A Ginebra, braçal negre en record de Suñol

A Ginebra, braçal negre en record de Suñol

El capità de l’equip lluirà el símbol de condol per recordar el 78è aniversari de l’assassinat del president blaugrana

El 6 d’agost de 1936 el president del FC Barcelona Josep Suñol va ser afusellat per uns soldats rebels feixistes a la serra de Guadarrama. Aquest any, l’efemèride coincideix amb la disputa d’un partit del primer equip, el que aquesta tarda jugarà contra el SSC Nàpols a Ginebra. Per aquest motiu, el capità de l’equip lluirà un braçal negre en record a la figura de Suñol, que ha passat a la història del Barça com el 'president màrtir' a causa de la seva tràgica mort.

Suñol, un home amb una gran personalitat i molt respectat per tot el barcelonisme, va iniciar la seva trajectòria com a directiu blaugrana l'any 1928, a la junta presidida per Arcadi Balaguer. Va ser president de la Federació Catalana de Futbol la temporada 1929/30. En els anys de la República Suñol va assolir força notorietat tant per la seva activitat política, com a dirigent d’Esquerra Republicana, com també per la seva implicació en el món esportiu. En aquest camp cal destacar que va ser l’impulsor i propietari del setmanari 'La Rambla', que difonia el lema “esport i ciutadania”.

Amb la confiança dels socis

El 27 de juliol de 1935 va ser elegit president del Futbol Club Barcelona. Els socis van confiar en ell perquè acabés de redreçar la situació financera del Club, tasca que havia iniciat el seu antecessor, Esteve Sala, el qual, ara com a tresorer i juntament amb el comptable Francesc Xavier Casals, va ajudar Suñol a tancar la temporada amb un superàvit considerable. A més, en l'àmbit esportiu, l'equip es va proclamar campió de Catalunya i va arribar a la famosa final de Copa del 1936, en què Zamora, aleshores porter del Reial Madrid, va donar el títol al seu equip amb una actuació memorable.

La brillant trajectòria de Josep Suñol, però, es va veure fatalment truncada el 6 d'agost de 1936 quan, a causa de les seves activitats polítiques, el president blaugrana visitava les tropes republicanes a prop de Madrid. Sense adonar-se'n, el seu cotxe va entrar en una zona controlada per l'exèrcit franquista a la Serra de Guadarrama. Suñol va ser identificat i detingut, i, sense judici previ, ell i els seus acompanyants van ser afusellats allà mateix. La seva mort, que no es va conèixer a Barcelona fins a una setmana després, va causar una gran commoció en tots els àmbits de la societat. Com a homenatge pòstum, entre el 16 de novembre del 1937 i el 17 de gener del 1939 la junta directiva barcelonista va decidir considerar Josep Suñol com a president 'absent' del FC Barcelona. L'afusellament de Josep Suñol va ser el preludi d'una de les èpoques més difícils per al Club.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut