fcb.portal.reset.password

 

 

 

L'èxit del model esportiu del FC Barcelona es reforça amb la centralització a la Ciutat Esportiva de tots els serveis relacionats amb el futbol. És el centre de l'activitat esportiva del Barça, on coincideixen el talent i la feina ben feta. La REVISTA BARÇA s'ha endinsat allà on es cuina diàriament aquest estil futbolístic: on es prepara durant la setmana el primer equip a les ordres de Pep Guardiola, on s'entrenen i juguen tots els equips del futbol base i on també s'hi han traslladat els Serveis Mèdics i la gestió del futbol professional i formatiu, amb Andoni Zubizarreta i Guillermo Amor al capdavant. Amb l'estrena de la nova Masia, s'ha completat un procés per compartir, en un mateix espai físic, tot el talent del Barça al servei del futbol.

Un centre d'excel·lència esportiva

La transformació va començar amb el trasllat dels equips de futbol base, procedents dels camps d'entrenament del Mini. Més tard s'hi va afegir el primer equip. Amb l'arribada d'Andoni Zubizarreta al Club, també van instal·lar-s'hi els serveis tècnics i el personal administratiu encarregat de la gestió del dia a dia del futbol del Barça, que, al cap d'una temporada, coordina l'activitat relacionada amb prop de 1.200 partits, sense comptar els del primer equip. Des de fa poques setmanes, els Serveis Mèdics, en unes instal·lacions millorades i ampliades, i la residència de La Masia, Centre de Formació Oriol Tort, culminen aquest centre d'excel·lència esportiva.

Pensada com a centre d'entrenament dels equips inferiors del Barça, la Ciutat Esportiva ha anat vivint una metamorfosi constant en els darrers anys. El protagonisme dels jugadors del primer equip ha crescut en paral·lel als èxits esportius. En la temporada que va entrenar el Barça B, Pep Guardiola va comprovar en primera persona els avantatges d'aquestes instal·lacions de prop de 140.000 metres quadrats. No només per les condicions òptimes de l'espai i dels equipaments, sinó també per la possibilitat de delimitar un espai privat de treball, allunyat dels ulls curiosos que envolten el Camp Nou. A més, sabia que també era la millor manera d'estar al cas del que es cou als equips inferiors.

El 19 gener del 2009, el camp d'entrenament de la Masia, a tocar del Gol Nord del Camp Nou, va cedir definitivament el testimoni al camp 1 de la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí. Però no va ser només un canvi de l'escenari de les sessions de treball de l'equip. Tot l''staff' tècnic, auxiliars i jugadors van mudar-se a l'edifici annex del camp d'entrenament, que es convertia en el veritable centre de l'activitat. Més enllà dels vestidors, és també el lloc on es fan els esmorzars i dinars de l'equip, on s'hi troba la cuina, el gimnàs, la sala dels fisioterapeutes, una altra per als preparadors físics, els despatxos dels tècnics, la sala de material i la sala de vídeo. Tot en dues plantes, incrustat en l'esquelet de les graderies d'un camp on els partits només són d'entrenament.

Zubi: "El concepte futbolístic no es discuteix, es desenvolupa"

Andoni Zubizarreta, director de l'Àrea Esportiva, explica que, gràcies a tots aquests canvis, "ara és més fàcil l'intercanvi d'informació, compartim coneixement". "I també ens coneixem millor. Accedim a la informació de manera més ràpida i directa", afegeix. Des de la seva arribada, el director tècnic, que treballa braç a braç amb Narcís Julià, ha volgut també centrar-se en l'organització interna, dotant d'estructura i de contingut una tasca que transcendeix el seguiment de possibles jugadors interessants. La premissa inicial és clara: "El concepte futbolístic no es discuteix, es desenvolupa". "Tenim una manera de fer i d'entendre el futbol diferent i singular –comenta Zubizarreta-. I el primer equip ho porta a la màxima expressió". Per transmetre aquesta essència a tots els jugadors del planter, s'han posat en marxa diverses àrees transversals que mantenen una visió global sobre tots els equips. És el cas, per exemple, de l'Àrea de Metodologia, dirigida per Joan Vilà; o del treball específic amb els porters, que coordina Juan Carlos Unzué.

En el reportatge també es detalla el procés de la cerca de talent, una tasca que desenvolupa la secretaria tècnica, a càrrec d'Albert Valentín. Si baixem un graó, aquesta vocació per detectar jugadors de futur també s'estén al futbol formatiu, que dirigeix Guillermo Amor amb la coordinació d'Albert Puig. Un equip de 30 tècnics repartits pel territori espanyol assumeix aquesta tasca específica. Pep Boada és l'encarregat de coordinar aquesta feina i posar ordre en els més de 4.700 informes de jugadors que es van elaborar la temporada passada. Però la tasca del futbol formatiu va molt més enllà de la incorporació de futurs cracs. Després és igualment important saber desenvolupar aquest talent, l'acompanyament formatiu del jugador i la capacitat de crear un entorn estable que es complementi amb el familiar, aspectes que també es tracten de manera específica al FC Barcelona. No és una feina fàcil, sobretot si tenim en compte que es tracta d'un total de 326 futbolistes.

Entrevista a Carlos Ruiz Zafón

A banda del reportatge 'La cuina del futbol', la REVISTA BARÇA també tracta altres aspectes vinculats al futbol, com un repàs a la trajectòria d'Oriol Tort, vista amb els ulls dels empleats que van compartir el dia a dia amb ell o un record al centenari del debut de Paulino Alcántara, màxim golejador de la història del Barça. El número 54 de la publicació també inclou una entrevista amb l'escriptor Carlos Ruiz Zafón, un reportatge sobre les novetats introduïdes recentment en l'àmbit 'on-line' i un recordatori del palmarès de Juan Carlos Navarro, que fa unes setmanes va renovar la seva vinculació per sempre amb el FC Barcelona.

La vols llegir?

Fes clic aquí si vols consultar-la (document pdf).

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();