Vista aèria nocturna del Nou Camp Nou. | FCB

El 8 de març del 2016 el FC Barcelona comunicava que el Jurat de l’Espai Barça escollia per unanimitat la proposta de l’equip Nikken Sekkei + Pascual y Ausió Arquitectes com a guanyadora del concurs arquitectònic del Nou Camp Nou. El jurat, format per cinc membres del Club, tres membres del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i un membre de l’Ajuntament de Barcelona, prenia la decisió després d’un procés de revisió de les propostes presentades, a càrrec d’una comissió tècnica, segons els criteris establerts en el plec de bases i requeriments del concurs. La reunió en què s’ha pres la decisió s’ha celebrat aquesta vespre a la Sala de Premsa Ricard Maxenchs del Camp Nou, després de l’exposició dels quatre equips finalistes.

La proposta de l’equip Nikken Sekkei + Pascual i Ausió Arquitectes destaca per ser oberta, elegant, serena, intemporal, mediterrània i democràtica. Descomposa i tracta amb enginy la gran alçada i amplada fruit de la necessària ampliació de la instal·lació.

També destaca per la seva relació amb l’entorn, donant profunditat, generant ombres i fent que els socis siguin els protagonistes de la façana i participin de l’espai lliure en tot moment. La proposta presenta una subtil i molt estudiada intervenció en l’entorn per facilitar la circulació i aconseguir diversitat d’usos urbans en el Campus Barça, i garantitza una construcció clara i segura.

En definitiva, es tracta d’una soluició única, com única és la seva gènesi, reproduint la tan característica visió de la grada i marquesina de tribuna, de dins a fora, un silenciós i contundent homenatge a l’estadi de Francesc Mitjans, Josep Soteras i Lorenzo Garcia Barbon  de 1957.

El Concurs Internacional d’Arquitectura

El 5 de juny passat es va engegar el Concurs Internacional d’Arquitectura, per a l’elecció dels projectes per a la construcció del Nou Camp Nou i del Nou Palau Blaugrana, amb la publicació d’un plec de bases amb regles i criteris per a la selecció. Un concurs que es va dur a terme en un format a dues voltes, i va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

El jurat va estar integrat per cinc membres del FC Barcelona, quatre membres de la Junta Directiva i un arquitecte; tres membres del Col·legi d’Arquitectes; i un, de l’Ajuntament de Barcelona. Els representants del FC Barcelona al jurat de l’Espai Barça van ser Josep Maria Bartomeu, Susana Monje, Jordi Moix, Emili Rousaud i l’arquitecte Juan Pablo Mitjans. Per part del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), el degà del COAC Lluís Comeron, i els arquitectes Arcadi Pla i Joan Forgas, mentre que el representant de l’Ajuntament va ser Aurora López, gerent adjunta d’Urbanisme.

La primera volta del concurs va ser la fase de prequalificació dels diferents equips. Es van presentar un total de 45 equips, 26 per al Nou Camp Nou i 19 per al Nou Palau, en què van haver de presentar les seves credencials i la seva experiència en treballs similars.

Durant el setembre del 2015, el jurat i el comitè tècnic de l’Espai Barça va escollir, entre les 26 candidatures presentades, vuit equips per al concurs de l’Estadi. Els equips estaven formats per un estudi internacional i un de local, i tenien com a encàrrec preparar els seus projectes basant-se en el plec de condicions realitzat per la comissió tècnica dels concursos, integrada per l’equip tècnic de l’Espai Barça, encapçalat pel director de l’Àrea Patrimonial, William T. Mannarelli, i dos arquitectes representant el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

L’equip NIKKEN SEKKEI + Pascual i Ausió Arquitectes es va imposar a les propostes de AECOM + B720 Arquitectes, AFL + Mateo Arquitectura, Arup Sport + Taller d’Arquitectura Ricardo Bofill, BIG + IDOM + BAAS Arquitectes, GENSLER Sport + OAB, HKS + COX + Batlle i Roig Arquitectes, i POPULOUS + Mias Arquitectes + RCR Arquitectes.

En què canvia?

Fem un repàs a les claus de la proposta guanyadora:

  • Recuperar l’excel·lència amb un estadi per a aproximadament 105.000 espectadors amb totes les comoditats i serveis
  • Façana oberta formada per 3 anelles amb el sostre de secció inclinada
  • El Nou Camp Nou s’integra perfectament al Campus Espai Barça
  • Manté l’accés al nivell del carrer al voltant de l’Estadi
  • 12 nuclis verticals amb escales mecàniques, ascensors i escales per accedir a la 2a i 3a graderia
  • Gran anella mirador 360o amb visió i connexió tant de l’interior de l’Estadi com de la ciutat
  • Un espai integrat i obert a la ciutat
  • Un estadi sostenible, smart i verd, que aprofita l’aigua de la coberta i l’energia solar