fcb.portal.reset.password

Una imatge de la Llotja del Camp de Les Corts, el 14 de juny del 1925 / FCB

Barça i Júpiter es van enfrontar a Les Corts en un partit amistós per homenatjar l’Orfeó Català pels seus èxits acabats d’aconseguits a l’estranger. La celebració va començar amenitzada per la banda de música de l’esquadra de la marina anglesa, que havia fondejat a Barcelona el dia 11 i que va accedir a tocar després que Gamper regalés algunes invitacions al comandament militar.

“Després de fer algunes interpretacions, moments abans de començar el partit van tocar la Marxa Reial, o sigui, l’himne d’Espanya. Els més de 14.000 espectadors van començar a xiular i a cridar amb una actitud hostil contra la interpretació de l’himne, amb una clara referència al règim de Primo de Rivera, i no van deixar escoltar la música. Les protestes es van mantenir i allargar fins al final de la interpretació musical. Aquesta reacció va ser unànime i es va estendre a tot el camp. A la Llotja, Gamper, Cambó i la major part dels assistents van quedar-se asseguts i impassibles davant les notes de l’himne, en una prova de conformitat amb el públic i d’indiferència al significat d’aquella música. Fins i tot el mateix delegat governatiu, desconcertat, es va quedar assegut”, es recull en el llibre ‘El tancament de l’Orfeó Català i el FC Barcelona’, de Jaume Llauradó i Joaquim Monclús.

Després la banda va interpretar el ‘Good save the King’, l’himne anglès, fet al qual el públic va respondre amb un respectuós silenci. Va guanyar el Barça 3-0, però el dimarts 16 el govern civil de Barcelona suspenia la celebració de partits, reunions i espectacles a Les Corts. L’entitat es va defensar-se, però el 24 de juny va arribar la sentència definitiva: “Clausurar sis mesos el funcionament de la Societat”. Jaime Milans del Bosch, no content encara, ‘va convidar’ el president Gamper a abandonar el territori espanyol.

Forum Barça

Fòrum Barça

Coincidint amb el 115è aniversari del Club, el Fòrum Barça impulsa el Dietari FCB, que es difon a través de www.fcbarcelona.cat, amb un record diari d’un esdeveniment remarcable de la història del Club. Aquest recull és fruit de la tasca de recerca de Jaume Llauradó, i compta amb la col·laboració del Centre de Documentació del FC Barcelona.

Tornar a dalt