El Dr. Jordi Monés explica al Parlament la iniciativa del FC Barcelona en la lluita contra el tabac

El Dr. Jordi Monés explica al Parlament la iniciativa del FC Barcelona en la lluita contra el tabac

La Comissió de Salut convoca el directiu i comissionat de Barça Innovation Hub perquè considera que la prohibició de fumar al Camp Nou que va fer el Club el 2012 és un exemple que cal seguir

El Dr. Jordi Monés, membre de la Junta Directiva del FC Barcelona i comissionat del projecte Barça Innovation Hub, ha estat convidat a comparèixer aquest matí davant la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya per exposar la seva opinió sobre el tabaquisme. El Dr. Monés, que és director de l’Institut de la Màcula i director mèdic de la Barcelona Macula Foundation: Research for Vision, va impulsar el 2012 una iniciativa pionera a l’estat espanyol per eradicar el tabac a les instal·lacions del club blaugrana.

El Parlament està treballant en una nova actualització de la Llei 28/2005 del tabac i vol anar més enllà a l’hora d’incloure espais sense fum i la Comissió de Salut considera que l’experiència del Barça pot ser un bon exemple.

La creuada contra el tabac del FC Barcelona es va iniciar el 2012 quan, a iniciativa del Dr. Monés, la Junta Directiva va prendre consciència que el tabaquisme és un problema de salut molt greu. El 9% de totes les morts al món són causades pel tabac i a Catalunya l’índex de mortalitat és del 15%. Aquest problema afecta també especialment els fumadors passius, entre ells molts nens.

Monés ha explicat davant els membres de la Comissió de Salut del Parlament el procés de la campanya ‘Barça sense fum’, que va començar com una recomanació i va derivar en una prohibició de fumar a les graderies del Camp Nou gràcies a l’aprovació de l’Assemblea de Compromissaris per una majoria aclaparadora (538 vots a favor, 89 en contra i 38 en blanc). L’objectiu d’aquesta decisió era la de vetllar per la salut dels barcelonistes i també ajudar els fumadors a deixar el tabac.

Aquesta iniciativa ha de ser reconeguda internacionalment i la Comissió Europea va escollir el Barça per impulsar una campanya contra el tabaquisme, ‘Quit Smoking with Barça’. A més, el Club ha rebut diversos premis per la decisió de prohibir el tabac en les seves instal·lacions, com el premi de la Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria (semFYC) o el guardó de l’Aecc-Catalunya Contra el Càncer.

Declaracions del Dr. Jordi Monés, directiu del FC Barcelona i comissionat de Barça Innovation Hub:

“És una satisfacció que es valori l’exemple del FC Barcelona i la iniciativa de les entitats privades i de la societat civil per lluitar contra el tabac. La voluntat de la Conselleria de Salut i dels parlamentaris és intentar ampliar la llei i aconseguir que aquestes iniciatives que ja apliquen en algunes entitats privades es puguin estendre per llei a més espais, com centres esportius i educatius. Tots els grups parlamentaris s’han mostrat sensibles i estan oberts al fet que els experts que han requerit avui per comparèixer davant la comissió de salut els enviem les nostres propostes”.

Premis ‘Classe sense fum’

D’altra banda, el Dr. Monés també ha participat aquesta tarda en l’acte de lliurament de premis 2016/17 de ‘Classe sense fum’, un programa escolar de prevenció del tabaquisme coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Deptartament de Salut i el Departament d’Ensenyament, en col·laboració amb altres institucions, que ha demostrat en diversos estudis la seva efectivitat per reduir l’inici de l’ús de tabac entre els adolescents i frenar la progressió cap al consum habitual.

El programa ‘Classe sense fum’ està adreçat a l’alumnat de 1r i 2n curs d’educació secundària obligatòria i parteix del compromís de tot un grup de classe de no fumar durant un període de temps no inferior als sis mesos dins del curs escolar. Al llarg d’aquest període, el professor o professora reforça regularment la decisió dels alumnes fent un seguiment del compliment. Paral·lelament, els grups participants han d’elaborar un eslògan o un vídeo amb continguts relacionats amb la prevenció del tabaquisme. Mantenir el compromís i elaborar l’eslògan o el vídeo donen dret a rebre un petit premi de reconeixement a la participació i a poder accedir a altres premis.

Aquest curs han estat premiades vuit escoles, entre elles l’Institut Olorda de Sant Feliu de Llobregat pel vídeo ‘Stop bullying als pulmons’, que han recollit el diploma de mans del Dr. Monés i han estat premiats amb una visita al Camp Nou Experience. Els altres guardonats han estat l’Institut Lestonnac-L’Ensenyança de Lleida, l’Institut Argentona, l’IES Garrotxa d’Olot, l’Institut Jaume Salvador i Pedrol de Sant Joan Despí, l’Institut d’Alcarràs, Santa Teresa de Lisieux de Barcelona i Amor de Dios de Barcelona.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut