Acord de col·laboració amb l'Institut Ramon Llull per fomentar la recerca universitària al Centre de Documentació del FC Barcelona

Acord de col·laboració amb l'Institut Ramon Llull per fomentar la recerca universitària al Centre de Documentació del FC Barcelona

La nova entesa se suma al conveni signat el 2012 per a la projecció exterior de la cultura catalana i permetrà realitzar projectes d’investigació al voltant de la història del Barça

El president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, el vicepresident de l’Àrea Institucional i Internacional del FC Barcelona, Carles Vilarrubí, i el director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Àlex Susanna, han signat aquest dijous un nou acord per fomentar la recerca universitària al Centre de Documentació i Estudis del Club entre els estudiants, el professorat i els recercadors d’universitats de la xarxa d’estudis catalans a l’exterior. D’aquesta manera, l’IRL i el FC Barcelona continuen la relació de col·laboració iniciada l’any 2012 amb la signatura d’un primer conveni per a la projecció exterior de la cultura catalana.

El conveni permetrà l’accés al Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona als estudiants de grau, postgrau i doctorat, al professorat universitari i als recercadors de la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior que vulguin realitzar projectes de recerca (tesis de doctorat, tesis de llicenciatura o de grau, treballs de final de màster, grups de recerca...) al voltant de la història del FC Barcelona. L’acord també pretén impulsar la recerca sobre el paper del Barça en la projecció de Barcelona i Catalunya i el seu compromís amb la cultura i la catalanitat.

Foment de la cultura catalana

El 19 de setembre del 2012 el FC Barcelona i l’IRL ja van subscriure un primer conveni de col·laboració per tal de fer possible la realització d’activitats conjuntes destinades a la projecció exterior de la llengua i la cultura catalanes per mitjà de l’organització conjunta d’activitats acadèmiques i culturals a les universitats de l’exterior amb estudis catalans. Arran de l’acord, es van organitzar jornades sobre el Barça i la cultura catalana i el vicepresident del FC Barcelona, Carles Vilarrubí, va pronunciar la conferència “Barça, esport, cultura i educació” a la Universitat de Glasgow (2012), a la Universitat de Sorbonne Nouvelle París III i a la Universitat d’Amsterdam (2013) i a la Universitat de Manchester (2014).

El Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona té l’objectiu de preservar i difondre el patrimoni documental del Club, i funciona com a centre d’informació i referència desenvolupant la tasca d’assessorament en la realització d’investigacions sobre l’Entitat. El CDiE barcelonista compta amb un arxiu històric i administratiu que inclou un important fons gràfic, una biblioteca especialitzada en l’àmbit esportiu i fonamentalment en el FC Barcelona i una hemeroteca on es recullen les principals publicacions de l’àmbit blaugrana.

L’Institut Ramon Llull promou els estudis de llengua i cultura catalanes a través de la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior, formada per més de 150 universitats de tot el món que imparteixen docència de català a més de 6.000 estudiants. L’IRL també fomenta els estudis avançats i la recerca sobre la llengua i la cultura catalanes amb la col·laboració de centres d’estudi i càtedres de professors visitants en universitats de prestigi reconegut.

Declaracions de Carles Vilarrubí, vicepresident de l’Àrea Institucional i Internacional del FC Barcelona:

“Tenim una relació amb l’Institut Ramon Llull que es remunta a l’any 2012, quan vam signar el primer conveni de col·laboració amb la finalitat de promoure la cultura catalana a l’exterior. Durant aquests anys de relació hem celebrat conferències i actes institucionals que han tingut una gran acceptació. Ara fem un pas més amb aquest acord per promoure la recerca universitària a la xarxa d’escoles a l’exterior, i per a nosaltres és un orgull que el FC Barcelona i la seva història siguin motiu d’estudi. Ens ajudarà a difondre els nostres valors i la manera de fer i de ser que ha caracteritzat el nostre club durant 115 anys, sempre lligat al país i a la societat catalana”.

Declaracions d’Àlex Susanna, director de l’Institut Ramon Llull (IRL):

“El conveni que acabem de signar té el propòsit d’aprofitar-nos de la xarxa d’estudis catalans a l’exterior, formada per 157 universitats on s’imparteixen classes de llengua i cultura catalanes per tal de fomentar entre els estudiants de grau, postgrau i màster la recerca als arxius de documentació, a la biblioteca i a l’hemeroteca del Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona, que és una autèntica mina”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut