El FC Barcelona als Jocs Olímpics: molt més que un club

El FC Barcelona als Jocs Olímpics: molt més que un club

El club blaugrana manté una estreta relació amb els Jocs Olímpics des de l’edició del 1920 a Anvers i, al llarg de la història, esportistes del Barça han aconseguit 57 medalles

El Barça és molt més que un club. Així ho demostra la història esportiva i social que envolta al barcelonisme. Ara que Rio de Janeiro és el centre del món esportiu amb la celebració dels Jocs Olímpics, és una bona oportunitat per explicar la relació entre el FC Barcelona i les olimpíades. Uns vincles que no estan a l’abast de qualsevol club i que, en xifres, es resumeixen en 7 medalles d’or, 22 d’argent i 28 de bronze.

Comptant els 21 esportistes del Barça presents a Rio de Janeiro, el Barça ha estat representat en 221 ocasions en 19 cites olímpiques diferents. La primera va ser l’any 1920, als Jocs Olímpics celebrats a Anvers just després de la Primera Guerra Mundial. Allà hi van participar sis esportistes blaugranes, entre ells els futbolistes Josep Samitier, Agustí Sancho, Félix Sesúmaga i Ricard Zamora, que van tornar a casa amb la medalla d’argent.

El Barça també va estar representat a París 1924 i Amsterdam 1928, així com a Londres 1948, la primera edició després de la Guerra Mundial que va impedir organitzar els Jocs de 1940 i 1944. Després de les dues medalles en hoquei herba d’Albert Piera i Oriol Ysamat a Roma 1960, els metalls van tornar a tenir color blaugrana a Los Angeles 1984, amb el bronze de l’atleta José Manuel Abascal i les plates dels basquetbolistes Juan De la Cruz, Nacho Solozabal i Juan Antoni San Epifanio. Aquest últim, Epi, va estar present en quatre Jocs  -només igualat per David Barrufet i per un Navarro que ara el superarà a Brasil- i sempre tindrà la seva imatge associada als Jocs de Barcelona 92: va ser l’últim portador de la torxa.

Protagonisme a Barcelona 92

Amb els Jocs a la ciutat comtal, el club blaugrana va tenir una elevada dosi de protagonisme. Albert Ferrer, Pep Guardiola i Antoni Pinilla van aconseguir l’or sobre la gespa del Camp Nou, mentre que el Palau va ser la seu de la competició de Judo i d’hoquei patins, on Josep Benito i Joan Carles van quedar sots-campions.

El ritme de consecució de medalles celebrades pel barcelonisme va augmentar a Atlanta 1996 (7) i, sobretot a Sydney 2000 (13). En aquest segle XXI encara és més evident el caràcter poliesportiu del Barça, gràcies als bronzes aconseguits per l'equip espanyol d'handbol a Sidney i a Pequín 2008, amb vuit i set seleccionats del Barça respectivament. Els francesos Jerome Fernández (Pequín 2008) i Sorhaindo (Londres 2012) poden presumir de tenir un or olímpic, igual que els dos futbolistes argentins Javier Saviola (Atenes 2004) i Leo Messi (Pequín 2008).

Sigui quin sigui el medaller que s'obtingui a Rio de Janeiro, la vinculació entre dos institucions globals com els Jocs Olímpics i el Barça seguirà persistint amb l'objectiu de transmetre els valors més sans de l'esport. 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut