El Camp Nou acull l'assemblea d'ELEN, l'entitat que treballa per protegir i promocionar les llengües minoritàries

El Camp Nou acull l'assemblea d'ELEN, l'entitat que treballa per protegir i promocionar les llengües minoritàries

El FC Barcelona col·labora amb l’associació de la qual forma part la Plataforma per la Llengua en el marc de la celebració del centenari de l’adopció del català com a idioma oficial del Club

Aquest dissabte se celebra a la Sala Berlín del Camp Nou l’assemblea bianual de la Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (European Language Equality Network, ELEN), una associació que aplega una quarantena d’entitats que treballen per promocionar i protegir les llengües regionals o minoritzades. La Plataforma per la Llengua, com a membre d’ELEN, organitza i lidera aquesta assemblea que se celebra a l’estadi blaugrana en el marc de la commemoració del centenari de l’adopció del català com a idioma oficial del Club.

El directiu i comissionat de l’Espai Barça, Jordi Moix, ha donat la benvinguda als assistents, entre els quals destaquen Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya, i Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua. Durant tota la jornada els participants han posat en comú les accions que fan als seus països respectius i han traçat estratègies perquè la Comissió Europea blindi la protecció a les llengües que no són oficials a la UE, ja que hi ha més de 50 milions de ciutadans europeus que tenen una llengua que no és oficial com a llengua materna.

Moix ha explicat als assistents a l’assemblea de l’ELEN els lligams que el FC Barcelona manté amb la llengua catalana i que es remunten a un segle d’història. Va ser l’1 de juliol del 1916 quan el Club va fer el primer document oficial en català, l’acta de la primera reunió de la Junta Directiva presidida per Gaspar Rosés, el punt de partida de la seva adopció com a llengua oficial en els documents interns (actes de juntes, llistats de socis, estatuts, etc.).

El català, al Camp Nou

No va ser fins molts anys després, el 3 de setembre del 1972, quan es va parlar en català pels altaveus del Camp Nou per primera vegada. Va ser amb motiu del partit de Lliga Barça-Deportivo, quan el recordat Manel Vich va dir: “S’ha perdut un nen a l’Estadi. Es troba a la porta principal de Tribuna”.

Davant la indignació de Tomás Garicano Goñi, ministre de Governació present a la Llotja del Camp Nou que exigia explicacions per aquell “excés”, el president Agustí Montal va intentar calmar-lo tot dient: “Es la voluntad de los socios”. El ministre franquista va replicar que, si allò es tornava a repetir, li diria el mateix “en otro lugar y de otra manera”. Després, va afegir-hi: “Y ahora me traes la lista de socios, que los meto a todos en la cárcel”. Després d’aquest cúmul d’amenaces, el català no es va tornar a sentir per la megafonia de l’Estadi fins al 26 d’agost del 1975, ara ja sense amenaces de represàlies i de manera definitiva.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut