fcb.portal.reset.password

L'antic velòdrom de la Bonanova, l'escenari on es va jugar aquell partit / FOTO: ARXIU FCB

Nou dies després de la seva fundació, el 8 de desembre del 1899, el FC Barcelona va disputar el seu primer partit, un amistós davant un equip format per membres de la colònia anglesa de la Ciutat Comtal.

Un cop fundat el Club el 29 de novembre del 1899 per Joan Gamper i onze amics més, el primer partit del Barça a la història ja va ser una gran prova de foc, ja que el conjunt rival estava format per joves anglesos ben experts en un esport com el futbol, que ja tenia una sòlida tradició al seu país, però que encara no era gaire conegut a Catalunya.

Un terreny de joc molt peculiar

L'escenari d'aquell primer matx va ser la ‘pelouse’ de l'antic velòdrom de la Bonanova, molt a prop de l’actual Turó Parc, un camp que compartien el Barça i el Català. El terreny de joc, força irregular i dur, estava ple de pedres, sots, desnivells i matolls d'herba. Cal tenir en compte, però, que aquell no era en puritat un camp de futbol, sinó un terreny habilitat amb més o menys fortuna per a la pràctica d'aquest esport en una època que no existia a Barcelona ni un camp reglamentari de futbol. De fet, ningú no es cuidava d'ell, tot i que era un terreny realment ampli, ja que la pista de ciment del vell velòdrom feia uns 500 metres.

Un gran partit

L’històric esdeveniment  va començar a les tres de la tarda i amb només deu jugadors per bàndol, ja que no van poder reunir-ne més. Les alineacions van ser les següents: amb el FC Barcelona, Urruela, Wild, Lomba, D’Ossó, Llobet, López, Terradas, Gamper, Künzli i Schilling; amb la colònia anglesa, A. Witty, E. Witty, Raindtre, W. Parsons, J. Parsons, Harris, Walker, Morrison, Webb i Fitzmaurice. Va arbitrar l’anglès Leack, una de les poques persones a Barcelona que coneixia bé els reglaments futbolístics.

L’escàs públic que es va congregar (més aviat curiosos abans que afeccionats) va presenciar un partit entretingut d’aquell nou esport, “favorit de les nacions robustes”, segons es va poder llegir l’endemà a la premsa barcelonina. Com era de preveure, els anglesos es van endur la victòria (0-1), però el resultat va ser el de menys. Malgrat la derrota per la mínima, conseqüència lògica de la superioritat del seu oponent, la impressió que va donar el Barça va ser magnífica, ja que es van estavellar dues pilotes al pal i Gamper va ser considerat per tothom com el millor jugador del matx.

Sense colors blaugrana

Curiosament, aquell primer partit el Barça no el va jugar amb la samarreta blaugrana, ja que a la reunió fundacional del 29 de novembre no s’havia arribat a decidir quins serien els colors del nou club, una decisió que no es prendria fins al 13 de desembre, a la segona reunió. Així doncs, avui dia encara es desconeixen els colors que va lluir el FC Barcelona en el seu primer partit.

Forum Barça

Fòrum Barça

Coincidint amb el 115è aniversari del Club, el Fòrum Barça impulsa el Dietari FCB, que es difon a través de www.fcbarcelona.cat, amb un record diari d’un esdeveniment remarcable de la història del Club. Aquest recull és fruit de la tasca de recerca de Jaume Llauradó, i compta amb la col·laboració del Centre de Documentació del FC Barcelona.

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();