindran una amplada mínima de 5 metres. Les reurbanitzacions a l’espai viari s’aprofitaran per implantar carrils bici a l’avinguda Arístides Maillol, Joan XXIII, Maternitat i Gregorio Marañón.

Canvis en la mobilitat per reduir l’impacte en dies de partit

Pel que fa a la mobilitat, el document proposat posa en marxa mesures per millorar l’impacte a la mobilitat del barri que genera la massiva afluència al Camp Nou quan hi ha partit. D’una banda, se soterra tot l’aparcament actual en superfície per guanyar espai lliure d’ús públic i reduir la presència de motos a les voreres. El nombre de places serà el mateix que les existents actualment. Hi haurà 3.200 places per a cotxes i 1.000 per a motos, i s’afegiran 700 places segures per a bicicletes a l’interior del recinte esportiu.

També s’habilitarà un pàrquing soterrat per a autocars de les aficions visitants de 50 places inicials que posteriorment s’ampliaran fins a 70, i estarà integrat dins les instal·lacions del FC Barcelona, amb accés des de l’avinguda de Xile. Així mateix, es reordenarà la urbanització del carrer de Menéndez Pelayo per habilitar l’estacionament d’uns 60 autocars en dies de partit. Aquestes accions permetran recuperar la plaça Bederrida com a parc ciutadà.

Sòls i sostres previstos i costos econòmics

Fruit de la proposta, la ciutat guanya uns 14.000m2 de sol, 18.700 m2 de noves zones verdes i l’accés a un gran espai d’ús públic obert i sense tanques de prop de 40.000 m2. La proposta de MPGM no suposa cap cost per a la ciutat. El FC Barcelona fa una inversió de prop de 28 milions d’euros addicionals en vials i obres d’urbanització, que queden compensats amb un sostre per a noves edificacions de 30.000 m2 per a usos d’oficines, terciari i hoteler –aquest últim d’un màxim de 10.000 m2-, que s’aixecaran a la cruïlla d’Arístides Maillol i Joan XXIII. La resta de costos bàsics per la generació d’espai privat a ús públic, com la urbanització en superfície, la construcció de l’aparcament subterrani i anivellació, i el pàrquing d’autobusos, amb un cost total de 80 milions d’euros, ja estaven previstos dins del pressupost global de 600 milions d’euros de l’Espai Barça.

Janet Sanz presenta la proposta

La tinent d’alcalde Janet Sanz ha explicat els detalls de la proposta després de la reunió de la comissió de Govern. Ha començat la seva exposició fent un repàs històric de les propostes que anteriorment el FC Barcelona havia fet arribar a l’Ajuntament, com el projecte Barça 2000, que incloïa un gran centre comercial, i la proposta de l’any 2000, amb 150.000 m2 de sostre d’ús d’habitatges per finançar la transformació que, segons Janet Sanz, eren “més invasives per a la ciutat i provocaven un desequilibri” entre els interessos del Club i de la ciutat.

Sanz ha reconegut que la transformació de l’àmbit “és una assignatura pendent” i ha defensat la proposta, que s’ha construït “d’acord amb tres criteris clau: el consens veïnal, la millora de la proposta inicial en relació amb la mobilitat, un dels elements clau, basant-se en l’impuls del transport públic i l’ordenament de l’espai de les motos, els vehicles i els autocars, a més de les qualificacions de sol per garantir un gran espai públic, i per últim, que tot el cost econòmic fos a càrrec de l’entitat privada, en aquest cas el FC Barcelona”.

Després de detallar els punts més rellevants de la proposta de la MPGM, Janet Sanz ha valorat que “s’ha fet un procés de participació ciutadana que ha estat com mai abans s’havia fet i que ha de continuar fins a l’aprovació definitiva, amb sessions genèriques i específiques d’un nivell de profunditat de la proposta molt elevat”.

La regidora d’urbanisme considera que la proposta que es presentarà dimecres a la comissió d’urbanisme “planteja les diferents mirades de tots els interessos perquè es pugui aprovar inicialment. Creiem que la proposta és equilibrada, incorpora les demandes dels veïns, dels grups municipals i també les del FC Barcelona des de la garantia de l’interès públic per damunt de tot”. Sanz també ha destacat que la proposta “no planteja un gran aprofitament privat, com en els anteriors projectes de Barça 2000 i la del 2010”. “Creiem que és una oportunitat estratègica per estructurar la transformació d’un espai inhòspit i calia fer una proposta per integrar-la a la ciutat. És hora de fer ciutat amb l’Espai Barça i garantir la qualitat urbana de tot el districte de les Corts”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut