fcb.portal.reset.password

La Copa Macaya, 1902

Considerada com el primer Campionat de Catalunya, la Copa Macaya va néixer gràcies a la voluntat d’Alfons Macaya, president del Club Hispània, que el 16 de desembre del 1900 va fer pública la seva intenció d’organitzar una competició entre equips catalans, estipulant-se que el que la guanyés tres vegades es quedaria en propietat el trofeu. La primera edició es va disputar entre el gener i l’abril del 1901 i fou guanyada pel conjunt de l’Hispània. El FC Barcelona va quedar en segon lloc.

L’equip barcelonista va poder, però, rescabalar-se d’aquesta ensopegada amb la conquesta de la segona Copa Macaya (1901/1902). El Barça va guanyar els vuit partits que va disputar, amb un espectacular balanç de 60 gols a favor i dos en contra. En el darrer partit, jugat el 23 de març del 1902, el Barça va guanyar el Català per 0-15. Aquesta fou l’alineació barcelonista: Reig, Witty, Smart, Valdés, Terradas, Marín, Parson, Steinberg, Gamper, Leack i Quirante. Els gols foren marcats per Steinberg (6), Gamper (3), Leack (3), Parsons (2) i Quirante. Curiosament, molta gent creia fermament que aquell trofeu no existia, la qual cosa va portar a l’organització a exposar-lo al públic al carrer Ferran per tal de tallar la polèmica.

Una competició efímera

A la temporada 1902-03 el FC Barcelona es va retirar de la Copa Macaya a causa de la seva injusta invalidació del seu triomf davant l’Hispània per haver presentat fora de temps la llista de jugadors inscrits, la qual cosa no era certa. La competició, ja desprestigiada per l’absència dels blaugranes, la va acabar guanyant l’Espanyol. Aleshores el Barça va decidir organitzar, l’any 1903, la Copa Barcelona, que va guanyar després d’aconseguir 12 victòries i dos empats.

Desapareguda la Copa Macaya amb la creació, a la campanya 1903-04, del Campionat de Catalunya, quedava el problema d’adjudicar en propietat el trofeu entre un del tres campions. Atès que l’Hispània ja no existia i que no hi havia acord entre barcelonistes i espanyolistes, la Copa va anar a parar a les vitrines de l’Espanyol, que durant aquella temporada havia resultat vencedor en els enfrontaments directes amb l’equip blaugrana. Molts anys després, el febrer del 2001, l’Espanyol li va deixar el trofeu original al FC Barcelona perquè en fes una rèplica, que és la que ara es pot admirar al nostre Museu.

Tornar a dalt