fcb.portal.reset.password

Iniesta signant la samarreta que el Club ha donat per a la subhasta a favor de recuperar la memòria d’O’Connell / MIGUEL RUIZ - FCB

Xavi signant la samarreta que se subhastarà a favor de recuperar la memòria d'O'Connell / MIGUEL RUIZ - FCB

El FC Barcelona col·labora amb la Patrick O’Connell Memorial Fund, una entitat que té com a principal objectiu recuperar i reivindicar la figura d’aquest irlandès que va ser entrenador del primer equip de futbol blaugrana entre el 1935 i el 1937. Aquesta Fundació busca recaptar fons per enaltir la seva figura, desconeguda inclòs per molts dels seus compatriotes, i un dels seus objectius principals és construir un monument al St. Mary’s Cemetery, a Kensal Green, Londres, en homenatge a les fites esportives d’O’Connell, després de descobrir que va morir en la indigència a Londres i que reposa en una tomba sense nom.

Entre els actes que se celebraran en els pròxims mesos hi haurà una subhasta de samarretes donades per llegendes del futbol organitzada per la Patrick O’Connell Memorial Fund i el Sheffield Wednesday FC, un dels primers clubs de futbol on va jugar O’Connell. Serà aquest dissabte, a Hillsborough, l’estadi del Sheffield Wednesday i coincidint amb el partit d’homenatge a la seva figura entre el conjunt local i el Middlesbrough, l’últim equip al qual es va enfrontar com a jugador del Sheffield.


Mitja hora abans de l’inici del partit es mostraran al públic els objectes que se subhastaran, entre els quals hi haurà una samarreta del FC Barcelona, que ha estat donada per l’entitat barcelonista després que hagi estat signada per la plantilla del primer equip. Altres figures vinculades al FC Barcelona també han participat fent la seva donació com ara Johan Cruyff, Samuel Eto’o, Patrick Kluivert, Ronald Koeman, Frank Rijkaard i Gary Lineker. La subhasta d’aquests objectes tindrà lloc el mateix dissabte en un acte previ al partit i continuarà també ‘online’ a través dels llocs web del Sheffield Wednesday i la Patrick O’Connell Memorial Fund. També es farà efectiva una primera donació de £1,000.00 per part d’un grup d’aficionats del Sheffield per a la restauració de la tomba.

Patrick O’Connell, l’aventurer del futbol

L’entrenador irlandès Patrick O’Connell és una de tantes figures històriques poc conegudes per la gent blaugrana que tanmateix mereix un reconeixement especial per la seva gran vàlua professional i humana, i més si tenim en compte las tràgiques circumstàncies històriques en què va desenvolupar la seva tasca com a futbolista i tècnic. Nascut a Dublín el 8 de març del 1887, quan Irlanda encara pertanyia al Regne Unit, O’Connell va tenir una llarga trajectòria com a futbolista en una plèiade d’equips irlandesos, anglesos i escocesos com eren l’Strandville Junior Team Dublín, el Belfast Celtic, el Sheffield Wednesday, el Hull City, el Manchester United, el Rochdale, el Clapton Orient, el Dumbarton i l’Ashington. Era aquella una època d’un futbol dur i rocós que poc té a veure amb l’actual i en què O’Connell va veure com alguns companys seus morien a la I Guerra Mundial (1914-1918).

L’any 1922, quan era la seva Irlanda natal la que sofria una dura guerra civil un cop assolida la independència, O’Connell va arribar al Racing de Santander per iniciar la seva llarga carrera com a tècnic a l’estat espanyol. Durant els anys 20 i 30, l’equip càntabre (1922/29), l’Oviedo (1929/32) i el Betis (1932/35) van aprofitar els grans coneixements. El seu bon record va ser intens a Sevilla, ja que la temporada 1934/35 va donar al Betis l’únic títol de Lliga de la seva història.

L’any 1935, el Barça, en plena recuperació d’una greu crisi esportiva, va contractar O’Connell, aleshores l’entrenador de més prestigi del futbol espanyol. L’entrenador irlandès va començar la seva etapa blaugrana cobrant 1.500 pessetes al mes. Amb ell, el Barça va guanyar el Campionat de Catalunya 1935/36 i va arribar a la final del Campionat d’Espanya, que es va perdre davant el Madrid per 2-1, el 21 de juny del 1936. S’estaven posant els fonaments d’un gran equip, però el 18 de juliol va esclatar la Guerra Civil i tot se’n va anar en orris.

Fidel al Club en plena guerra

L’inici de les hostilitats va sorprendre O’Connell de vacances a Irlanda. El 24 de setembre el Barça li va enviar una carta comunicant-li que ateses les circumstàncies especials era lliure de tornar o no a la disciplina del Club, però que en cas que decidís reincorporar-se no se li podia garantir el contracte que tenia signat pel que feia al seu sou. O’Connell, que mai va amagar les seves simpaties republicanes, no va dubtar un sol instant i va tornar a Barcelona per exercir la seva tasca en un país en guerra. La qüestió del sou no li va importar. De fet, ell mateix va decidir reduir-se el seu salari a 500 pessetes mensuals.

Mentrestant, l’equip, a despit de les bombes, havia iniciat els entrenaments el 26 d’agost i esperava els seu míster amb candeletes. La consigna era clara: la guerra no havia d’impedir jugar a futbol. Així, el Barça dels Escolà, Balmanya, Ventolrà, Zabalo, Pedrol i Munlloch va guanyar l’any 1937 la Lliga Mediterrània, una obligada versió reduïda del Campionat Nacional de Lliga. Poc després, entre el juny i el setembre d’aquell any el Barça va fer una polititzada gira per Mèxic i els Estats Units en què O’Connell no va dubtar a significar-se com a portaveu de la causa republicana.

La delmada expedició va tornar a la Ciutat Comtal sense molts dels seus jugadors, exiliats a Mèxic i França, però O’Connell continuava fidel al seu club. Tanmateix, el 1938, davant el terrible caos que es vivia aleshores a Barcelona, va decidir tornar a Irlanda. Un cop acabada la guerra, el 22 de maig del 1939 el Barça li va transmetre que comptava amb ell per continuar en el seu càrrec. Aleshores es va reintegrar al FC Barcelona però només s’hi va estar un any, ja que el 1940 va tornar al Betis, on l’afició l’esperava amb els braços oberts. S’hi va estar dos anys, quan va marxar al Sevilla (1942-45). Encara va tornar a entrenar de nou el Betis l’any 1946 i va tancar la seva llarga carrera al Racing de Santander (1947/49). Patrick O’Connell, cavaller i aventurer del futbol, va morir a Londres el 27 de febrer del 1959.

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();