L'edifici de la Masia, al costat del Camp Nou

L'edifici de la Masia

En un primer moment, La Masia es va fer servir com a taller per a la confecció de la maqueta i sala de treball d'arquitectes i constructors, així també com a punt de partida de les visites d'altres personalitats i associats a les obres de construcció. Un cop inaugurat l'Estadi, el 24 de setembre del 1957, La Masia va tancar les seves portes esperant un destí. En el període presidencial d'Enric Llaudet aquest edifici es va remodelar i al mateix temps ampliar per albergar la seu social del club, que deixava la Via Laietana per traslladar-se al costat de l'Estadi.

La nova seu social fou inaugurada el 26 de setembre de 1966. L’auge del club i la creació de diverses secretaries va determinar que La Masia no tingués cabuda suficient com a seu social, que novament va ser traslladada per la directiva d'Agustí Montal, ara al costat de la Pista de Gel. D'aquesta manera, La Masia quedava una altra vegada disponible per a un nou servei. El consell directiu de Josep Lluís Núñez, però, li va treure rendiment ben aviat. La Masia esdevindria la residència dels joves jugadors amb domicili allunyat de la nostra ciutat. Les obres d'adequació van efectuar-se amb molta rapidesa i el 20 d'octubre de 1979 s'inaugurava oficialment per al seu nou ús. L'edifici de la Masia ubicat al costat del Camp Nou va deixar de ser centre formador el 2011, any en què s'inaugura la nova Masia, el Centre de formació Oriol Tort, a la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí.

Com l'antiga Masia, la nova s'inaugura també un 20 d'octubre (del 2011). Aquest és un edifici modern i funcional, amb tots els serveis necessaris adaptats a la realitat actual de la societat. Compta amb unes instal·lacions immillorables, pensades exclusivament per optimitzar la formació intel·lectual, personal i social dels esportistes. Tot això sense oblidar en mantenir el caliu i la proximitat humana entre els residents, els educadors, i el personal que forma part del club i que tants bons resultats ha donat.

Un planter amb futur

Així, l'objectiu d'aquestes dues residències ha esdevingut formar esportiva i intel·lectualment els joves que han deixat les seves famílies i les seves localitats per fer carrera al Barça. Coincidint amb l'any del Centenari del club, l'antiga Masia va complir el vintè aniversari i el balanç va ser del tot positiu.

Actualment, més d'una una trentena de joves futbolistes formats a la Masia han arribat a debutar amb el primer equip. Entre aquests, destaquen Amor, Guardiola, Sergi, De la Peña, Puyol, Xavi, Reina, Víctor Valdés, Gabri o Messi, així com un nombre molt important d'altres jugadors que s'han fet un lloc en diferents equips de la Lliga espanyola. La nòmina de joves valors que resideixen a la nova Masia, però, no es limita a futbolistes procedents de Catalunya o de la resta de l'Estat, sinó que també n'hi ha d'altres països.