L’hoquei formatiu, guanyar formant i seguint el model de joc del primer equip

L’hoquei formatiu, guanyar formant i seguint el model de joc del primer equip

El nou secretari tècnic de la base blaugrana destaca que “el club és molt clar en els objectius que tenim i ens interessa desenvolupar l’ADN Barça en els jugadors”

L’hoquei formatiu del FC Barcelona Lassa no tindria sentit sense un primer equip en què la base no hi tingués cabuda ni s’hi sentís representada. Les categories inferiors blaugranes acumulen una gran quantitat de campionats de Catalunya i d’Espanya en els últims anys i també han sorgit desenes de jugadors que actualment militen a l’OK Lliga o a les competicions estrangeres. Això no evita, però, que l’aposta del club i de la secció cap a la formació deixi d’augmentar. “El club és molt clar en els objectius que tenim: Volem guanyar formant i no formar guanyant”, explica el secretari tècnic de la base, Keko Iglesias. “Ens interessa desenvolupar l’ADN Barça en els jugadors; que siguin grans professionals i, a més, grans persones”, afegeix.

El curs 2015/16 es va crear un segon filial –ascendit a Primera Catalana- i el Barça també va estrenar-se a la categoria aleví amb un doble èxit –campions de Catalunya i d’Espanya-. Aquest estiu, el nomenament d’Edu Castro (secretari tècnic de la base des del 2011) com a nou entrenador del primer equip, ha implicat una renovació en el cos tècnic de la base en què s’ha apostat per entrenadors experimentats en la formació i també en l’elit de l’hoquei patins. L’objectiu? Que els joves del planter tinguin els millors preparadors per seguir un mateix estil de joc.  

Tres cares noves

Keko Iglesias, procedent del primer equip de l’Alcobendas, va ser escollit com a nou secretari tècnic de l’hoquei formatiu i també és l’entrenador del Barça C i del Juvenil que dirigia Jordi Roca (nou segon entrenador del primer equip). El relleu de Jordi Camps al Barça B i al Junior l’ha assumit Iván Sanz, que ha estat al capdavant de la selecció estatal sub-17 els últims quatre anys.

Ricard Hernáez segueix entrenant l’equip Infantil i les plantilles de l’Eurockey sub-17 (campions a Blanes) i sub-15 (jugaran a Vilanova entre el 28 i el 31 d’octubre). Al cos tècnic de la base també s’hi ha incorporat Guillem Pérez, que arriba després d'estar al primer equip de l’Sporting Clube de Portugal i que ara s’ha fet càrrec de l’aleví. Tota la base també disposa d’un preparador físic i de Jordi Mellado com a entrenador de porters.

“És important que un jugador del 2005 es vegi reflectit en Pablo Álvarez o Panadero”

Segons Keko Iglesias, “estem en un procés de transició en el que hem de crear un equip de treball i una metodologia d’entrenament per tenir el mateix model de joc que el primer equip, desenvolupat al llarg de totes les categories”. En el mateix sentit s’expressa Ivan Sanz: “Hem de seguir un model de joc, definit per l’Edu (Castro) i el club en sí”. “Així, quan un jugador entra al Barça adquireix els fonaments per arribar al primer equip”.

Guillem Pérez, de la seva banda, destaca la importància del fet que els joves jugadors es vegin reflectits en els grans jugadors. “Que vegin que allò que fan Pablo Álvarez o Panadero també ho poden ells en els entrenaments. Llavors la transferència és molt més ràpida i el jugador se sent amb més confiança”. Ricard Hernáez també subratlla el fet de saber perdre: “De les derrotes se n’aprèn tant o més que de les victòries. És una de les coses que hem de tenir clares”.

Tota aquesta formació és clau per enfortir el pont entre la base i el primer equip, tal com es va poder comprovar en l’última pretemporada. Degut a l’absència dels cinc convocats per jugar el Mundial, una desena de jugadors de la base van tenir un paper important en les primeres setmanes d’entrenament del primer equip. I fins a cinc jugadors van debutar a la Lliga Catalana. A més, al llarg de la temporada acostuma a haver-hi un porter i dos jugadors de la base completant els entrenaments dirigits per Edu Castro.

Els exemples d’Egurrola, Barroso i Alabart

Aitor Egurrola acumula 20 temporades al primer equip del Barça després de debutar quan estava al junior blaugrana i d’haver militat al Castelldefels i a l’Horta. Xavi Barroso i Ignacio Alabart són els altres jugadors formats al planter que han arribat al primer equip. La fórmula de la cessió –al Vendrell i al Voltregà, respectivament- va ser exitosa per demostrar el seu potencial i tornar al Palau Blaugrana. I ara mateix, l’internacional Nil Roca i Sergi Llorca estan cedits al Noia Freixenet. Tots ells són exemples a seguir.  

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut