Imatge de la primera samarreta del FC Barcelona

La primera samarreta del FC Barcelona

Els colors blau i grana fa més de cent anys que viuen units en les samarretes dels esportistes del FC Barcelona i per això el club és també conegut com l’equip blaugrana. Són colors que han estat sempre presents en la indumentària de l’equip, singularment en la samarreta. En canvi, els pantalons van ser de color blanc durant els deu primers anys d’història del club, després negres, i des de la dècada dels vint, han estat blaus.

Més enllà, però, de la identificació del Barça amb els colors blaugrana, és lògic preguntar-se si aquests colors van ser fruit d’alguna tria específica, i si aquesta tria tenia alguna motivació concreta.

Són diverses les teories que han circulat en relació amb aquesta elecció, però en aquest moment no n’hi ha cap que sigui prou contrastada per considerar-la vàlida. Com és natural, totes les teories tenen a veure amb els propis orígens dels fundadors del club. Per això, per exemple, s’havia especulat amb el fet que els colors blaugrana ja hi eren en un club de futbol suís fundat anteriorment per Gamper, o que eren els del cantó helvètic d’on procedia el fundador. Sabem ara que aquestes hipòtesis no són certes.

En canvi, segueixen sent hipòtesis no demostrades aquelles que afirmen que els fundadors es van inspirar en els colors dels llapis de comptabilitat que s’utilitzaven a l’època, que tenien un color a cada extrem, precisament el blau i el vermell. O d’altres teories encara més prosaiques, com la que sosté que la mare dels germans Comamala va distribuir faixes blaves i vermelles perquè aquells joves jugadors es poguessin distingir quan encara no tenien uniforme.

Tanmateix, com dèiem al principi, ni aquestes ni d’altres teories han pogut explicar prou adequadament perquè el Barça va utilitzar des d’un bon començament els colors blaugrana. Uns colors, doncs, intensos i enigmàtics.