fcb.portal.reset.password

La partitura del primer himne del FC Barcelona, del 1910 / FOTO: Fotomuntatge FCB

Aquest dissabte, 29 de novembre, el FC Barcelona celebra el 115è aniversari de la seva fundació. Amb motiu d’aquesta efemèride, i en el marc de la plataforma Barça Cultura que impulsa l’Àrea Institucional que presideix Carles Vilarrubí, el Club fa pública una valuosa troballa: la partitura del primer himne oficial que va tenir el Club en la seva història, que data de l’any 1910, i que responia al nom de Foot-ball Club Barcelona Himno Marcha.

Aquest himne va ser compost per José Antonio Lodeiro Piñeiroa (1868-1934), natural de Mondoñedo (Lugo), músic major de la banda del regiment d’infanteria d’Alcántara n. 58 que va estar destinat a Barcelona entre el 1907 i el 1915.

La troballa ha estat el resultat d’una crida feta pel Club a través del seu web al mes de juliol passat, amb motiu de la descoberta de l’existència d’aquest primer himne de la història del Club, i gràcies a una tasca conjunta del Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona amb la Peña Barcelonista de Mondoñedo, i Andrés García, cronista d’aquesta població de Lugo.

Malauradament, aquest himne no es podia interpretar perquè no s’havia pogut trobar la partitura. Per això es va demanar als socis i aficionats col·laborar en aquesta tasca de recerca. La crida ha donat els seus fruits i a finals d’octubre Xabier Andrés Garrote, fill, nét i besnét de músics fundadors de la Banda Garrote, d’Ortigueira, a la Corunya, es va posar en contacte amb el Club per comunicar la bona notícia: havia trobat una partitura manuscrita per a piano de l’himne del FC Barcelona del 1910, entre l’amplíssim arxiu musical del seu pare, Andrés Garrote, l’últim director de la saga.

L’himne es pot escoltar en aquest enllaç, així com també es pot veure el vídeo que ha emès aquest divendres Barça TV tractant la troballa de la partitura.

Un himne molt documentat

Manel Tomàs, documentalista del Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona, va trobar la referència a l’himne del 1910 al llibre Historial del FC Barcelona (1924), de Daniel Carbó. Continuant amb la recerca, va trobar més informació a les actes de reunions de la Junta Directiva d’aquella època i a l’hemeroteca dels diaris ‘Mundo Deportivo’ i ‘La Vanguardia’. A partir d’aquí, va investigar sobre el compositor, José Antonio Lodeiro Piñeiroa, i va contactar amb el cronista del municipi de Mondoñedo, Andrés García Doural, que es va comprometre a ajudar en la recerca d’informació sobre l’himne.

Posteriorment, García va contactar amb el seu bon amic Suso Robles, secretari de la Peña Barcelonista de Mondoñedo, que va col·laborar en la recerca de la fotografia de l’autor i de la partitura. La tasca realitzada a Galícia, contactant amb diversos arxius gallecs (militars i civils) i també amb alguns descendents de Lodeiro Piñeiroa, va permetre trobar una fotografia de gran qualitat de Lodeiro, propietat de Concepción Piñeiroa, neboda-neta del compositor. Però tot i els esforços per trobar la partitura de l’himne que permetés interpretar-lo i sentir la música, no va ser possible fins que la crida a través del web va arribar a Xabier Andrés Garrote, que ha estat l’autor de la descoberta del document, la partitura per a piano, del Foot-ball Club Barcelona Himno Marcha.

La recerca, però, no ha finalitzat, ja que hi ha indicis que aquest himne pot tenir lletra i Xabier Andrés Garrote continua buscant en l’arxiu del seu pare una possible partitura per a banda de música, que seria més fidel a la creació original de Lodeiro.

El context històric

Va ser a la temporada 1909/10 quan el Barça va assolir la seva primera apoteosi esportiva, precisament quan el Club, presidit per l’alemany Otto Gmelin, començava a arrelar socialment a la Ciutat Comtal i amb els seus 400 socis ja era capaç de mobilitzar milers de seguidors. El Barça va guanyar les tres competicions oficials que va disputar i va aconseguir el primer triplet de la seva història en guanyar el Campionat de Catalunya, la Copa dels Pirineus Orientals i el Campionat d’Espanya.

El 17 de juliol del 1910 va tenir lloc al camp del carrer Indústria la clausura de la brillant temporada i l’homenatge als campions. Es va celebrar un partit entre el primer i el segon equip del FC Barcelona, que van saltar al terreny de joc als acords de l’himne Foot-ball Club Barcelona, compost per José Antonio Lodeiro Piñeiroa, un músic força destacat que té un carrer dedicat al seu Mondoñedo natal.

La junta directiva va decidir el 21 de setembre del 1915 imprimir l’himne i repartir-lo entre els aficionats els dies de partits especials (fet que sustenta la teoria que pugui tenir lletra), amb una nota al peu oferint la partitura al preu de 2 pessetes. Aquest himne del 1910 va estar vigent fins al 25 febrer del 1923, quan en ocasió d’un homenatge tributat a Joan Gamper se’n va estrenar un de nou, amb lletra de Rafael Folch i música d´Enric Morera.

Malauradament, amb el pas del temps el Foot-ball Club Barcelona de José Antonio Lodeiro va caure en l’oblit durant moltíssims anys i la historiografia blaugrana va registrar erròniament l’himne del 1923 com el primer de la història del Club.

El FC Barcelona, en una època tan primerenca com a l’estiu del 1910, menys d’onze anys després de la seva fundació, ja era un prestigiós club de futbol capaç de captivar un músic i militar gallec, fins al punt de compondre-li un himne en el seu honor, que va ser adoptat com a oficial pel Club de manera immediata i va ser tocat diverses vegades al camp en ocasions assenyalades. En aquell llunyà 17 de juliol del 1910, fa 104 anys, el Barça va ser el primer club estatal de futbol a tenir un himne oficial.

Sobre aquesta històrica troballa, el vicepresident institucional del FC Barcelona, Carles Vilarrubí, ha comentat: “És una gran satisfacció per al Club haver descobert una nova pàgina de la nostra historia”. A més, ha afirmat que aquest fet “enriqueix el patrimoni cultural del Club”, i ha aprofitat l’ocasió per felicitar la tasca que es fa des del Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona.


Ignasi Terraza interpreta el primer himno del... por fcbarcelona
Tornar a dalt