fcb.portal.reset.password

Sandro Rosell, acompanyat de Cardoner i Coll, ha rebut les filles de Cubells, Mercè i Josefina / FOTO: MIGUEL RUIZ - FCB

Sandro Rosell, acompanyat de Cardoner i Coll, ha rebut les filles de Cubells, Mercè i Josefina / FOTO: MIGUEL RUIZ - FCB

Abans del partit entre el Barça i el Betis, el Barça ha homenatjat Josep Cubells Bargalló, que va ser conserge dels diferents locals socials del Barça des de l'1 de juliol del 1927 fins a la seva mort, l'any 1960. El president Sandro Rosell, acompanyat del vicepresident Jordi Cardoner i del directiu Eduard Coll, ha rebut les filles de Josep Cubells, Mercè i Josefina, al Museu del Club i els ha lliurat una samarreta del primer equip. Mercè i Josefina, que van conviure gran part de la seva vida envoltades de trofeus i documents del Club, s'han pogut fotografiar amb la Copa del Mundial de Clubs, poc abans de seguir el partit des de la Llotja.

La història personal i professional de Josep Cubells va estar sempre vinculada al FC Barcelona, amb un punt d'heroisme. Durant la Guerra Civil va formar part d'un Comitè d'Empleats aparentment revolucionari que substituïa la Junta Directiva "burgesa" per tal d'evitar que el Club fos expropiat per la CNT-FAI. D'aquesta manera va contribuir, de manera destacada amb la resta de companys, a la supervivència del Club.

El bombardeig de la seu del Barça

El 16 de març del 1938 a les 23.30 hores estava sol a la seu del carrer Consell de Cent –on, a més, tenia el seu habitatge– en el moment en què va caure la bomba llançada per l'aviació franquista que va destruir pràcticament tota la seu. Sortosament era a la part del darrere i no li va passar res. La part davantera va caure de dalt a baix i van morir cinc veïns. Cubells va dedicar totes les seves energies a evitar que el patrimoni del Club que s'havia salvat no desaparegués a mans de persones alienes.

Amb l'ajuda d'altres empleats i d'alguns amics va dipositar el material indemne, com copes (senceres o malmeses), documentació i mobiliari, a un magatzem segur abans de traslladar-lo al nou local de la Ronda de Sant Pere. També va recuperar per al Club 2.500 pessetes que havien quedat entre les runes. Entre el 16 i el 18 de març del 1938 els massius bombardejos terroristes de l'aviació franquista van provocar 1.000 morts entre la població de Barcelona.

Cubells, que va morir a Barcelona el 4 de desembre del 1960, va ser també el descobridor del local del Passatge Méndez Vigo, l'any 1941. Les seves filles Mercè i Josefina van néixer a les seus del Club, al carrer Diputació la primera i al Consell de Cent la segona.

La Copa de Tots

L'any 1963 la revista 'Barça' va tenir una iniciativa ben singular: es va fondre la ferralla d'uns vuitanta trofeus destruïts al bombardeig de la seu de Consell de Cent l'any 1938 i amb el metall resultant van crear un gegantí trofeu simbòlic que va ser batejat com La Copa de Tots. El trofeu va ser cedit al FC Barcelona, i des de l'any 1984 està exposat al Museu del Club. De fet, aquest va ser un veritable homenatge pòstum a Josep Cubells, que avui ha tingut continuïtat al Museu del FC Barcelona.

Tornar a dalt