Les dones guanyen terreny al Barça

Les dones guanyen terreny al Barça

La presència de la dona és cada cop més important en la massa social i un dels projectes estratègics del mandat és desenvolupar la professionalització de l’esport femení

Aquest dimecres se celebra el Dia Internacional de les Dones, una jornada a la qual el FC Barcelona s’hi suma també per reivindicar el paper actiu de les dones barcelonistes en la vida del Club al llarg de la seva història.

El Barça és un club en què la presència de la dona en la massa social és molt superior a la d’altres entitats esportives de la resta del món. La idiosincràsia familiar, que és una singularitat del Club, fa que sigui habitual la presència de la dona a les graderies del Camp Nou. De fet, el Barça tenia a 30 de juny 143.459 socis, dels quals el 26% (37.826) són sòcies. Però el Club guanya quota femenina cada any. La temporada 2015/16 el percentatge de noves altes de sòcies va arribar al 37,8% (vegeu quadre comparatiu).

En ple segle XXI, la presència de la dona tendeix a ser una normalitat. Els pares ja fan socis els seus fills independentment de si són nens o nenes (el grup de sòcies per edat que més ha crescut és el de 0-20 anys), però aquest ha estat un camí llarg i ple d’entrebancs.

El paper del Grup Edelmira Calvetó

Encara queda molt camí per fer, i per continuar recuperant la memòria històrica de la dona barcelonista i impulsant el seu protagonisme dins del Club, la Junta Directiva va crear al 2011 el grup de treball Edelmira Calvetó (GEC), que porta el nom de la primera sòcia del Club, i que actualment presideix la directiva i vicesecretària de la junta, Maria Teixidor, que pren el relleu de l’exvicepresidenta Susana Monje.

El Grup Edelmira Calvetó ha impulsat accions com la Llotja integrada només per dones per donar visibilitat a la presència de la dona al Club (2011), la rua de campions del primer equip de futbol femení, juntament amb el masculí (temporada 2012/13), va organitzar la jornada de creixement a través de l’esport femení al maig del 2013, va impulsar la creació d’un espai dedicat al futbol femení al Museu, ha organitzat un taller de cocreació amb sòcies i va instaurar el Premi Edelmira Calvetó, que s’entrega durant el Congrés Mundial de Penyes en reconeixement a les dones que hagin contribuït a fer barcelonisme i als valors del Club. Aquest premi l’han rebut fins ara sor Lucía Caram, l’equip de futbol femení del Barça i les presidentes de Penyes, Maria Antònia Milà i Jordina Font.

En el Pla Estratègic del mandat (2015-2021), un dels projectes de les línies estratègiques del Club és la professionalització de l’esport femení. Des de la temporada 2015/16, l’equip de futbol ja es considera professional i això ha permès fer un salt de qualitat i d’atenció mediàtica. L’objectiu a llarg termini és poder tenir equips femenins a la resta de les seccions professionals del Club. 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut