Pascual:“És molt difícil guanyar tots els partits”

Pascual:“És molt difícil guanyar tots els partits”

El tècnic blaugrana dóna valor a la feina de l’equip i es marca el títol de Lliga com una exigència per al FC Barcelona Intersport

En el moment que la competició de l’handbol estatal i europeu resta aturada per la disputa dels partits de classificació de l’Europeu de seleccions que tindrà lloc a Dinamarca el 2014, és hora de passar revista a l’actualitat de l’handbol blaugrana. L’entrenador del FC Barcelona Intersport, Xavi Pascual, repassa com està vivint aquesta temporada i els reptes que ell i l’equip tenen per endavant.

Després de 8 jornades Asobal i 4 de Champions, quina valoració fa de la situació de l’equip?

“Està clar que en el nostre club i  en el nostre equip el que marquen són els resultats . Penso que estem força bé. Des que van tornar els jugadors dels Jocs s’ha anat treballant i l’equip ha demostrat moltes ganes i un gran compromís”.

“Hem tret partits jugant molt bé a l’handbol, de vegades de manera espectacular, pel punt de la temporada en què estem. Té molt de mèrit i molt valor el que està fent l’equip”.

Vostè ha hagut de recompondre coses aquesta temporada, especialment a la defensa 6-0, amb la marxa de Nagy?

“En un equip, les baixes sempre són més determinants depenent de la capacitat o del punt en què l’equip es recolza sobre un jugador. Evidentment que Laszlo Nagy era un jugador extremadament important: jugador clau a la 1a línia, pilar del centre de la defensa i a més era el capità”.

“Aquestes situacions passen. L’equip ho ha assumit i s’ha adaptat als jugadors que han arribat i els que han arribat s’han adaptat a la dinàmica de l’equip. Ofensivament Laszlo aportava unes coses i els dos jugadors que ara ocupen el seu lloc unes altres, i defensivament jugadors com Viran Morros, que han fet un pas endavant en adonar-se del rol que havien d’assumir en el sistema defensiu”.

“L’equip ha suplert el que ens donava Laszlo. Els equips són organismes vius i hi ha jugadors que marxen, en vénen d’altres i del que es tracta és que l’equip sigui tan competitiu com sigui possible”.

A més té una porteria diferent, on no hi ha un primer porter clar. Com gestiona aquesta situació?

“Quin bon problema, no? Tenir un problema així és un plaer -riu-. Quan va signar Sjöstrand, buscaven tenir dos primers porters. En Johan pot arribar a ser un bon primer porter. El fitxatge d’Arpad Sterbik fa que tinguem dos primers porters clarament. Saric ens ha fet guanyar i Arpad, fins que va arribar aquí, nomes ens havia fet perdre”.

“Sterbik ja fa dos mesos que ens fa guanyar i sempre és important recordar-ho. Els que estaven a dins són molt importants, ja que fan que l’equip funcioni i la gent que arriba s’ha de deixar portar per la marxa que porta l’equip”.

Tothom diu que la Lliga és fàcil per al FC Barcelona, que la diferència amb la resta és molt gran… Creu que és fàcil per al seu equip?

“No és que sigui fàcil. M’agradaria que aquestes opinions es fessin amb posterioritat als partits realitzats. S’expressen aquestes opinions abans de començar i no és just per a l’equip i no s’és just amb la feina que es fa”.

“És molt difícil guanyar tots els partits, guanyar i més tornar-ho a fer el dia següent… Això és un tema que l’equip porta molt bé. L’equip està funcionant, però donar-ho per fet, abans de jugar, és una falta de respecte a la feina i una falta de respecte als rivals. El Barça ha tingut sempre molt bones plantilles i de vegades no ha guanyat. Crec que aquesta plantilla mereix el respecte de tothom i cal reconèixer el treball que està fent”.

Com valora la situació general de l’handbol espanyol i de l’europeu?

“L’handbol Asobal està clarament en una situació, com està el país, de crisi. És evident, l’handbol no està exempt de la societat i de la conjuntura actual. A Europa està canviant, hi ha equips molt potents, molt més del que la gent pensa i que crec que poden ser equips importants, a llarg i curt termini”.

“Tothom parla del Kiel, el Barça, l’Atlètic de Madrid…, però equips com el Flensburg, el Füchse, l’Hamburg, el Kielce…, si veus els seus partits i les seves plantilles, veus que hi ha gran qualitat. El PSG, com abans el Copenhagen, té un equip extraordinari. Cal coneixe’ls. En el partit de Champions amb el Minsk érem favorits i després del partit tothom ens va dir: què us ha passat?, i van descobrir que els altres eren bons. No som els únics que juguem bé, a Europa, cal saber que molt equips poden guanyar aquesta Champions”.

I a l’Asobal, qui creu que els pot plantar cara?

“Ho veig des de dues vessants. Per guanyar la Lliga,  el FC Barcelona Intersport i el BM Atlètic de Madrid serien els candidats. Però hi ha equips que lluiten per entrar a la Champions i estan a les places de dalt, que, segurament, no guanyaran la Lliga, però te la poden fer perdre. Aragó, Logronyo, Granollers a casa, Ademar, Conca…, no se’ls dóna el valor que realment tenen i mereixen el màxim respecte. Mai cap partit és fàcil abans de començar. Un dels valors principals del nostre equip és que sempre transforma el partit següent en el més important”.

Per al seu equip, la Lliga és l’obligació i la Champions és la il·lusió?

“Nosaltres ens hem d’exigir guanyar aquesta Lliga, després podrem o no podrem perquè els rivals no ens ho posen fàcil. Hi ha l’Atlètic de Madrid, que a l’inici de temporada tothom deia que havia fet uns grans fitxatges i que és molt bon equip i que necessita un període d’acoblament, que va guanyant els seus partits i que va empatat a punts amb nosaltres”.

“La Lliga ha de ser una imposició per a nosaltres, amb el màxim respecte cap a tots els rivals, i a la Champions hem de ser conscients de la capacitat dels rivals. No és gens fàcil entrar a la Final a Quatre i que a sobre puguis guanyar els alemanys, el Vészprem, l’Atlètic, el Kielce… És molt agosarat dir un favorit clar. Si hagués de posar algú, seria el Kiel, però s’ho hauria de guanyar.

Aquesta temporada ha fet debutar dos nois d’edat juvenil, Xavi Castro i Ignasi Biosca. Ariño i Balaguer són habituals als partits Asobal. Quina valoració fa de l’aportació dels joves?

 “La veritat és que hi ha una bona camada de jugadors de la base i que han de seguir procés maduratiu i formatiu per, probablement, poder tornar al primer equip. El filial va guanyar la Divisió d’Honor Plata i els seus jugadors poden fer el salt a l’Asobal. Malauradament aquí no tenim llocs per a tothom a causa de l’obligació de guanyar. Cal que continuïn formant-se”.

 “Per exemple, jugadors de la base que estan jugant a equips de la part alta de la classificació com ara Javi García i Carlos Molina a Saragossa, Gonzalo Pérez de Vargas, cedit a Granollers, a Osca Alvaro Ruíz, Joan Saubich i Rodrigo Corrales, són jugadors pels quals hem apostat i seguim apostant, però creiem que l’etapa formativa l’han d’omplir a l’Asobal, amb un equip que no sigui el Barça, per demostrar si poden tornar. Estic convençut que en 2 o 3 anys alguns d’ells tornaran. Per una altra banda, hi ha els nois que entren a la quota addicional, que vénen de les categories de formació i la seva participació és un premi a l’esforç d’ells i dels seus entrenadors”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut