Connectats a la vida

Connectats a la vida

El FC Barcelona, a través de la seva Fundació, va fer una donació de telèfons mòbils i tauletes a diverses entitats sanitàries perquè els pacients amb la Covid-19 poguessin estar en contacte amb les seves famílies durant l’ingrés hospitalari

Si hem d’imaginar un escenari pitjor que patir una malaltia desconeguda i de pronòstic incert, aquest podria ser haver-la de passar en soledat. La Covid-19 i l’aïllament són una parella sinistra que ha arribat de la mà i que ha generat molt patiment a pacients, familiars i professionals sanitaris. Precisament perquè quan ens adonem que estem veritablement sols és quan necessitem més els altres.

El FC Barcelona, a través de la Fundació Barça, va ajudar a pal·liar aquesta desconnexió forçada donant terminals mòbils i tauletes a diversos hospitals catalans durant el pic de la pandèmia. Els professionals d’aquests centres els van fer servir perquè els malalts amb la Covid-19 mantinguessin un fil de contacte amb els seus éssers estimats i poguessin rebre l’alè necessari per sobreposar-se al virus.

Van ser gairebé un centenar de dispositius d’ús corporatiu del FC Barcelona que es trobaven en desús. El departament de Tecnologies de la Informació (IT) del Club els va detectar, recopilar i abastir de software i la Fundació Barça va seleccionar els centres beneficiaris i va coordinar la donació. L’Hospital de la Vall d’Hebron, l’Hospital de Sant Pau, l’Hospital Josep Trueta, l’Hospital Parc Taulí, l’Hospital San Joan de Déu, la Clínica Teknon, la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia i la Fundació Santa Clara van ser les entitats beneficiàries.

mini_Foto x Regal Tablets (Fund. Barça)SJD

Les primeres paraules d'una mare al seu bebè

“És una iniciativa molt positiva. Nosaltres cuidem del pacient des d’un punt de vista mèdic però també psicosocial. Tractem la malaltia però també la part emocional i la qualitat assistencial a nivell humà”, assegura Omar Rodríguez, cap d’infermeria de la unitat de cures intensives pediàtriques de l’Hospital Sant Joan de Déu. En el seu hospital va ser l’equip de voluntaris l’encarregat de repartir per les diverses àrees del centre les cinc tauletes cedides.

L’Omar explica que una pacient, a qui li van practicar una cesària en plena pandèmia, va donar positiu de la Covid-19 i va ser ingressada a l’UCI. Aquesta mare, que estava aïllada i apartada del seu nadó, va poder conèixer el seu fill a través d’una videotrucada realitzada amb una de les tauletes donades pel Club. “El seu fill estava a la zona de neonatologia, on el seu pare va poder connectar-se amb la mare gràcies a un altre dels dispositius donats. Va ser molt emotiu. Les primeres paraules de la mare amb el seu bebè van ser a través de la tauleta. Vam veure que el nadó somreia”, recorda l’Omar.

“Treballar la soledat”. Aquest és el gran repte que va afrontar durant la crisi l’Aroa Torrecabota, treballadora social a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. “Tant la dels pacients com la dels equips. Vam viure moments emocionals molt forts”, recorda. La unitat de Treball Social va ser la responsable de distribuir els dispositius en aquest centre i ella va ser testimoni d’una recepció desigual a l’inici de la iniciativa.

“Alguns pacients van declinar l’ús de les tauletes per contactar amb l’exterior per no preocupar més els seus familiars”, explica l’Aroa. “Recordo un pacient ingressat a l’hospital per Covid-19 que tenia la seva dona, també infectada, ingressada a l’hotel Verdi, cedit per l’Ajuntament de Sabadell. Quan li vam oferir fer una primera videotrucada amb la seva dona, es va negar, no volia entristir-la per la seva situació. Va ser dur. Afortunadament -segueix l’Aroa- el pacient, passades unes setmanes, es va recuperar i va accedir amb moltes ganes a fer la videotrucada. Va ser molt emotiva”. Una comunicació intensa com la que va tenir una altra pacient amb el seu net, que va fer 18 anys durant el seu ingrés. Ella considerava que no podia perdre l’oportunitat de contactar amb ell en un dia tan important. I el nou major d’edat va rebre la felicitació de l’àvia. “Gràcies a aquesta donació vam veure que molts pacients rebien una empenta moral importantíssima”, confessa la treballadora social.

Poder seguir les classes 'online'

Altres dispositius també van arribar a entitats que no estaven treballant amb malalts infectats per coronavirus. És el cas de la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia, que va repartir alguns telèfons mòbils entre el seu equip de psicòlegs per utilitzar-los amb els pacients que ho necessitaven, ja que un mòbil pot ser alhora un telèfon, un videojoc, un passatemps o una pissarra de dibuix. El Jordi Royo, psicòleg especialitzat en l’atenció a la cronicitat i malalties complexes, recorda que va cedir un terminal a una mare que tenia el seu fill ingressat a l’UCI de l’Hospital de Sant Joan De Déu. La dona, instal·lada al centre sanitari amb el seu fill, s’havia quedat sense telèfon per una avaria i no podia contactar amb la resta de la família, que tenia molt restringides les visites pel confinament decretat. “La seva manera de connectar-se amb l’exterior va ser gràcies a la tecnologia i a aquesta bonica iniciativa del Barça”, recorda el Jordi.

Per a la Rabab, una noia de 14 anys, l’arribada providencial d’un mòbil a través de la Fundació Santa Clara li va permetre seguir les classes en línia de l’escola. Un terminal que gràcies a l’acord d’aquesta entitat amb una operadora de telefonia va arribar-li amb connexió de dades. La noia va poder traspassar les dades al seu ordinador portàtil perquè a casa seva no té internet.  Així va poder connectar-se i seguir el curs acadèmic a distància. “Dilluns i dimecres he pogut seguir les classes d’anglès i he fet un examen. Si no hagués tingut el mòbil amb xarxa no l’hauria pogut fer”, recorda aquesta jove d’origen marroquí que viu amb la seva mare a Manresa.

Els terminals cedits pel FC Barcelona es quedaran a les entitats receptores per seguir comunicant malalts amb les seves famílies i per seguir oferint oportunitats. Perquè la tecnologia sigui una porta, no un obstacle. Perquè el caliu humà d’una societat hiperconnectada no es perdi quan més es necessita. I perquè la soledat no vingui mai sola.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut