fcb.portal.reset.password

El primer equip del Barça, de gira per Mèxic l'any 1937 / FCB

Amb l’esclat de la Guerra Civil espanyola, el FC Barcelona va marxar cap a Mèxic el 18 de maig de 1937. La intenció era fer una gira per recaptar fons que l’ajudessin a sobreviure als difícils temps que vivien, quan les competicions esportives pràcticament havien desaparegut i era impossible sostenir un equip professional. El dirigent Rossend Calvet, secretari general del Club, va ser l’ànima d’aquesta gira per Mèxic i els Estats Units que va mantenir l’equip fora de Catalunya fins al 7 d’octubre, data en què no van tornar tots els expedicionaris, ja que alguns, veient com anaven les coses per Espanya, es van quedar a Mèxic o a França, on va arribar l’equip en vaixell després d’abandonar el continent americà.

Fins a finals d’agost, el Barça va disputar un total de deu partits en terres mexicanes, i el seu primer rival va ser l’América (2-0). Al mes de setembre van jugar-ne quatre més als Estats Units. D’aquesta manera el Club va aconseguir mantenir en actiu el seu primer equip uns mesos més, i uns diners que serien molt importants quan es va acabar la guerra. És clar que els franquistes van prendre nota del significat simbòlic de la gira, ja que el Barça apareixia com una mena d’ambaixador esportiu de la República, i el 1939 va passar comptes amb jugadors i empleats que no havien aprofitat la gira per passar-se al bàndol franquista.

Forum Barça

Fòrum Barça

Coincidint amb el 115è aniversari del Club, el Fòrum Barça impulsa el Dietari FCB, que es difon a través de www.fcbarcelona.cat, amb un record diari d’un esdeveniment remarcable de la història del Club. Aquest recull és fruit de la tasca de recerca de Jaume Llauradó, i compta amb la col·laboració del Centre de Documentació del FC Barcelona.

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();