Un miler de nens i nenes participen en un projecte de prevenció de la violència juvenil a Mèxic organitzat per la Fundació Barça i la Fundació TELMEX

Un miler de nens i nenes participen en un projecte de prevenció de la violència juvenil a Mèxic organitzat per la Fundació Barça i la Fundació TELMEX

El programa contribueix a millorar les dinàmiques familiars, l'acompliment acadèmic, desenvolupar la paciència i disminuir l'agressivitat dels nens

La Fundació TELMEX-Telcel i la Fundació Barça valoren molt positivament el projecte de prevenció de la violència juvenil impulsat conjuntament a Mèxic i que ha beneficiat en l'últim any més de 900 nenes i nenes.

En aquesta primera fase s'ha desenvolupat el projecte a Ciutat de Mèxic, Ecatepec de Morelos, San Luis Potosí, San Andrés Cholula, Puebla i Guadalajara; amb sessions regulars realitzades amb un equip de 55 educadors que van rebre capacitació específica de la metodologia FutbolNet de la Fundació Barça a l'abril del 2018.

L'estudi d'avaluació del programa permet comprovar els bons resultats obtinguts amb aquestes nenes i nens beneficiaris que viuen en contextos socials d'alta vulnerabilitat, entre els quals destaquen:

1. ‘FutbolNet’ contribueix a la internalització de valors per part dels nens. Els beneficiaris són capaços d'identificar, mitjançant la reflexió, comportaments propis i aliens, així com circumstàncies i contextos, en els quals els valors són aplicats o poden aplicar-se.

2. ‘FutbolNet’ contribueix a millorar les dinàmiques familiars i de la llar. La internalització de valors per part dels beneficiaris pot incidir positivament en les dinàmiques de la llar, com ara la participació en les tasques de neteja de la llar, com a part del treball en equip.

3. ‘FutbolNet’ contribueix a millorar l'acompliment acadèmic dels nens. Es van identificar canvis positius en l'acompliment acadèmic dels nens a causa d'una seguretat més gran per expressar-se, a una millora en les seves interaccions amb adults, en particular amb mestres, i a una millor disposició per fer les tasques que els deixen a l'escola.

4. El projecte ajuda els nens a ser més sociables. Contribueix al fet que els nens tinguin millors relacions amb els seus pares, augmentant la seva autoestima i capacitat d'expressió. Els canvis són més notoris en els nens inicialment identificats com tímids pels educadors o els seus pares. Una capacitat més gran per socialitzar es dona no només per relacionar-se amb nens de la seva pròpia generació o altres edats.

5. ‘FutbolNet’ contribueix a desenvolupar la paciència i disminuir l'agressivitat. Disminueixen els comportaments agressius dels nens en fomentar la reflexió sobre l'ús del diàleg i la no violència. El desenvolupament de la paciència que alguns nens aconsegueixen al llarg del programa es veu reflectit en una menor impulsivitat i per tant en una disminució de conductes agressives.

6. ‘FutbolNet’ és un espai segur de convivència. A causa de les regles de convivència establertes i l'ambient generat pels educadors, les sessions són un espai on els nens poden expressar-se amb més llibertat i amb menor probabilitat de ser agredits o jutjats comparant favorablement, de vegades, amb la seva escola amb la seva família amb l'ambient social que es viu als carrers.

Al novembre del 2018 es va iniciar l'avaluació del programa, per tal de conèixer les transformacions socials (impacte) generades sobre les nenes i nens beneficiaris, per mitjà de l'aixecament d'Estudis de cas. Aquestes activitats avaluatives van incloure entrevistes a nens/es participants, familiars i educadors (30 en total).

Acord Fundació Barça i Fundació TELMEX_2

Festivals FutbolNet  

D'altra banda, també cal destacar que des de l’octubre del 2018 a febrer de 2019, en cada un dels nuclis on s'ha dut a terme el projecte s'ha celebrat un Festival que ha superat la previsió mínima de 150 participants, aconseguint un total de gairebé 1.000 nens, nenes i joves, als quals s'han de sumar prop de 300 educadors, monitors i voluntaris locals, i més de 500 persones assistents de les comunitats.

Segona fase del projecte

Després d'haver acabat satisfactòriament la fase 1, es preveu una fase 2 del projecte en què es mantindran les mateixes línies d'actuació executades durant aquest primer any. La xifra objectiu de beneficiaris per cada nucli seguirà sent la mateixa (150 nens per nucli), de manera que per al conjunt de les 7 poblacions serà d'un mínim de 1.050.

Per a aquesta proposta, es focalitzarà en nens i joves d'entre 6 i 16 anys, residents en zones periurbanes amb un alt índex de violència. El rang d'edat es pot acotar segons les necessitats específiques de cada activitat.

Val a dir que, segons diverses fonts, el reclutament per a formar part de colles comença entre els 6 i 8 anys. Per aquesta raó, es considera important centrar les activitats de prevenció secundària en aquesta franja d'edat.

Fundació Barça continuarà assessorant i coordinant amb Fundació Telmex el procés d'implementació amb l'objectiu d'aconseguir millorar o mantenir els excel·lents resultats obtinguts en la primera edició.

Visita a Barcelona al març del 2019

Com a colofó del projecte, després del tancament de les activitats, durant els dies 7-12 de març de 2019 va tenir lloc la visita a Barcelona per part d'un grup de beneficiaris del projecte. La visita va permetre a un grup 15 de nenes, nens i joves seleccionats entre aquells que havien tingut millor comportament i assistit de manera més regular a les activitats, viure una ‘Experiència Barça’. Entre altres activitats organitzades, van poder realitzar un Clínic amb Barça Academy i assistir al partit de la 27a Jornada de Lliga (Barça-Rayo Vallecano).

Alguns testimonis:

Farid, de 14 anys, Ecatepec: Una de les seves entrenadores esmenta que Farid va deixar d'assistir als entrenaments durant un mes a causa de les tasques i la càrrega acadèmica. La seva mare confessa que en realitat ell estava deprimit per l'assetjament que pateix a l'escola i per la falta d'amics. Ella el va convèncer que tornés a ‘FutbolNet’ i assegura que això l'ha ajudat molt. D'una banda, tal com va recomanar el psicòleg, l'exercici ha estat positiu per a ell, i d'altra banda, se sent en un ambient més segur i on els nens es respecten més. Farid ho nota. Segons la seva mamà, ara el seu fill és més feliç.

Juanito, de 9 anys, Ecatepec: Entre els canvis que observa el seu pare es troba el fet que diverses mestres li han comentat la diferència de comportament de Juanito a l'escola. Ara pregunta moltíssim i té més confiança en si mateix, tant que una vegada, a la mestra que l’estava renyant, li va dir que no havia de cridar, que el que havia de fer era explicar-l’hi, esmentant també per a la sorpresa de la mestra, que va preguntar que “on havia après això?”. Ara entén una mica més i li va millor a l'escola i, encara que li segueix donant fluixesa fer les seves tasques, les fa perquè, segons la seva mare, també “ha après a seguir indicacions”.

Gabriel, de 12 anys, de San Andrés: Tot i que el seu pare el creu molt sociable, Gabriel considera que té pocs amics, es desespera una mica amb els nens de la seva edat i prefereix sortir amb grans, diu que els grans de secundària l'entenen millor. A l'escola abans es portava bé amb companys, però va deixar de tenir relació amb alguns perquè l'acusaven injustament. “Aquests no són amics”, comenta. Ara ha fet noves amistats amb les que es queda conversant en acabar, està content amb ells. Ha canviat molt des que participa a ‘FutbolNet’, segons els educadors. El descriuen com algú que abans tenia poca paciència i de vegades era agressiu amb altres nens, que empenyia, i es relacionava malament amb diversos companys. Fins i tot, una vegada que s’estaven entrenant, li va donar un cop de peu a un altre, pel que la seva entrenadora va estar treballant amb ell per controlar la seva agressivitat i frustració.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut