El Barça Innovation Hub, present en el ‘Business of Football Summit’ organitzat pel ‘Financial Times’

El Barça Innovation Hub, present en el ‘Business of Football Summit’ organitzat pel ‘Financial Times’

Marta Plana, directiva responsable de la plataforma de recerca, innovació i formació del FC Barcelona ha explicat tres dels projectes amb els que treballa el club blaugrana

El Barça Innovation Hub (BIHUB) ha estat un dels temes estrella del Business of Football Summit, un dels simposis de més prestigi de la indústria de l’esport, organitzat a Londres pel diari econòmic britànic Financial Times. La directiva responsable del BIHUB, Marta Plana, ha estat convidada a explicar la feina que desenvolupa la plataforma de coneixement que gestiona els projectes de recerca, innovació i formació dins de les diferents àrees del Club.

Amb el títol The Coming Disruption – How Tech is changing football, la directiva blaugrana ha explicat davant de més de 130 persones tres projectes de recerca i innovació que s’apliquen actualment al Barça i com la tecnologia està ajudant als esportistes a millorar el seu rendiment. El panell ha estat moderat per Simon Kuper, periodista del diari britànic, i a més de Marta Plana, també ha comptat amb la participació de Sasha Härtel, Cap d’anàlisi, ciència i innovació de l’equip de futbol alemany 1899 Hoffenheim i de Ryan Patterson, Chief Global Officer d’STATS, empresa especialitzada en tecnologia i dades al món de l’esport.

The Coming Disruption - How Tech is Changing Football-0685

El panell ha estat moderat per Simon Kuper, periodista del diari britànic, i a més de Marta Plana, també ha comptat amb la participació de Sasha Härtel, Cap d’anàlisi, ciència i innovació de l’equip de futbol alemany 1899 Hoffenheim i de Ryan Patterson, Chief Global Officer d’STATS, empresa especialitzada en tecnologia i dades al món de l’esport.

Explicant el model Barça

Plana ha centrat la seva exposició en tres projectes. El primer ha estat el del dispositiu WIMU, que utilitza la tecnologia Ultra Wide Band, més precisa que el GPS, i que serveix per poder fer un seguiment de les dades biomètriques dels esportistes del club que permeten millorar el rendiment i poder preveure lesions. La particularitat d’aquest aparell, que ha estat codesenvolupat per l’àrea de rendiment juntament amb l’empresa Real Track, és que es pot utilitzar tant en els esports indoor com outdoor.

La directiva responsable del BIHUB també ha parlat del projecte de recerca que va guanyar el passat mes de febrer el primer premi al MIT Sloan Sports Analytics Conference, el congrés analític aplicat a l’esport més important del món que organitza el Massachusetts Institute of Technology. El departament de Sports Analytics blaugrana treballa en el desenvolupament d’algoritmes basats en intel·ligència artificial amb la capacitat de reconèixer diferents patrons tàctics. El projecte de recerca ha consistit en desenvolupar un model d’intel·ligència artificial que fos capaç d’identificar el control, la generació i l’ocupació de l’espai que aporta cada jugador amb els seus moviments sense pilota.  Amb aquest algoritme es pot començar a definir quins tipus de moviments, tant de la pilota com del jugador, tenen més probabilitat d’acabar amb una jugada de gol.

Per acabar, Marta Plana s’ha referit també a l’estudi de la son que el Club i Allianz estan fent amb els esportistes blaugranes de la Masia per tal d’analitzar la qualitat del son i com pot repercutir en el rendiment esportiu. Es tracta d’un projecte científic pioner, sobre el qual pràcticament no existeix literatura, que partirà de l’experiència d’esportistes del FC Barcelona i suposarà una intervenció personalitzada de la seva son amb l’objectiu de mesurar els possibles impactes en el seu rendiment esportiu i en la seva salut. L’estudi, que tindrà una durada aproximada de sis mesos, recollirà dades qualitatives sobre la son de 600 esportistes d’entre 13 i 17 anys de diferents seccions del Club i es farà un estudi individualitzat de la son amb 50 d’aquests joves.

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut