Local

Jordi Monés lidera la trobada internacional d’investigadors per la lluita contra la ceguesa

El directiu blaugrana, comissionat del FCB Universitas, organitza a Barcelona les jornades que debaten sobre els nous enfocaments terapèutics de les malalties oculars

Barcelona acull aquest 6 i 7 de setembre una trobada internacional sobre la lluita contra la ceguesa, que estarà liderada pel directiu del FC Barcelona i comissionat de la FCB Universitas, el Dr. Jordi Monés, director científic de la Barcelona Macula Foundation. Les jornades han començat avui al  CaixaForum Barcelona i consisteixen en uns debats organitzats conjuntament per B -Debate, en una iniciativa de Biocat i l'Obra Social "la Caixa", i la Barcelona Macula Foundation, amb la col·laboració del CRG i la Fundació Leitat. 

L’objectiu de la trobada d’investigadors, que porta com a títol 'Lluita contra la Ceguesa. Futurs reptes i oportunitats per a la restauració visual’, és la de proposar idees i explorar el potencial dels nous enfocaments terapèutics per a les malalties degeneratives de la retina que provoquen la ceguesa, mitjançant  la combinació de la nanotecnologia, la medicina regenerativa, cèl·lules mare, teràpia gènica, genòmica, bioenginyeria, optogenètica i la biofotònica. Hi ha investigadors internacionals de ciències bàsiques i translacionals, líders i experts en tots aquests camps, per tal de compartir les oportunitats terapèutiques innovadores en cada sector, i especialment en l'exploració i el descobriment de possibles sinergies per generar nous projectes de recerca en col·laboració multidisciplinaris sobre aquest tema.

La ceguesa és un important desafiament global de salut a causa de l'enorme impacte que té sobre els pacients i les seves famílies, i les seves importants conseqüències socioeconòmiques. A més del gran impacte emocional que això implica per als pacients i les seves famílies, també comporta greus dificultats per continuar la seva educació, per trobar una feina de qualitat, un risc més gran de caigudes i accidents, una autonomia limitada i un impediment per tenir un estil de vida actiu i amb qualitat.

Durant els propers anys, 1 de cada 4 persones majors de 50 anys d'edat patiran algun tipus de malaltia ocular degenerativa. Actualment a la UE hi ha 91 milions de persones majors de 65 anys i s'espera que arribi als 127 milions el 2020. A tot el món s'estima que hi ha 285 milions de persones amb problemes de visió i 39 milions són cecs.

El FC Barcelona, al costat de les persones amb discapacitats

El FCB té una sensibilitat vers les persones que pateixen qualsevol tipus de discapacitat i afectació en la seva mobilitat i així ho fa palès a través de diferents programes i iniciatives, com per exemple la celebració de jornades a les seves instal·lacions en què es reflexiona sobre la inclusió de les persones amb discapacitat dins de l’esport, però també en el seu dia a dia. També els esportistes del Club participen en diferents iniciatives per promoure la inclusió social i donant visibilitat a les problemàtiques que pateixen les persones amb discapacitats. El Comissionat Barcelona Universitas, centrat en la recerca científica per fomentar el rendiment esportiu i transmetre coneixement, també se suma a aquesta sensibilitat del Club col·laborant en la difusió d’unes Jornades internacionals que tenen com a objectiu prioritari la generació i la transmissió de coneixement en aquesta matèria.

Més notícies aquí