Andreu Plaza: “Hem lluitat pel títol i això ens ha donat un plus”

Andreu Plaza: “Hem lluitat pel títol i això ens ha donat un plus”

Un cop acabada la temporada, l’entrenador del Barça B qualifica el curs d’excel·lent i destaca que el jugadors “s’han extramotivat” per aconseguir un títol de Lliga que no era un objectiu inicial

Andreu Plaza assegura en aquesta entrevista a www.fcbarcelona.cat que està vivint “l’època més gratificant” com a entrenador. El tècnic del Barça B de futbol sala acumula quatre temporades al filial blaugrana, un equip que aquesta temporada s’ha superat a si mateix per acabar la temporada en la tercera posició de Segona Divisió. Segons paraules de Plaza, ha estat “la millor temporada del Barça B”.

Quina nota posa al curs?

Poso un 9’5, per no posar el 10. Les nostres previsions no eren lluitar pel títol de Lliga perquè la plantilla és molt jove i la meitat de l’equip encara és juvenil. Aquestes categories de nivell nacional són molt dures per als nois joves perquè hi ha equips amb gent veterana, que ve de Primera Divisió i que gestionen molt bé els partits. Tot i la poca experiència dels nois, hem competit fantàsticament bé. A la primera volta vam guanyar 11 de 13 partits i vam estar tota una volta líders, i fins a l’última jornada vam tenir opcions de guanyar la Lliga. És per posar una nota molt alta.

Què és el més difícil d’entrenar nois tan joves?

Ells tenen l’objectiu de ser professionals, arribar al primer equip i jugar al Barça. La nostra tasca és que entenguin el joc. Tàcticament i tècnicament són bons jugadors i tenen capacitat per entendre la situació de joc, però els falta competir. I això és el que els ensenyem.

Els resultats d’aquesta temporada demostren que l’equip ha tingut signes de maduresa?

En totes les pistes on anem hi ha molta gent i tothom ens vol guanyar perquè som el Barça. Això ho portem bé i som un equip que gairebé no rep targetes. Els jugadors es porten molt bé dins i fora de la pista, i això és part de la seva formació.

"Els nois s’han extramotivat i han lluitat per alguna cosa més"

Van tenir opcions per guanyar el títol fins a l’última jornada. Què els va faltar?

Va faltar ser una mica més regulars a la segona volta. A la primera vam fer 33 punts i a la segona, 20. Vam tenir una ratxa de tres partits seguits perduts que ens va afectar una mica. Més que el que ens va faltar, cal destacar el que vam tenir. És a dir, un objectiu que altres temporades no hi era. Sense ser el nostre objectiu, veus que tens possibilitats reals de guanyar la Lliga i acabes veient que aquests nois s’han extramotivat i han lluitat per alguna cosa més. Això els altres anys no passava i ens ha donat un plus per competir.

No tothom pot arribar al primer equip i la cessió és una opció. Com es pot educar i preparar els jugadors per competir en altres clubs?

Des del primer moment som molt clars i ells saben que pujar al primer equip és una cosa molt difícil. No obstant, hi ha un exemple bastant gràfic: de l’equip amb què vaig començar aquí, fa quatre anys, els 12 jugadors estan jugant a Primera Divisió. Els nois saben que tots els jugadors que juguen al B tenen possibilitats de jugar a Primera, i això és un al·licient suficient.

És el seu quart curs com a entrenador del filial. El tercer lloc ha sigut la millor classificació. Ha estat la seva millor temporada?

Pel que fa a la classificació del filial, sí. Pel que fa a tota la base, on també treballo, cada any hem assolit el campionat d’Espanya juvenil. El punt àlgid de la nostra preparació és el juvenil, que lluita pel Campionat d’Espanya i que demostra si les coses s’estan fent bé o no.

"El filial i el juvenil estem molt junts en treball i competició"

Els èxits de la base demostren que hi ha futur per anys?

Això és la base de tot. El filial i el juvenil estem molt junts en treball i competició. Permanentment tinc quatre juvenils al filial i tots els juvenils s’entrenen amb el B. Sobretot aquest any, que tenim un equip molt jove, amb set jugadors de primer any, si aconseguim guanyar el Campionat d’Espanya serà un equip que arribarà al tercer any de competició amb una capacitat per competir increïble.

Aquest any el filial ha viatjat a Dallas. Què ha suposat per als joves jugadors?

Quan els ho vam dir els jugadors estaven al·lucinats per anar a aquest torneig a Dallas. Per a ells no hi ha cap premi al llarg de la temporada. No poden pujar, no juguen la Copa del Rei ni Copa Catalana, només la Lliga. El viatge és un premi extraordinari en la millor temporada del Barça B. Ha sigut molt important per a ells.

Com a entrenador, quina diferència hi ha entre entrenar un equip com el Barça B a Segona Divisió o bé de Primera?

Quan en Marc (Carmona) em va proposar venir aquí, tenia dubtes. Jo sempre havia entrenat gent gran, professional. No sabia com respondria jo al repte. El primer any va ser molt bo i llavors ha sigut més fàcil. Aquesta és l’època més gratificant com a entrenador, pel fet d’entrenar amb gent d’aquesta edat, que obeeixen tot el que dius. Això és fantàstic.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut