Sergi Gómez: “A la Masia vaig aprendre a donar cada dia la millor versió de mi mateix”

Sergi Gómez: “A la Masia vaig aprendre a donar cada dia la millor versió de mi mateix”

El defensa central del Sevilla, format al futbol base blaugrana, ha impartit la videoconferència titulada 'De la Masia al futbol professional', organitzada i moderada per l'Àrea de Metodologia, als tècnics del futbol formatiu del Barça

“A la Masia vaig aprendre a donar cada dia la millor versió de mi mateix. Si ets capaç de no abaixar mai el cap i seguir treballant, el futbol sempre t’ho recompensarà”. Aquesta és la filosofia de vida que ajuda a entendre la carrera futbolística de Sergi Gómez. Un jugador nascut l’any 1992 a Arenys de Mar que va arribar al futbol formatiu blaugrana el 2006, procedent del CE Mataró, i que es va doctorar en ADN Barça als juvenils i en un filial que amb Luis Enrique va assolir l’ascens a Segona Divisió A, l’any 2010, i la tercera plaça a la categoria de plata l’any següent, la temporada 2010-11, i a la temporada 2013-14 amb Eusebio Sacristán, les dues millors classificacions de la història del filial. Sergi Gómez, ara al Sevilla després de passar quatre anys màgics al Celta, ha explicat la seva experiència al futbol formatiu blaugrana i el seu pas posterior a l’elit a la videoconferència titulada De la Masia al futbol professional que, organitzada i moderada per l’Àrea de Metodologia, ha impartit als entrenadors, secretaris tècnics, escouts, analistes i preparadors físics (més de 200 professionals) de la Masia.

“Al futbol professional hi ha molt talent i durant la meva carrera he vist 3.000 jugadors que són millors que jo, però també he vist com es perdien per detalls. Per poder arribar a dalt necessites constància, perseverança i cuidar cada un dels detalls. I aquí també s’ha d’incloure l’anomenat entrenament invisible: nutrició, hores de son... Si ets conscient de la importància de cada minut d’entrenament i de partit, estaràs preparat. Aquesta és la clau. Hi haurà etapes bones, dolentes... Si ets capaç de no abaixar el cap i seguir treballant, el futbol t’ho compensarà. Per això és tan important gaudir de cada partit”, ha explicat el defensa als tècnics de la Masia. Tant pel joc com en la formació com a persona, Sergi Gómez s’ha mostrat “eternament agraït” a la Masia per la formació que va rebre. “Gràcies als meus anys al futbol base blaugrana vaig aprendre que està molt bé córrer i sacrificar-se, però que al futbol qui mana és la pilota. Al Barça vaig aprendre a guanyar temps al joc, a pensar més ràpid que el rival, a avançar-me a les situacions que es produiran. Això m’ha fet millor futbolista. I a nivell de persona, què puc dir. A la Masia em van ensenyar la importància dels estudis, del pla B a la vida, del que ara s’anomena la carrera dual. Un esportista mai ha de deixar d’estudiar perquè mai saps ni com ni quan acabarà la teva carrera com a futbolista. Aquest és un dels principals missatges que vosaltres com a entrenadors heu de transmetre als vostres jugadors”.

La màgia del vestidor del Barça B

Però del que més orgullós està l’ara central del Sevilla és que la Masia li va ensenyar a donar cada dia la millor versió de si mateix i li va proporcionar els millors amics de la seva vida en una generació, la que va entrenar Luis Enrique, amb jugadors com Bartra, Sergi Roberto, Muniesa o Fontàs. Sergi Gómez ha explicat que de tots els entrenadors que ha tingut a la seva carrera ha aprés moltes coses. D’Eduardo Berizzo, el seu tècnic al Celta, ha desvelat que el va sorprendre els primers dies la intensitat de les sessions físiques, però que després van creure tots absolutament amb ell i van viure tres anys increïbles on van arribar fins i tot a les semifinals de l'Europa League, on van caure davant del Manchester United. Un període extraordinari com el que també va viure amb Luis Enrique al Barça B, a qui considera el tècnic al que ha vist gestionar millor l’ambient d’un vestidor. “Amb el Barça B vaig viure el meu millor moment esportiu de la meva vida com va ser l’ascens a Segona A l’any 2010”, ha dit. Sergi Gómez tampoc s’ha volgut oblidar de la importància a la seva carrera d’entrenadors com Juan Carlos Unzué o Pablo Machín i ha volgut agrair de manera especial el paper de l’entrenador formador. En aquest sentit ha destacat la figura de Garcia Pimienta, un tècnic del quual valora l’exigència que tenia en el dia a dia, però sempre envoltada de bon feeling.

I el jugador? Quines característiques ha de tenir per consolidar-se a Primera Divisió? Sergi Gómez ho té molt clar. “La capacitat d’adaptar-te a qualsevol posició et fa millor jugador i, a la vegada, tu fas millor l’equip. El millor exemple, sens dubte, és Sergi Roberto. Quan més polivalent ets, més opcions dones al sistema. És a dir, no t’has de conformar en una posició o sistema, perquè si ho fas així et tanques moltes portes”, assegura. L’actual defensa del Sevilla ha volgut donar un missatge directe als tècnics del futbol formatiu blaugrana: “Un entrenador de la base ha de ser clar, sincer i proper. Ha de ser un líder en qui creure i, sobretot, ha de saber comunicar-se amb el jove jugador que està en fase de formació. Només així aconseguireu que el jugador gaudeixi amb vosaltres. Mireu, jo al Barça vaig gaudir molt. M’ho vaig passar molt bé jugant a futbol, però sense perdre en cap moment la competitivitat a la qual et veus sotmès any rere any. El millor que et dona el Barça és que, a més de criar-te en un sistema de joc únic al món, t’ensenya a suportar la pressió en tot moment. I quan arribes a Primera Divisió això és fonamental per triomfar”. És per aquest motiu, per mantenir viu dia a dia l’esperit de superació, que Sergi Gómez ha recomanat a tots els entrenadors presents la sèrie The last dance, de Netflix, centrada en la vida de Michael Jordan, on es pot veure com l’estrella dels Chicago Bulls lluitava dia a dia per superar-se i ser el millor.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut