fcb.portal.reset.password
El 14 de desembre de 1952 es va produir una enorme allau de gent que va provocar una gran confusió i molts ferits al camp de Les Corts

El 14 de desembre de 1952 es va produir una enorme allau de gent que va provocar una gran confusió i molts ferits al camp de Les Corts / FOTO: ARXIU FCB

[[DES_1]]Es jugava el derbi Barça-Espanyol. Les Corts presentava un aspecte impressionant, amb les 48.000 localitats del camp desbordades amb escreix. L’Espanyol se sentia molt fort i anava líder de la Lliga i amb el FC Barcelona sis punts per sota. La jornada prometia ser memorable i ningú sospitava el drama que s’estava a punt de viure. Cap al minut 19 de la primera part, poc després que el conjunt visitant s’avancés al marcador, es va trencar una tanca protectora al Gol Sud per l’excés de públic, i es va produir una enorme allau de gent que va provocar una gran confusió i molts ferits, a més d’un conflicte d’ordre públic. Els caps policials van donar l’ordre als agents de carregar contra les persones que havien caigut al camp, cosa que van fer d’una manera brutal.

El públic va reaccionar amb indignació i des de Tribuna es va sentir un crit d’“assassins!” que gradualment es va estendre a tot el camp. Paral·lelament, molta gent va intentar baixar al terreny de joc per tal de fer una muralla humana davant la policia, cosa que d’haver-se consumat hauria desencadenat un enfrontament molt greu. Així ho va veure el governador civil de Barcelona, Felipe Acedo Colunga, assegut a la Llotja Presidencial, que va baixar ràpidament a la gespa per aturar la policia i substituir-la pel personal de la Creu Roja. L’acció del governador va evitar una catàstrofe, atès que el públic, donant una lliçó de civisme, va desistir del seu propòsit d’envair el camp. El partit va acabar amb victòria barcelonista per 2 a 1, però aquell dia el resultat va ser el menys important. Per bé que l’emmordassada premsa de l’època no ho va esmentar, en aquell trist incident va morir el soci Enrique Barberà com conseqüència directa de la caiguda des de les grades al camp. Un altre soci, Mario Sans, va quedar malferit i a causa de les seqüeles moriria gairebé dos anys després, el 17 d’octubre del 1954.

 

Forum Barça

Fòrum Barça

Coincidint amb el 115è aniversari del Club, el Fòrum Barça impulsa el Dietari FCB, que es difon a través de www.fcbarcelona.cat, amb un record diari d’un esdeveniment remarcable de la història del Club. Aquest recull és fruit de la tasca de recerca de Jaume Llauradó, i compta amb la col·laboració del Centre de Documentació del FC Barcelona.

Tornar a dalt