Imatge de la primera samarreta del FC Barcelona

La primera samarreta del FC Barcelona

Els colors blau i grana fa més de cent anys que viuen units en les samarretes dels esportistes del FC Barcelona i per això el Club és també conegut com l’equip blaugrana. Són colors que han estat sempre presents en la indumentària de l’equip, singularment a la samarreta. En canvi, els pantalons van ser de color blanc durant els deu primers anys d’història del club, després negres, i des de la dècada dels vint, han estat blaus.

Més enllà, però, de la identificació del Barça amb els colors blaugrana, és lògic preguntar-se si aquests colors van ser fruit d’alguna tria específica, i si aquesta tria tenia alguna motivació concreta.

Per tal de superar el munt d’hipòtesis de tot tipus sobre l’origen dels colors blaugrana que des de sempre han existit, el Club fa seva la que a hores d’ara és la més versemblant i consistent. Segons aquesta teoria, tot va succeir pocs dies després de la fundació del Club, que havia tingut lloc el 29 de novembre del 1899. El 13 de desembre, data de la segona reunió de la junta directiva del nou FC Barcelona, el directiu i jugador Arthur Witty hauria proposat al fundador Joan Gamper que els colors de la samarreta del Barça fossin el blau i el grana. La tria de Witty es basaria en els colors l'equip de rugbi del col·legi anglès Merchant Taylors de Liverpool, on havia jugat durant els anys 1893 i 1894. Significativament, a l’abril del 1899, mesos abans de la fundació del FC Barcelona, s’havia fundat el Barcelona Lawn Tennis Club, l’actual Reial Club de Tennis de Barcelona. El primer president va ser el cònsol de Gran Bretanya a Barcelona, Ernest F.C. Witty, el pare d’Arthur, i l’escut de la nova l’entitat també portava els colors blau i grana. D’aquesta manera, hem de concloure que aquell 13 de desembre Joan Gamper no va posar cap problema a tal combinació cromàtica proposada per Arthur Witty, sobretot perquè coincidien amb els colors del Basilea, un dels equips de futbol on Gamper havia jugat esporàdicament abans d'instal·lar-se a Barcelona.