Història USAP

La història de la USAP (Unió Esportiva Arlequins de Perpinyà), es va iniciar al 1902 com a AS Perpinyà que, després de renomenar-se com a US Perpinyà durant 24 anys va esdevenir en USAP a partir de 1933. Al seu palmarés figuren set Campionats de França (1914, 1921, 1925, 1938, 1944, 1955 i 2009), així com 3 Challenge Yves du Manoir (1935, 1955, 1994) i una final de la Heineken Cup europea al 2003.

Aimé Giral, l’estadi de l’heroi

El 1914 els Catalans –així són coneguts els jugadors de la USAP, de la mateixa manera que els anomenen els Arlequins pel club d’origen- van estrenar el seu palmarés de campió de França amb un assaig en els darrers segons d’un jove jugador anomenat Aimé Giral. Un any després Giral va morir al front de la Primera Guerra Mundial esdevenint un heroi i, en honor seu, el club va posar el nom de l’estadi, que a l’actualitat acull 16.500 persones

Cap a la professionalització

Com la majoria de clubs de l’Europa continental, les Guerres Mundials van trastocar els seus plans i els seus projectes després d’uns anys inicials qualificats com de l’edat d’or on va assolir quatre dels seus set títols (així com quatre finals més).

A partir del triomf de 1955, l’equip iniciarà una llarga travessia pel desert fins que el 2009 es torna a proclamar campió de la Lliga francesa, sis anys després de quedar-se a les portes de la glòria europea amb la final perduda contra l’Stade de Toulouse (22-17).

El professionalisme no arriba de forma definitiva des de fa una década enmarcat en una revolució global a l’esport de la pilota ovalada i que configura un planter actual on conviuen l’aposta per el planter amb nacionalitats diverses (Argentina, Camerún, Sudàfrica, Samoa, Gales o Tonga)

Identitat catalana

El club de la Catalunya Nord és conegut arreu com Els Catalans, i la seva samarreta llueix els colors quadribarrats de l’escut de Catalunya. El seus simbolisme identitari català va més enllà de la vestimenta amb els colors de sang i or de l’escut de Catalunya. L’himne oficiós (L’estaca de Lluís Llach) o el lema Sempre Endavant! són altres dos signes de la seva vinculació amb el Principat, convertint-lo històricament en un símbol catalanista.

Experiència a Europa i el darrer gran títol

La USAP juga a Europa de forma regular des de fa una dècada. Després d’una experiència el 1998-99, el club no s’ha perdut cap temporada de la Heineken Cup, on va jugar-ne la final al 2003. Un any després, va assolir les semifinals en una última dècada on, a França, va recuperar la glòria a la final del 6 de juny de 2009 davant el Clermont (22-13). La USAP de Jacques Brunel, en una segona part memorable, va tornar a aixecar l’escut de Brennus en el que és el seu últim gran títol i en un Stade de France ple de gom a gom i amb milers de seguidors catalans a les grades