fcb.portal.reset.password

Els familiars i les personalitats presents a l’acte es van fotografiar amb les samarretes amb el nom dels tres jugadors / GERMÁN PARGA - FCB

L’Auditori 1899 ha acollit aquest dilluns la projecció de la pel·lícula Hongaresos pel Barça, centrada en les figures de Kocsis, Kubala i Czibor, a qui se’ls ha rendit un sentit homenatge en què les famílies dels tres protagonistes han tingut una presència destacada.

L’acte, que s’ha organitzat en col·laboració amb el Consolat d’Hongria, ha comptat amb una massiva assistència que ha deixat petit l'Auditori 1899. Entre els participants a l'acte, cal destacar la presència del vicepresident Carles Vilarrubí; dels directius Silvio Elías i Pau Vilanova; del viceministre d’afers exteriors i de comerç exterior d’Hongria, László Szabó; de l’ambaixadora d’Hongria a Madrid, Enikő Győri; del conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; del cònsol general d’Hongria a Barcelona, Barnabás Kovács; del director de la pel·lícula, Tibor Kocsis, així com de familiars de Kocsis, Kubala i Czibor, i de diversos exjugadors, entre d’altres.

Tampoc han faltat representants d’alguns mitjans de comunicació hongaresos com Sport 1TV, Magyar Idők o M4. Tots ells s’han reunit abans de l’inici de l’acte per visitar el Museu i l’Exposició Espai Barça, i s’han fet una foto de grup al costat de l’estàtua de Kubala situada a l’esplanada del Camp Nou.

En aquesta pel·lícula de Tibor Kocsis, els tres fenòmens Kubala, Kocsis i Czibor són recordats, entre d’altres, pels seus fills i per antics companys, tan hongaresos com barcelonistes, com ara Justo Tejada, Ferran Olivella i el Pilota d’Or Luis Suárez. Tot amanit amb partits inoblidables, gols inversemblants i driblatges espectaculars de tres figures llegendàries que van haver de viure una època complicada a Europa i van portar l’alegria al FC Barcelona i a Catalunya.

Durant la dècada dels anys 50 el FC Barcelona va gaudir d’un equip de somni comandat per un astre hongarès que es deia Lászlo Kubala, un crac amb una força física fora del comú, tècnica d’un malabarista, extraordinària visió de joc, habilitat rematadora, mestratge insuperable en el llançament de faltes i penals i dots de líder al terreny de joc. Sota la seva ègida l’equip de les Cinc Copes (1951-53) ho va guanyar absolutament tot i la necessitat de construir el Camp Nou es va fer més imperiosa que mai. Més endavant, l’any 1958 van arribar al Barça uns altres dos genis de l’Equip d’Or d’Hongria d’aquella dècada: Sándor Kocsis i Zoltán Czibor. Kocsis era conegut com a Cap d’Or per la seva extraordinària rematada de cap, mentre que Czibor era l’Ocell Boig per les seves genialitats imprevisibles. Al capdavall, tots tres hongaresos van conquerir el cor dels afeccionats barcelonistes per sempre més.

Declaracions de Carles Vilarrubí, vicepresident del FC Barcelona:

“En aquests moments d’èxit i de reconeixement mundial al nostre Club, és de justícia tenir un record per a aquells que han col·laborat a arribar on som ara. Kubala, Kocsis i Czibor en la seva època van ser fonamentals per augmentar l’estima de l’afició pel nostre equip. Van arribar d’Hongria, van defensar amb orgull i entrega la samarreta blaugrana i van ser estimats pels aficionats barcelonistes”.

Declaracions de Sílvio Elías, directiu del FC Barcelona:

“Ara fa més de seixanta anys va arribar al Barça el Messi del moment, Kubala. I després, amb Kocsis i Czibor, es va formar el trident dels anys cinquanta. Eren uns anys complicats aquí i a Hongria, però els vam acollir i ells ens ho van recompensar esportivament, amb el seu joc revolucionari, i humanament, perquè eren bones persones i van voler integrar-se. Es van quedar amb nosaltres i aquí tenim els seus descendents”.


Periodistes hongaresos desplaçats a Barcelona per cobrir la projecció de la pel·lícula.


El Barça homenatja Kubala, Kocsis i Czibor by fcbarcelona
Tornar a dalt