La Football Coach Analytics Summit posa les dades a debat

La Football Coach Analytics Summit posa les dades a debat

El Barça Innovation Hub ha impulsat aquesta sessió amb l’objectiu d’aportar llum sobre l’anàlisi de dades en la pràctica del futbol implicant experts i entrenadors en actiu

Aquest dimecres s’ha celebrat a la Ciutat Esportiva la Football Coach Analytics Summit, una jornada impulsada pel Barça Innovation Hub que ha reunit els millors especialistes en l’anàlisi de dades aplicat als entrenaments de futbol amb l’objectiu de debatre quin paper tenen les dades en la presa de decisions dels staffs tècnics dels equips de futbol. La sessió ha tingut dues agendes paral·leles. D’una banda, l’Analytics Experts, en què experts en l’anàlisi de dades han presentat propostes innovadores des de la seva perspectiva. I de l’altra, la Football Coaches, on entrenadors destacats han debatut sobre com les dades poden fer canviar la dinàmica del joc i la presa de decisions esportives. Ambdues agendes s’han desenvolupat de manera simultània a la Sala Oriol Tort (Auditori de la Masia) i a la sala de premsa de la Ciutat Esportiva, respectivament.

Amb la presència de Valverde
La sessió inaugural ha comptat amb la presència de l’entrenador del primer equip del FC Barcelona, Ernesto Valverde, acompanyat de Javier Sobrino, director d’Estratègia i Innovació del Club, i de Raúl Peláez, responsable d’analítica de futbol del FC Barcelona. Valverde ha volgut adreçar-se als assistents per destacar que el més important és saber utilitzar correctament les dades i que, sobretot, cal buscar les preguntes que portin a investigar les àrees més estratègiques. “Els entrenadors sempre estem buscant respostes per a tot; per millorar l’equip dia a dia. I les dades ens donen moltes respostes, però potser la clau sigui buscar bones preguntes que ens puguin fer investigar per on pot anar el camí. Les dades, a vegades, aclaparen i cal passar-les a net”.

També hi ha hagut representació blaugrana en aquest simposi. Javier Fernández, cap d’analítica esportiva del FC Barcelona i Denis Silva, entrenador del Juvenil A, han estat els portaveus del Club en les taules d’experts i en les de tècnics, respectivament. En les seves intervencions han destacat que al FC Barcelona l’anàlisi dels rivals, dels jugadors, etc., és una tasca d’equip que realitzen “tots els integrants de l’staff, no només l’analista”. D’altra banda, la concepció de l’anàlisi de dades al FC Barcelona també té un vessant formatiu. Per exemple, en el cas dels juvenils aquesta feina s’enfoca per “preparar els jugadors per quan arribin al primer equip”.

En les sessions de l’agenda d’experts, Luke Born, vicepresident d’estratègia i analítica dels Sacramento Kings, i Ted Knutson, propietari de l’empresa d’anàlisi de dades Statsbom, han subratllat la importància d'aprendre del joc però, sobretot, d’entendre’l. “Les dades sense context no serveixen”, han destacat. Per tant, el més útil és destriar la informació i rescatar-ne les dades més valuoses “per generar confiança entre l’equip d’anàlisi de dades i els staffs tècnics dels equips”. En les ponències d’entrenadors ha participat el míster del TSG Hoffenheim, Julian Nagelsmann, que ha fet una xerrada sobre la importància de “ser fidel a uns principis”. Segons el seu criteri “això facilita poder desenvolupar estratègies tenint en compte dades per ser més eficients”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut