60 anys de la mort de Francesc Xavier Casals

60 anys de la mort de Francesc Xavier Casals

Va ser president del Barça durant la Guerra Civil espanyola i va ser una figura cabdal per a la supervivència del Club

Aquest dilluns 25 d’agost es compleix el 60è aniversari de la mort en el més complet oblit de Francesc Xavier Casals, que havia estat president del Barça durant la Guerra Civil espanyola.

Sindicalista i polític d’esquerres, Casals va ser president del FC Barcelona en uns temps extremadament difícils, entre el 29 de novembre del 1937 i el 26 de gener del 1939, a l’època de la Guerra Civil. Gràcies a la seva eficaç gestió el Club va poder sobreviure i fins i tot va mantenir la seva activitat esportiva amb normalitat pràcticament fins al final.

Represaliat pel règim franquista

Un cop acabada la guerra amb la victòria dels feixistes, el 22 d’abril del 1939 va ser nomenada la Comissió Gestora que havia de dirigir el Club en aquella nova etapa. Casals va ser depurat pel seus antecedents republicans i catalanistes i obligat a desvincular-se totalment del FC Barcelona. Aquell mateix dia va signar una Declaració Jurada en què manifestava, amb l’aval de dos militants falangistes, que mai havia agafat una arma durant la guerra.

Aquesta declaració va ser inútil, ja que poc després va ingressar a la presó per segon cop a la seva vida (ja hi havia estat els anys 1923-24). El 19 de gener de 1940 la seva filla Montserrat va enviar una carta al Jutjat Militar de Barcelona suplicant l’alliberament del seu pare, una persona educada i afable que mai havia fet mal a ningú.

Mort en l’oblit

Completament desaparegut de la vida pública, Francesc Xavier Casals va morir a Barcelona el 25 d'agost de 1954. La notícia només es va publicar al número d’octubre d’una revista argentina, “Ressorgiment”, editada en català per catalans residents en aquell país sud-americà. El text de la necrològica era aquest:

Ha mort Francesc Xavier Casals, ex-Conseller de Treball de la Generalitat de Catalunya; ex-President del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Industria; ex-President de la Quinta de Salut “L’Aliança”; ex-President del Futbol Club “Barcelona” i català i demòcrata conseqüent i abnegat.”

Per la seva banda, la Junta Directiva del FC Barcelona va fer constar d’una manera estrictament privada el seu condol per la mort de l’expresident del Club a l’acta de la reunió del 26 d’agost.

Reparació d’un greuge

I és que la figura de Casals estava a la foscor des del 1939 i així va continuar durant molts anys, sense sortir en cap relació dels presidents del FC Barcelona. Montserrat Casals Freixas, la seva néta, no va saber que el seu avi havia estat president del Barça durant la guerra fins al 1968, quan ja tenia 16 anys, ja que a casa seva no es parlava del tema per por.

Finalment, el greuge va ser reparat el desembre del 2013, quan Francesc Xavier Casals va ser inclòs a la galeria oficial de presidents del Club i es va publicar un reportatge sobre la seva figura a la 'Revista Barça'.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut