fcb.portal.reset.password

Foto de grup dels participants a la IV Edició dels Diàlegs Acadèmics ‘Ernest Lluch d’Economia i Futbol’ / GERMÁN PARGA

Aquest dilluns s’ha celebrat la IV Edició dels Diàlegs Acadèmics Ernest Lluch d’Economia i Futbol, organitzat per la Fundació Ernest Lluch i l’Àrea Institucional del FC Barcelona. L’acte, que ha tingut lloc a l’Auditori 1899 amb la presència d’un centenar de convidats, ha versat sobre el tema “Una mirada econòmica al futur del futbol” i a partir d’aquest plantejament s’ha dialogat sobre aquells aspectes econòmics de present i futur que afecten aquest esport i perquè la gestió d’aquests s’ha de basar en la sostenibilitat i l’equilibri.

La presentació de l’acte ha estat a càrrec de Carles Vilarrubí, vicepresident de l’Àrea Institucional i Internacional del FC Barcelona, que en el seu parlament ha recordat la figura d’Ernest Lluch en la seva doble vessant de gran economista i enamorat del FC Barcelona. Vilarrubí ha subratllat la importància d’aquestes jornades de debat i ha encoratjat a mantenir-les de cara al futur. Joan Majó, president de la Fundació Ernest Lluch, també ha donat la benvinguda als assistents a la jornada d’enguany.

Posteriorment ha pres la paraula Jaume Garcia, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat Pompeu Fabra, que ha presentat els diferents ponents i ha fet una introducció des d’un punt de vista acadèmic del tema principal d’aquesta edició dels diàlegs.

La jornada d’enguany s’ha dividit en dues parts. La primera ha consistit en un diàleg, que sota el títol ‘Una evolució americana del futbol europeu?’ s’ha centrat a debatre cap a on va el futbol europeu comparat amb altres models de l’esport professional, com l’americà. Un dels fils conductors d’aquest debat ha estat com afecta el sistema de traspassos de jugadors, especialment després de la Llei Bosman a la gestió dels clubs. Han protagonitzat aquest diàleg el Dr. Stefan Késenne, catedràtic d’Economia de la Universitat d’Anvers i Lovaina (Bèlgica), i el periodista i columnista del ‘Financial Times’, Simon Kuper.


Club: IV Edició del diàlegs acadèmics ‘Ernest... by fcbarcelona

La segona part de la jornada ha consistit en una taula rodona que duia per títol ‘Una anàlisi de l’experiència dels clubs’. En aquesta sessió s’ha treballat al voltant d’exemples i experiències de la Lliga espanyola. Hi han participat Manel Arroyo, vicepresident de l’Àrea de Màrqueting i Comunicació del FC Barcelona; Álex Aranzabal, expresident de la SD Eibar i doctor en Economia i Direcció d’Empreses per la Universitat de Deusto, i Eduardo Bandrés, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat de Saragossa. Arroyo ha explicat en aquesta part del col·loqui com el Barça ha liderat la negociació dels drets televisius per aconseguir una Lliga més competida, que acabi beneficiant tots els clubs.

Un cop finalitzada aquesta taula rodona, s’ha dut a terme un torn de preguntes amb tots el participants que ha donat pas a la cloenda de la jornada, a càrrec de la vicepresidenta de l’Àrea Econòmica del FC Barcelona, Susana Monje.

Declaracions del vicepresident Carles Vilarrubí:

"Futbol i economia, una vegada més, són el centre del debat. l l’economia ens ha d’ajudar a fer del nostre club un exemple de transparència i èxit. Futbol i negoci van de la mà. Aquesta Junta Directiva vol que aquest binomi es tradueixi en èxits esportius i èxits econòmics. El nostre repte no és només esportiu al camp de futbol, sinó també institucional i consisteix a preservar el nostre model de club. No volem perdre la nostra identitat i volem que els propietaris segueixin sent el socis, tal com marca l’essència”.

Declaracions del vicepresident Manel Arroyo:

“Els clubs s’han de gestionar amb ànima i això en al Barça ho tenim molt en compte perquè el nostre club pertany a 150.000 socis. Això ha de conviure amb la professionalització al màxim. Treballem molt intensament perquè els ingressos pugin i en aquest sentit el nostre referent és la Premier, tot i que sabem que és difícil arribar-hi. Però el que queda clar és que hem de créixer molt. Així Messi, Neymar i Suárez i d’altres es quedaran molts anys amb nosaltres.

D’altra banda, la Lliga domèstica no ha de desaparèixer. Els gran clubs hem de treballar perquè evolucioni i convisqui amb les competicions europees. Però encara hi ha molt per fer. Per exemple, els horaris. Pensem que hi ha un mercat global que vol veure el futbol en horaris més convenients”.

Declaracions de la vicepresidenta Susana Monje:

“Els clubs s’han de dirigir des del punt de vista econòmic de la millor manera possible. L’èxit esportiu garanteix l’entrada de diners, però l’èxit exigeix també una compatibilitat sostenible i clara. Aquesta és una de les fites de l’actual Junta Directiva del FC Barcelona, i un mandat dels socis. Sentiment i diners poden semblar dues paraules antagòniques, però, en el món del futbol, estan molt lligades. Al FC Barcelona som conscients d’això i volem garantir als nostres socis, legítims propietaris del nostre club, que els èxits esportius han d’anar acompanyats d’una exitosa manera de desenvolupar el nostre negoci”.

Tornar a dalt