fcb.portal.reset.password

S'inaugura el nou espai al Museu del FC Barcelona dedicat al futbol femení / FOTO: MIGUEL RUIZ - FCB

El Museu del FC Barcelona ja compta amb un espai dedicat al futbol femení blaugrana, una antiga reivindicació que s’ha fet realitat gràcies a la iniciativa del Grup Edelmira Calvetó, que presideix la directiva i tresorera Susana Monje. Aquest grup de treball, que completa la directiva en cap de la Comissió Social, Pilar Guinovart, i les patrones de la Fundació Lola Bou, Rosa M. Lleal i Marta de Llauder, es va crear el 2011 per reivindicar el paper de la dona i esportista del FC Barcelona, i porta el nom de qui va ser la primera sòcia del Club des de l’any 1913.

L’acte, celebrat al Museu, ha comptat amb la presència del president Josep Maria Bartomeu, els vicepresidents Jordi Cardoner i Jordi Mestre, el directiu Pau Vilanova, el Grup Edelmira Calvetó i un centenar de convidats, entre els quals es trobaven representants de les pioneres dels anys 70, jugadores que van guanyar el primer trofeu de la secció, la Copa de la Reina de la temporada 1993/94 i l’equip actual, que dirigeix Xavi Llorens.

“Reparem un greuge històric”

El president Bartomeu ha destacat en el seu parlament: “Aquest espai dedicat al futbol femení repara un greuge històric. En aquest Museu no hi ha cap copa guanyada per les nostres esportistes, per alguna de les dones que defensen amb orgull i honor el nostre escut. Han estat moltes al llarg dels anys, i actualment, tenim més de 700 dones que porten la samarreta blaugrana en algun dels nostres equips femenins”. Bartomeu ha felicitat les integrants del Grup Edelmira Calvetó per aquesta iniciativa “que fa justícia” i espera que es pugui ampliar l’espai dedicat a l’esport femení al Museu quan el recinte creixi amb el Nou Espai Barça.

La directiva Susana Monje ha subratllat en la seva intervenció que “els equips femenins de futbol s’han guanyat aquest espai al Museu”. “Vull recordar –ha afegit la directiva- que el futbol femení blaugrana no ho ha tingut gens fàcil i va necessitar unes pioneres per obrir-se pas. Als anys 70 no era gaire habitual ser dona i jugar al futbol. En aquella època, el futbol només era cosa d’homes. Elles van tenir la suficient personalitat per practicar l’esport que els agradava, tot i no ser ben vist. Elles també van trencar barreres socials i han fet una gran tasca, han perseverat perquè aquells temps heroics del futbol femení barcelonista no caiguessin en l’oblit”. Monje ha encoratjat les jugadores a conquerir el dotzè trofeu el proper cap de setmana, en la final de la Copa de la Reina que disputaran a Ceuta contra l’Athletic Club.

11 copes a l’espera d’una altra

Carme Nieto, en representació d’aquell grup de dones que va començar la història del futbol blaugrana, ha agraït la iniciativa impulsada pel Club i ha recordat la figura d’Antoni Ramallets, que va ser l’entrenador d’aquell equip als anys 70, i dels expresidents Agustí Montal i Josep Lluís Núñez, que van donar suport als primers equips. Nieto ha tingut paraules per al Barça actual: “Ara ja coneixeu quins són els orígens, però el present és vostre. Juntament amb les meves companyes pioneres, voldria felicitar-vos per la vostra trajectòria plena de títols, i demanar-vos que continueu lluitant com fins ara”.

La capitana del Barça femení actual, Marta Unzúe, ha reconegut “el paper de les pioneres del futbol blaugrana”: “Gràcies a vosaltres hem arribat fins aquí. Agraïm a l’entrenador Xavi Llorens, a Berta Carles i a tot l’equip tècnic el seu treball i dedicació diari”.

Després dels parlaments, les protagonistes han descobert l’espai, que reuneix els onze trofeus oficials que ha guanyat la secció des dels seus orígens, així com la samarreta i les botes de Marta Corredera, autora del primer gol a la Champions femenina, i un vídeo que recull l’evolució del futbol femení blaugrana des dels anys 70.

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();