La Confederació Mundial de Penyes i Creu Roja impulsen un nou projecte d’acollida per a refugiats

La Confederació Mundial de Penyes i Creu Roja impulsen un nou projecte d’acollida per a refugiats

L’entitat barcelonista promourà la integració dels nouvinguts a través de les seves penyes, i aprofitarà la seva àmplia presència al territori català per col·laborar amb la Creu Roja en l'àmbit local

La Confederació Mundial de Penyes i la Creu Roja a Catalunya han posat en marxa un programa per donar suport a les persones refugiades arreu de Catalunya. La iniciativa, que compta amb la col·laboració de la Fundació Barça, té com a objectiu afavorir l’acollida i la integració de les persones nouvingudes a través de la participació del moviment de penyes com a element integrador. Així mateix, busca promoure la sensibilització de la ciutadania amb la finalitat de crear un entorn més favorable per a les persones refugiades durant aquest procés, prevenint conductes discriminatòries, racistes o xenòfobes.

El projecte s’ha presentat avui a l’Auditori 1899, en un acte que ha comptat amb la presència de Jordi Cardoner, vicepresident primer del FC Barcelona, Antoni Guil, president de la Confederació Mundial de Penyes, i Josep Quitet, president de Creu Roja Catalunya. També hi han assistit els directius del FC Barcelona Pau Vilanova i Oriol Tomàs.

En el transcurs de l’acte, Antoni Guil ha destacat que “aquest projecte acredita el gran esperit solidari d’aquest país, i en concret subratlla el pes de les penyes com a entitats arrelades, compromeses i involucrades amb la comunitat. També posa en valor la nostra presència a tots els racons del territori. Els nostres penyistes sempre han demostrat una gran convicció social i solidària, i sabem que contribuiran a la integració d’aquestes persones nouvingudes”.

Així mateix, el president de Creu Roja Catalunya ha afegit que aquesta iniciativa “és una oportunitat d’or per treballar de forma col·laborativa i unir esforços per aconseguir l’objectiu d’afavorir la integració de les persones nouvingudes a casa nostra i crear un entorn favorable a la seva acollida”.

Finalment, Jordi Cardoner i Casaus ha expressat que “el Barça i la seva gent és un club integrador. Tant els socis, com els penyistes i els aficionats podem fer moltes coses al territori per ajudar la gent a integrar-se veritablement en la nostra societat. Aquest és un projecte que em fa especial il·lusió, perquè reflecteix plenament el que és el nostre club. Tenim tots la responsabilitat de fer que les persones que venen a Catalunya se sentin com a casa seva i creiem que des de les penyes, conjuntament amb la Creu Roja amb qui fa més de 8 anys de col·laborem, ho podem aconseguir”.

Presentació Projecte Refugiats

Un projecte integral d’impacte

La col·laboració entre la Confederació i la Creu Roja aprofita la capil·laritat de les dues entitats arreu del territori català per establir una xarxa comunitària a favor de l’acollida i la integració. Concretament, en la seva fase inicial el projecte pot posar en contacte 43 oficines de la Creu Roja amb 66 penyes barcelonistes que els són properes, cobrint les quatre províncies catalanes.

Les accions previstes es duran a terme especialment des de les seus de les penyes del FC Barcelona, amb el suport dels penyistes, i tindran dos àmbits d’actuació prioritaris: d’una banda, l’acollida i la integració, i, de l’altra, la sensibilització.

Quant al primer àmbit, es desenvoluparan accions tant de caire social, amb l’organització d’activitats lúdiques, donacions o dinars populars, com de caire esportiu, amb visites a les instal·lacions del Barça, partits de futbol amb les penyes o l’organització de tornejos solidaris. Així mateix, la iniciativa fomentarà la integració a través de l’aprenentatge de l’idioma i el foment de sortides culturals, esdeveniments tradicionals i jornades de cultura popular.
Pel que fa a la sensibilització, la Confederació i la Creu Roja organitzaran, a través de les penyes blaugrana, xerrades sobre la crisi migratòria, promouran activitats de sensibilització i tallers, i també duran a terme activitats de difusió i voluntariat. 

Una crisi d’alta emergència

El projecte s’insereix en el marc del Programa d’Atenció a Sol·licitants d’Asil i Persones Refugiades de la Creu Roja, el qual, a més de facilitar allotjament, manutenció i cobertura de la necessitats bàsiques, té en compte una prevenció integral a través de l’impuls d’altres serveis imprescindibles com la intervenció social, l’atenció psicològica, l’assessoria legal, l’ocupació o les ajudes econòmiques. El seu objectiu és millorar la integració a la nostra societat de les persones beneficiàries de Protecció Internacional i de les seves famílies.

La situació humanitària que implica la crisi migratòria a Europa s’ha intensificat notablement al llarg dels darrers anys. Només durant el 2019 s’han registrat més de 101.200 entrades a Europa a través d’unes rutes migratòries cada cop més llargues i complexes, les quals han causat durant aquest any 1.090 morts a la Mediterrània. A l’estat espanyol la situació també és crítica: al llarg d’aquest any s’han rebut més de 82.000 sol·licituds d’asil, un 47% més que tot l’any 2018, i només a Catalunya la Creu Roja ha atès més de 6.600 persones refugiades a través de més de 36.000 intervencions. Una situació que apel·la directament a la responsabilitat social i solidària d’organitzacions i persones.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut