Helenio Herrera va ser pioner en la preparació psicològica dels jugadors. | ARXIU FCB

El Mago va deixar un gran record del seu pas per l'entitat blaugrana. A banda de frases cèlebres com "Amb deu es juga millor que amb onze" o "Aquest partit el guanyem sense baixar de l'autocar", se'l recorda pel joc vistós i preciosista que va meravellar Europa durant les primeres dues temporades que va estar al Club.

La seva primera etapa va començar el 22 d'abril del 1958, dia en què va arribar al Barça procedent del Sevilla. En aquest parell de temporades va aconseguir dues Lligues, una Copa i una Copa de Fires. Però no tot eren flors i violes: el tècnic va tenir un agre enfrontament amb Kubala, que de mica en mica va anar quedant relegat a un segon pla. Però el segon any, tot i aconseguir de nou la Lliga, l'objectiu d'assaltar la Copa d'Europa es va veure truncat de nou, i després d'haver caigut eliminats per l'etern rival, el Reial Madrid, Helenio Herrera va ser cessat immediatament.

Després va venir la seva etapa més gloriosa com a entrenador, concretament a l'Inter de Luisito Suárez, on va guanyar la Copa d'Europa i la Intercontinental, entre altres títols.

El mític Helenio Herrera va tornar al Barça la temporada 1979/80 per substituir Quimet Rifé fins al final de la temporada, i poc després, l'any 1981, per rellevar Kubala al capdavant de l'equip.

Però si hi ha una característica destacable d'aquest home és el fet que va ser pioner en la preparació psicològica dels jugadors, com també en la utilització del defensa lliure.