Plantilla del FC Barcelona el dia de la inauguració del Camp Nou, el 24 setembre del 1957. | ARXIU FCB

Ladislau Kubala va canviar la història del Barça. | ARXIU FCB

El Barça de la temporada 1951/52 va passar a la història com l'equip de les Cinc Copes. | ARXIU FCB

El Camp Nou, durant la seva construcció. | ARXIU FCB

El Camp Nou, el dia de la seva inauguració. | ARXIU FCB

Durant la dècada dels cinquanta es produeix un considerable creixement de la massa social al Club. Dels 26.300 socis es va passar als 52.791, un increment lleugerament superior al 100%. Hi va haver diversos motius que van provocar aquest augment del nombre de socis.

L’arribada de Ladislao Kubala va ser determinant pels èxits del Barça i es va convertir en l’ídol dels barcelonistes. Les victòries de l’equip i el mite de Kubala van ser clau per fidelitzar els seguidors. Avançava la inserció del Barça en la societat catalana.

Per altra banda, a partir del 1951 la incipient recuperació econòmica i el fet que els augments salarials estaven un xic per sobre dels índexs d’inflació van millorar el poder adquisitiu de molta gent. El preu del carnet ja suposava una despesa menys onerosa.

El Club necessitava un estadi més gran. El 1953 l’eslogan electoral de Miró-Sans, Necessitem, volem i tindrem un nou camp”, va ser decisiu per convertir-lo en president del Barça. La construcció del Camp Nou va representar una afirmació de la capacitat modernitzadora de l’Entitat.

KUBALA, L'ESTRELLA DE LA DÈCADA

De la mà de Samitier, secretari tècnic del Club, arribava a Barcelona Ladislao Kubala. Kubala és un jugador que va canviar la història del Barça i es va convertir en una figura mítica del barcelonisme. El crac hongarès va incorporar unes novetats tècniques mai vistes, com ara el xut amb efecte. El joc espectacular d’un equip que va dominar el futbol espanyol i va brillar a Europa va fer petit el camp de Les Corts. Ja ningú dubtava que el Club necessitava un estadi més gran.

EL BARÇA DE LES CINC COPES

Del 1950 al 1953 són anys d'hegemonia blaugrana. La temporada 1951/52 el FC Barcelona va reunir un conjunt sensacional que va guanyar les Cinc Copes: la Lliga, la Copa, la Copa Llatina, la Copa Eva Duarte i la Copa Martini Rossi. L'equip de les Cinc Copes reunia una davantera llegendària. Aquest era el seu onze tipus: Ramallets, Seguer, Biosca, Segarra, Gonzalvo III, Basora, César, Kubala, Moreno, Vila, i Manchón.

L'AFER DI STÉFANO

L'any 1953 el FC Barcelona va fitxar l'argentí Alfredo Di Stéfano després d'un acord amb el River Plate, club que tenia els drets legals sobre el jugador. Paral·lelament, el Reial Madrid va negociar amb el Millonarios, l’equip amb el qual jugava Di Stéfano en aquell moment.

Una estranya maniobra federativa amb aval franquista va resoldre que Di Stéfano jugués alternativament una temporada a cada club. En desacord amb el veredicte, el Barça va renunciar al jugador. El Barça de Kubala i el Madrid de Di Stéfano van competir durant molts anys per l’hegemonia del futbol estatal.

EL FITXATGE DE LUIS SUÁREZ

L’arribada de Luis Suárez faria més fort un dels millors equips de la història. Va ser un jugador excepcional que va donar grans alegries al Club. Durant la seva estada al Barça, els seguidors van dividir-se entre kubalistes (partidaris de Kubala) i suaristes (admiradors de Suárez). L’any 1960, com a jugador del FC Barcelona, Luis Suárez guanya la Pilota d’Or. És l’únic futbolista espanyol que ha rebut aquesta distinció.

LA INAUGURACIÓ DEL CAMP NOU

Les obres de construcció del Camp Nou van començar el 1954 i van acabar tres anys més tard. El Camp Nou es va inaugurar durant la presidència de Francesc Miró-Sans el 24 de setembre del 1957, diada de la Mercè, patrona de Barcelona. Durant la inauguració es van celebrar actes festius i un partit contra una selecció de jugadors de Varsòvia. El Barça va obtenir la seva primera victòria a l’Estadi per 4-2. Eulogio Martínez va ser l’autor del primer gol.

L’Estadi tenia una capacitat inicial per a 93.053 persones. El cost total del Camp Nou va ser de 288.088.143 pessetes. Avui el Camp Nou és l’estadi amb més capacitat d’Europa, amb un aforament de 98.772 espectadors.

L'ARRIBADA D'HELENIO HERRERA

L’arribada del tècnic Helenio Herrera va ser tota una revolució a l’hora d’entendre el futbol. Gràcies a l’autor de frases històriques com “guanyarem sense baixar de l’autocar” i “amb deu homes es juga millor que amb onze”, l’equip va tornar a erigir-se en un conjunt temible.

Herrera, conegut com HH, va comptar amb un conjunt extraordinari, barreja de cracs estrangers i catalans. Els nous ídols tornaven a venir d’Hongria: Sandor Kocsis i Zoltan Czibor, que es van afegir a Eulogio Martínez i Evaristo, juntament amb jugadors de casa com Gensana, Gràcia, Vergés, Tejada, Olivella, Segarra…