fcb.portal.reset.password

El catedràtic Josep M. Solé, en un moment de la conferència / VÍCTOR SALGADO-FCB

Aquest dijous 18 de juny,  Josep M. Solé i Sabaté, catedràtic d’història contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha pronunciat una conferència magistral a l’Auditori 1899 amb el títol “Josep Suñol, una vida per l’esport i la ciutadania”. L’acte ha comptat amb l’assistència de Ramon Adell, president de la Comissió Gestora del FC Barcelona; de Margarita Ruiz de Combalia, gerent de la Fundació Suñol, i de Jordi Margarit, periodista i president de Radio Associació de Catalunya.

Després de la inauguració de l’Espai Suñol al Museu i del bateig de la Llotja Presidencial del Camp Nou com a Llotja President Suñol, aquest és el tercer esdeveniment que organitza el Club en el marc de l’Any Suñol, com a homenatge a qui va ser president del FC Barcelona entre els anys 1935 i 1936.

L’acte s’ha iniciat amb un vídeo d’homenatge a la figura de Josep Suñol i Garriga, que inclou dues imatges inèdites cedides per la Fundació Josep Irla i l’himne del Barça de 1936. A continuació, Josep Maria Solé i Sabaté ha pronunciat la conferència magistral i, per cloure, Jordi Margarit ha llegit uns textos escrits pel mateix Josep Suñol.Josep Suñol, una vida per l’Esport i la Ciutadania by fcbarcelona

Declaracions de Ramon Adell, president de la Comissió Gestora:

“Durant aquest any estem aprofundint en la figura de Josep Suñol i Garriga, mecenes cultural, periodista, editor, polític i home d’esport, i un personatge molt important en la vitalista societat catalana dels anys trenta”.

"Com a editor del setmanari ‘La Rambla’ va promoure una línia editorial que destacava els vincles entre l’esport i l’educació cívica de la societat, amb el seu lema ‘Esport i Ciutadania’”.

“Defensor de la llibertat, la democràcia i el catalanisme, Suñol va morir poc després de l’inici de la Guerra Civil espanyola, víctima del fanatisme. Passats molts anys d’injust silenci, el Club recupera la seva memòria i el col·loca al lloc d’honor de la història que sempre s’ha merescut”.

Declaracions de Josep Maria Solé i Sabaté:

“La relació de Josep Suñol amb el Barça neix l’any 1918, quan ell té només 20 anys, i amb la idea d’impulsar l’autonomia de Catalunya”.

“Suñol considera que no és incompatible interessar-se en l’esport i formar part de qualsevol professió. A través de la premsa dóna suport a la cultura i a sectors populars i això mostra la modernitat de Suñol”.

“Ell vol arribar a la majoria de gent perquè es participi en la transformació de la societat. Predica la democràcia. El concepte democràtic està per sobre de tot, per millorar la societat. Ell diu que els joves han d’anar a l’Estadi i també a la biblioteca”.

“L’any 1934 li és oferta la presidència del FC Barcelona i no l’accepta, però dissenya la Junta. Ell fomenta que Anna Maria Martínez Sagi sigui la primera directiva d’Espanya en un club de futbol”.

“El 27 de juliol de 1935 Suñol accepta ser president del FC Barcelona per aclamació. Hi ha un caliu extraordinari cap a la seva persona. La Guerra Civil ho destrossa tot i això afecta moltíssim al Barça”.

“L’assassinen el 6 d’agost de 1936 i la seva mort produeix un autèntic daltabaix. Volem que aquest sigui un homenatge absolut a la seva memòria”.

Tornar a dalt