‘Première’ multitudinària del documental ‘Gamper, l’inventor del Barça’

‘Première’ multitudinària del documental ‘Gamper, l’inventor del Barça’

Prop de 500 convidats assisteixen a l’acte al Teatre Romea, amb presència destacada del president Josep Maria Bartomeu, Manel, Xavier i Emma Gamper i el director de Lavinia, Jordi Ferrerons

El Teatre Romea de Barcelona s’ha quedat petit aquest dilluns per acollir la première  del documental ‘Gamper, l’inventor del Barça’, que ha comptat amb una extensa representació institucional de l’Entitat, encapçalada pel president Josep Maria Bartomeu, el vicepresident primer Jordi Cardoner i membres de la Junta Directiva; nombrosos representants dels diferents estaments del Club, familiars del fundador amb els seus néts Manuel, Xavier i Emma Gamper al capdavant; de personalitats del món blaugrana com Michael Witty, nét de l’expresident Walter Witty i representants de les institucions esportives del país, com Gerard Figueras, secretari general de l’Esport.

Prop de 500 convidats, entre els que també hi havien socis i penyistes del Club, han pogut gaudir de l’estrena d’aquest documental que vol retre homenatge a la figura de Joan Gamper, el jove suís que el 1899 va fundar el FC Barcelona juntament amb un grup d’amics estrangers i catalans que volien jugar a un esport nou anomenat ‘football’. Dirigit per Jordi Ferrerons i produït per Lavinia Audiovisual, amb la col·laboració de les cadenes suïsses Point Prod, Teleclub i TSR, de TV3 i del FC Barcelona, també ha comptat amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).

Valverde, entre la representació de tècnics i esportistes

La presència de tècnics i esportistes del Club també ha estat molt important, destacant la de l’entrenador Ernesto Valverde, en representació del primer equip i la d’altres membres dels equips professionals com Marc Garcia, Andreu Plaza, David Barrufet, Víctor Tomàs, Txus Lahoz, Paco Sedano, Toni Miró, Edu Castro, Aitor Egurrola, Markel Zubizarreta, Fran Sánchez i Laura Ràfols, a més d’una representació dels equips del futbol formatiu. Tampoc han faltat exjugadors com Carles Rexach o Josep Maria Fusté. Tanmateix han estat presents executius del Club, com Òscar Grau, Pep Segura, Robert Fernández, Guillermo Amor, que té una participació directa en el documental, Jordi Roura o Aureli Altimira, entre d’altres.

La projecció del documental, de 52 minuts de durada, ha estat precedida d’un emotiu acte en el que han participat el president Bartomeu; Jordi Ferrerons, en representació de la productora principal, Lavinia Audiovisual i la resta de productors, així com els tres nets del fundador, que han tingut un paper molt important en el desenvolupament del documental, a més de Saro Pepe Fisher, del director del Museu i Arxiu del Zurich FC, club que Gamper va fundar quan tenia 18 anys.

Bartomeu recorda el llegat de Gamper

En el seu parlament, el president Bartomeu ha lloat la figura de Gamper i s’ha referit al llegat que va deixar i encara es manté vigent en el Club, 118 anys després de la seva fundació: “Gamper va escollir com a nom del club el nom de la ciutat que el va acollir. Al llarg de la seva vida va ser jugador, directiu i president en cinc ocasions, però Gamper va ser molt més. El Barça és, avui en dia, ‘més que un club’ i és una institució que es manté fidel als pilars fundacionals que va establir el seu ‘inventor’. Joan Gamper va imaginar una societat esportiva democràtica, regida lliurement pel seus socis, que 118 anys després segueixen sent els seus propietaris; i li va donar un sentit que marcaria al Club universalment: el compromís amb Barcelona i Catalunya. Aquests pilars dels que us parlo son catalanitat, democràcia, poliesportivitat i universalitat. I més d’un segle després, aquests pilars segueixen ferms i vigents com el primer dia”.

La ‘première’ del Teatre Romea ha servit per presentar el documental que s’estrenarà el proper dimarts 23 de gener a les 22 hores simultàneament per TV3, en el programa ‘Sense ficció,  i per Barça TV.

Sobre el documental ‘Gamper, l’inventor del Barça’

El Barça és avui el club esportiu més gran del món. Milions de persones d'arreu estan pendents de les seves estrelles. Però en la seva fundació, el Barça estava format per un grup d'amics que simplement volien jugar a futbol. El líder d'aquell grup va ser un jove suís de 22 anys acabat d'arribar a Barcelona. Es deia Hans Gamper.

Avui en dia dóna nom a la ciutat esportiva del club, al trofeu d'estiu i a un carrer del barri de les Corts, però tot i la gran importància que va tenir la seva figura, de Joan Gamper, fundador del Barça, se'n sap ben poc. Quins van ser els seus origens suïssos? Què el va portar a Barcelona? Com es va forjar la fundació del Barça? Quin llegat va deixar com a president? Per què va haver de marxar de Catalunya? En quines circumstàncies va morir? Quins dels valors de l'actual Barça tenen origen en la seva figura?

Per respondre aquestes i moltes d'altres preguntes, el documental viatja en el temps, entre el passat i el futur, en gran part de la mà dels seus tres néts, Manuel, Xavier i Emma Gamper. Per primera vegada obren els àlbums fotogràfics de la família confeccionats pel mateix fundador del Barça, plens d'imatges inèdites. Emma, la més jove, ha dedicat part de la seva vida a redescobrir el seu avi. Juntament amb els seus cosins, evoca la figura de Joan Gamper. Tots tres reflexionen sobre les raons per les quals se'ls va ocultar qui havia estat fins que van ser grans.

Entre Suïssa i Catalunya, “Gamper, l'inventor del Barça” ressegueix els anys en què el futbol va néixer com a esport reglamentat, com va arribar a Barcelona de la mà de Gamper i d'altres joves entusiastes, quins problemes socials i polítics va trobar a la Catalunya de l'època, per què un suís va abraçar la causa catalanista i de quina manera el seu caràcter i la seva empenta van impregnar de manera decisiva la personalitat del Barça.

El documental també narra diversos episodis de la història del club, com el de la pròpia fundació, la crisi institucional de 1908 en què Gamper va salvar el club de la seva desaparició o la gran xiulada de l'himne espanyol de 1925, que va suposar un gran punt d'inflexió en la vida de Joan Gamper.

Un seguit d'experts i testimonis catalans i suïssos ajuden a omplir els nombrosos buits d'informació al voltant d'algú que va arribar a Barcelona com a Hans, va morir com a Joan i va deixar el llegat immens d'haver inventat el Barça.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut