- AECOM + B720 Arquitectes

AECOM és la firma d’arquitectura esportiva més important pel que fa a la facturació durant els últims anys. Ha participat en multitud de projectes d’estadis americans i europeus. Un dels seus punts forts és l’equip de disseny, el qual ha participat en diversos estadis com l’Estadi Olímpic de Guangdong. Com a partner local han considerat el despatx B720, liderat per l’arquitecte Fermín Vázquez, que en els últims anys ha estat l’excel·lent parella d’un arquitecte internacional per construir edificis icònics a la Ciutat Comtal, com la Torre Agbar o la Ciutat de la Justícia.

 

Estadi Olímpic de Guangdong a la Xina.

- ARUP SPORT + TALLER D’ARQUITECTURA RICARDO BOFILL

Arup és un dels estudis d’arquitectura i enginyeria més grans del món, amb el seu departament especialitzat en arquitectura esportiva, que ha participat en el desenvolupament d’estadis tan coneguts com l’Sport Hub de Singapur o l’Estadi Olímpic de Pequín, amb capacitats superiors de 50.000 seients. Es presenta amb el despatx d’arquitectura català de Ricardo Bofill, autor de projectes com la Terminal 1 de l’Aeroport de Barcelona o l’Hotel Vela.

 

Sport Hub a Singapur.

 - BIG + IDOM + BAAS Arquitectes

BIG, Barjke Ingels Group és actualment un dels estudis d’arquitectura amb més projecció mundial. Amb base a Copenhaguen, aquest jove estudi està desenvolupant projectes arreu del món com ara les futures instal·lacions corporatives de Google a Califòrnia o la 2a Torre del World Trade Center a Nova York. En aquest equip, l’especialitat esportiva l’aporta ACXT, el departament d’arquitectura de la companyia nacional IDOM, la qual ha conclòs amb èxit el Projecte, Gestió i Direcció d’obra del nou San Mamés a Bilbao, havent-se aconseguit jugar tots els partits de lliga a l’estadi, sense veure’s afectat per les obres. El tercer responsable de l’equip és el despatx català de Jordi Badia, BAAS Arquitectes, el qual durant els últims anys s’ha especialitzat en projectes de rehabilitació tant en edificis d’oficines com d’edificis històrics d’alt valor patrimonial, com ara l’escola Bòbila a Cambrils o el Museu Can Framis a Barcelona.

 

Nou San Mamés a Bilbao.

- GENSLER SPORT + OAB

GENSLER és una de les firmes americanes amb més prestigi en l’àmbit de l’arquitectura i l’enginyeria. Pel que fa a l’arquitectura esportiva, ha participat en nombrosos estadis nord-americans i aporta una àmplia experiència liderant projectes d’estadis, com ara l’ampliació del Lincoln Financial Field a Filadèlfia, el Nou Estadi del Corinthians al Brasil o el FirstEnergy Stadium a Cleveland. Forma equip amb l’estudi OAB, on l’arquitecte Carles Ferrater lidera un equip amb projectes locals i internacionals de reconegut prestigi, com el Passeig Marítim de Benidorm, el Palau de Congressos de Catalunya o l’edifici Mediapro a Barcelona.

 

Linconl Field - Filadèlfia

 - HKS + COX + Batlle i Roig Arquitectes

HKS és una firma americana que disposa d’un dels despatxos amb més experiència en arquitectura esportiva a tot el món, amb projectes com l’estadi dels Dallas Cowboys, l’AT&T Stadium, amb una capacitat de més 100.000 espectadors i unes instal·lacions innovadores i modernes. Està desenvolupant un altre megaestadi com és el futur estadi dels Minnesota Vikings. Per aportar més valor a l’equip han incorporat a l’estudi d’arquitectura australià COX Architecture, autors del disseny de l’estadi AAMI Park o el Rod Laver Arena a Melbourne. L’estudi local de l’equip és Batlle i Roig Arquitectes, un dels despatxos més premiats durant els últims anys, amb projectes com la seu corporativa de Massimo Dutti a Tordera, el Poliesportiu del Parc de la Ciutadella o el Nou Mercat de Calafell.

 

Estadi AT&T Dallas Cowboys.

- AFL + Mateo Arquitectura

AFL Architects és un dels principals despatxos d'arquitectes britànics especialitzats en arquitectura esportiva que treballa per a clubs com el Liverpool FC, el Manchester United FC, i el Chelsea FC. Actualment, està acabant el nou estadi de 48.000 places per a l'Athletics Ashgabat a Turkmenistan per als Jocs Indoor i Marcials d'Àsia AIMAG 2017, i recentment ha guanyat un concurs a Rússia per al nou estadi de 45.000 places del FC Kuban a Krasnodar. L’equip està format amb el despatx d’arquitectura Mateo, liderat per l’arquitecte Josep Lluís Mateo, amb un ampli coneixement en rehabilitacions, com la del Mercat del Ninot a Barcelona, l’entrada del Museu Nacional de Praga o la Nova Filmoteca de Catalunya.


Estadi del FC Kuban a Krasnodar, Rússia.

- NIKKEN SEKKEI + Joan Pascual i Ramon Ausió Arquitectes

La firma nipona Nikken Sekkei, amb més de 100 anys d’història, és un dels estudis d’arquitectura i enginyeria més importants de l’Àsia. Van ser els arquitectes del Saitama Super Arena, el Gran Cigne de Niigata o del Tòquio Dome, tots al Japó. La localitat d’aquest equip és aportada pel despatx català liderat pels arquitectes Joan Pascual i Ramon Ausió, amb una llarga i contrastada experiència en l’edificació a la Ciutat Comtal, en projectes residencials, oficines i hotels, com l’hotel Diagonal Zero.

 

Estadi Gran Cigne de Niigata.

- POPULOUS + Mias Arquitectes + RCR Arquitectes

Populous és una de les firmes més prestigioses del món en arquitectura esportiva. Ha participat en projectes com l’Estadi Olímpic de Londres, l’Aviva Stadium de Dublín, el Soccer City Stadium a Johannesburg o l’Emirates Stadium a Londres. Per la part local, l’equip està compost per dues firmes de reconegut prestigi tant en l’àmbit local com en l’internacional. Per una part, el despatx liderat per Josep Mias, amb projectes de bellesa arquitectònica com ara l’edifici corporatiu de iGuzzini a Barcelona o el Mercat de la Barceloneta. L’equip es completa amb l’estudi d’arquitectura RCR, reconegut per la seva creativitat, palesa en projectes com el Museu Soulages de Rodés a França o les Bodegues Bell-lloc a Palamós.

 

Aviva Stadium a Dublín.