Debat sobre estadística i futbol al Camp Nou

Debat sobre estadística i futbol al Camp Nou

El president Josep Maria Bartomeu ha inaugurat la II Conferència Ernest Lluch d’Economia i Futbol amb la participació, entre d’altres, del director esportiu Andoni Zubizarreta

Aquest dimecres al vespre s’ha celebrat a la Sala Roma del Camp Nou la II Conferència Ernest Lluch d’Economia i Futbol. L’acte ha estat presidit pel president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, i pel president de la Fundació Ernest Lluch, Joan Majó i s’emmarca en el conveni de col·laboració entre el FC Barcelona i aquesta entitat.

Dades i noves tecnologies

La jornada s’ha encetat amb la conferència “The Determinants of Player Salaries in Professional Football: The (Ir)Relevance of Individual Performance Statistics”, a càrrec del Dr. Bernd Frick (Catedràtic d’Economia de la Universitat de Paderborn, Alemanya). I tot seguit ha tingut lloc una taula rodona moderada pel periodista Ramon Besa i que ha comptat amb la participació del director esportiu del FC Barcelona, Andoni Zubizarreta; del responsable de l’Observatoire du Football del Centre International d’Etude du Sport (CIES), Raffaele Poli, i de Jordi Álvaro, director d’OPTA Sports, empresa líder en la parametrització i control d’elements del joc acreditada per la Lliga, la Premier League i la Bundesliga.

A través d’aquesta jornada, centrada en l’estadística al servei del futbol, s’ha debatut com el saber i els paquets de dades que a partir de les noves tecnologies parametritzen els elements que configuren el futbol estan influint cada vegada més en la valoració objectiva dels jugadors en el mercat i en l’estructuració de les estratègies econòmico-esportives dels clubs.

Intervencions de Bartomeu i Zubizarreta

Durant la seva intervenció, a l'inici de l'acte, Bartomeu ha volgut resaltar que amb aquest acte es vol “donar continuïtat a l’obra intelectual d’Ernest Lluch. I en relació al tema de debat ha recordat que va conéixer "un entrenador de beisbol als Estats Units que va basar el seu equip en l’estadística" i l’any següent es va assabentar que "aquell equip havia guanyat la lliga. De totes maneres, el futbol està format per persones i el contacte és molt important per saber si es té la implicacio que es necessita.”

Andoni Zubizarreta ha explicat com s’utilitzen les dades relacionades amb el futbol al FCB. Ha assegurat que amb el recull de dades la intenció és crear valor al Club i que això perduri en el temps”. Zubizarreta també ha destacat que “el Barça es un dels clubs més rics del món en talent i coneixement”. El director esportiu del futbol professional també ha deixat anar algunes dades com que “el Barça va córrer més que el Manchester United a la final de la Champions del 2009” i que el Club té en la seva base de dades “17.340 fitxes de jugadors registrades, 20.371 partits de futbol formatiu analitzats, i 2.330 sessions d’entrenament analitzades”, entre d'altres.

L'acte l'ha tancat el directiu Jordi Moix amb una intervenció valorativa que ha resumit tot el contingut exposat.

El FC Barcelona i la Fundació Ernest Lluch van signar el 2013 un conveni que estableix un marc global de col·laboració entre les dues entitats. Fruit d’aquesta aliança, i de les inquietuds de qui en dóna el seu nom, així com els interessos per a la reflexió i la divulgació de la cultura i l’esport que comparteixen les dues parts, es va acordar instaurar la Conferència Acadèmica Anual Ernest Lluch sobre economia i futbol de la que aquest dimecres s’ha celebrat la seva segona edició.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut