Jordi Ribera:

Jordi Ribera: "És crucial preparar els jugadors de la base per al primer equip"

El tècnic català, actual seleccionador espanyol d'handbol, ha impartit la videoconferència titulada 'La influència de l'entrenador en el projecte esportiu', organitzada i moderada per l'Àrea de Metodologia, en col·laboració amb la Barça Academy, als tècnics del futbol formatiu blaugrana

Jordi Ribera, actual seleccionador espanyol d'handbol, ha impartit la videoconferència titulada La influència de l'entrenador en el projecte esportiu, organitzada i moderada per l'Àrea de Metodologia de l'FC Barcelona, en col·laboració amb la Barça Academy, ​​als entrenadors, secretaris tècnics, escouts, analistes i preparadors físics (més de 200 professionals) de la Masia. Una xerrada interessant en la qual ha explicat com va ser el seu projecte esportiu al capdavant de la selecció del Brasil, del 2012 al 2016, i com és en l'actualitat la gestió de la selecció espanyola a la qual dirigeix ​​des de l'any 2016. Dos projectes diferents però amb un mateix denominador comú: l'aposta, com passa a la Masia, per la formació i la joventut. La recerca permanent de la identitat comuna. "És crucial preparar els jugadors de la base per al primer equip", ha assegurat.

Jordi Ribera, català nascut a Sarrià de Ter fa 57 anys, viu per a l'handbol. Va dirigir la selecció del Brasil en dues etapes diferents. I va demostrar que, a més de ser un entrenador, era també un professor. Va visitar 23 dels 27 estats del Brasil i va aconseguir reunir un equip de persones que ràpidament van compartir la seva visió de l'handbol basada, com a la Masia, en el treball de formació a la base. No descansava. Quan tornava a Espanya observava els seus alumnes a la Lliga Asobal. El fruit del seu treball es va veure reflectit en classificar el Brasil per als primers Jocs de la seva història, Pequín 2008, on va obtenir, a més, la seva millor classificació: setè. Amb la selecció espanyola, amb els anomenats Hispans, Jordi Ribera ha aconseguit la medalla d'or en els Europeus de Croàcia (2018) i Àustria-Suècia-Noruega (2020). I tot això sense renunciar mai a la seva filosofia: "El més important és que les categories inferiors juguin d'acord amb el model d'equip sènior. Es tracta de tots els segments del joc, atac, defensa, contraatac, porteria. Amb aquest model de treball, els preparem per als rols adequats en el primer equip, després de completar l'etapa en les seleccions júnior. Tots s'han de comprometre a aconseguir el mateix objectiu, maximitzar quan més es necessita". Una filosofia que encaixa, perfectament, amb la línia que se segueix a la Masia.

Suport a la filosofia de la Masia

Una filosofia, la de la Masia, que ell defensa i anima a continuar, ja que s'assembla al pla de treball que va instal·lar a la Federació Espanyola d'Handbol des de la seva arribada l'any 2016: "És clar que a la Lliga Asobal estan entrant jugadors joves pel canvi d'estructura que està tenint i el flux de jugadors que marxen fora. Això està provocant que jugadors que fa tres o quatre anys no se'ls veia ara han evolucionat ràpidament. Des del 2016 treballem amb grups de 70 nois. Fem dues activitats a l'any, al febrer i setembre. I ara sí que pot ser molt difícil que en els propers anys hi hagi un jugador a la selecció que no hagi estat participant en alguna de les activitats. De fet, a hores d'ara, els juvenils ja són part d'aquest projecte que es va iniciar al CAR (Centre d'Alt Rendiment) de Granada. Així que si en surt un, n'entra un altre que ja ha format part d'aquest projecte, no algú que apareix del no-res".

Ribera considera que ser internacional en les categories inferiors és un privilegi. Igual que formar part de la Masia del FC Barcelona. "El més important és gaudir sempre del moment. Un dia al CAR de Granada, amb les seleccions inferiors, és per gaudir. Un entrenament amb la selecció, igual. Als nois sempre els dic: estar a la selecció no és una cosa normal. I si vosaltres no ho enteneu com una cosa especial llavors és que no heu de ser aquí. Aquesta ha de ser la nostra filosofia. Nosaltres no hem de buscar la motivació per jugar. Nosaltres hem de fer que la gent que ens veu es motivi per jugar a l'handbol. És diferent. I si no ho entenem així és que no sabem per què som útils. No fem pa, no arreglem cotxes ... Nosaltres generem il·lusió. Ningú ens ha de convèncer que el que fem és important. Amb el nostre treball hem de demostrar als altres que volen fer el mateix que nosaltres. Per això sempre dic que el primer entrenador d'un jugador és el mateix jugador".

 

 

 

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut