La gesta de Josep Cubells que va salvar el patrimoni històric del Barça

La gesta de Josep Cubells que va salvar el patrimoni històric del Barça

Es compleixen 82 anys de l’acció heroica del conserge que va rescatar tot el que va poder després del bombardeig que va destrossar la seu del Club

La història del Barça està farcida de moments èpics, i també d’heroïcitats com la que va protagonitzar Josep Cubells Bargalló, qui va ser conserge de les diferents seus del Club, des de 1927 fins a la seva mort, l’any 1960. Avui, fa 82 anys, Cubells va arriscar la seva vida per salvar el patrimoni barcelonista en un moment extremadament delicat.

Va passar la nit del 16 de març de 1938, en plena Guerra Civil espanyola. A les 23.30 hores Cubells era tot sol a la seu social del Club, ubicada al número 331 del carrer Consell de Cent de Barcelona, on a més tenia el seu habitatge, quan va caure una bomba llençada per l’aviació italiana que donava suport al bàndol franquista que va destruir pràcticament tot el local i va convertir en ferralla al voltant de 300 trofeus aconseguits durant els primers anys de vida del Club.

Josep Cubells
Josep Cubells

Ell era a la part del darrera i va sortir il·lès, però la part davantera va caure de dalt a baix i van morir cinc veïns. Malgrat la confusió i el pànic general, Cubells no va perdre la calma i va dedicar totes les seves energies a evitar que el patrimoni del Club que s’havia salvat no desaparegués a mans d’alguns grups incontrolats.

Amb l’ajuda d’altres empleats i alguns amics va desafiar el perill i es va organitzar ràpidament per tal de dipositar el material recuperable, com trofeus (sencers o malmesos), documentació i mobiliari a un magatzem segur abans de traslladar-lo al nou local de la Ronda de Sant Pere. També va recuperar pel Club 2.500 pessetes que havien quedat entre les runes. La seva ràpida i decisiva actuació va servir per salvaguardar la memòria històrica dels primers 40 anys de vida del Club.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut