Homenatge a Kocsis, el ‘Cap d’Or’ hongarès

Homenatge a Kocsis, el ‘Cap d’Or’ hongarès

El FC Barcelona participa en un acte que commemora el 90è aniversari del naixement del mític davanter

El consolat d’Hongria a Barcelona i la Generalitat de Catalunya han celebrat aquest dilluns un acte d’homenatge a la figura de Sandor Kocsis, el mític exdavanter hongarès del FC Barcelona, amb l’objectiu de commemorar el 90è aniversari del seu naixement. L’acte, celebrat al Palau Reial de Pedralbes de Barcelona, ha comptat amb la presència del president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, i del directiu Pau Vilanova, entre d’altres representants institucionals com el cònsol hongarès a Barcelona, Barnabás Kovács, i el secretari general de l’esport de la Generalitat de Catalunya, Gerard Figueras, a més de diversos familiars de Kocsis.

Durant l’esdeveniment Kovács ha entregat a Vilanova la pilota KOCSIS 90, una obra commemorativa creada per l’escultor hongarès Tibor Mladoniczky. Un record que simbolitza i reforça la unió esportiva entre Hongria i el Club. Durant la seva intervenció, Vilanova ha recordat com de fecunda i profitosa ha estat aquesta unió, que es va iniciar el 1918 amb Jesza Poszony, un entrenador que va dirigir l’incipient futbol base del Club, va continuar amb el porter Ferenc Plattkó als anys 20 i va ser especialment important als anys 50 del segle passat, quan Kubala va ser el protagonista d’uns anys gloriosos que van dur el Barça a guanyar les famoses cinc copes entre els anys 1951 i 1953, és a dir, tots els títols possibles. Posteriorment, l'any 58, van arribar al Club Sándor Kocsis i Zoltán Czibor.

Durant l’acte s’ha recordat la figura de Kocsis a través d’un fragment de la pel·lícula hongaresa Húngaros por el Barça, també amb la presentació del llibre Sándor Kocsis, el Señor del aire i amb la inauguració d’una mostra fotogràfica que repassa la vida del davanter.

Kocsis va jugar al Barça del 1958 al 1966. Conegut com el Cap d’Or per la seva extraordinària rematada de cap, era un golejador molt complet, de tècnica molt depurada i amb una gran visió de joc. A més, va ser el primer jugador que va arribar al Barça amb el títol de màxim golejador en una Copa del Món. Però més enllà de les seves virtuts futbolístiques, va destacar per ser un cavaller del futbol, un home admirat pel seu fair-play i noblesa en el terreny de joc i que es feia estimar per tothom.

Després de la seva retirada del futbol va decidir quedar-se a Barcelona, fins que va morir l’any 1979. El 2012, una delegació del Barça, encapçalada pel president Sandro Rosell i el directiu Silvio Elías, va estar present en la cerimònia de l’enterrament de les seves cendres, que van ser traslladades des de Barcelona fins a Budapest.

Personalitats a l'acte d'homenatge a Sandor Kocsis - GERMÁN PARGA
Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut