fcb.portal.reset.password

Copa del Mundial de Clubs de Bàsquet

“Tenim un forat de documentació i, tot i que sigui un dels primers presidents de la història, ens agradaria poder-li posar cara i conèixer perfectament tots els presidents del Barça”, afirma Carles Santacana, director del Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona.

Qui era Josep Soler?


“De Josep Soler, en sabem pràcticament el nom i poc més. Sabem que va ser president un any exacte. Del 6 d’octubre del 1905 al 6 d’octubre del 1906. En aquella època era normal que els presidents fossin elegits només per un any”, explica Santacana, que afegeix un aspecte important: “Tenim constància que va ser elegit en una Assemblea”.

[[DES_1]]


President i jugador?


En aquella època el Barça era un grup d’amics i era força comú que molts dels jugadors també fossin membres de la Junta. “És probable que fos el cas de Josep Soler, ja que hi havia dos Solers que jugaven al primer equip”, apunta Santacana.

 

Com fer arribar la fotografia


Les persones que creguin que tenen alguna fotografia de Josep Soler es poden posar en contacte amb el FC Barcelona a través del correu electrònic del Centre de Documentació i Estudis: centre.documentació@fcbarcelona.cat. “Hi ha moltes persones que, de manera conscient o inconscient, a vegades tenen material valuós als calaixos de casa. És possible que algun descendent de Soler o dels altres presidents o jugadors de l’època tingui alguna fotografia on aparegui Josep Soler”. Una fotografia, doncs, que seria una gran troballa per al Club.


Imatge errònia


Fins fa pocs anys, la imatge de Josep Soler estava associada a una foto errònia. Aquesta fotografia correspon realment a Manuel Solé, el propietari del gimnàs Solé, un establiment que l’any 1899 va acollir els homes que, encapçalats per Joan Gamper, van fundar el FC Barcelona. A causa d’una antiquíssima errada que s’ha arrossegat al llarg del temps s’ha confós aquesta imatge amb la del president barcelonista Josep Soler (1905-1906), del qual en realitat no disposem de cap fotografia coneguda. Preguem si us plau als qui disposin d’aquesta imatge que s’abstinguin d’enviar-la al Club, ja que no correspon al president Josep Soler.

Època de decadència

Josep Soler va ser president del Barça en una època marcada per la inactivitat social de l'Entitat, l'acusat descens del nombre de socis (es va arribar a només 198) i la persistent crisi esportiva, sense cap títol guanyat, i amb alguna derrota molt dura, com ara un 10 a 1 encaixat a Bilbao. Tot i aquestes circumstàncies, el director del Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona destaca la figura de Soler: “Sense ell segur que no haguessin vingut els següents!”. Els següents serien Juli Marial, Vicenç Reig, Hans Gamper, etc.

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();