El Fòrum Samitier analitza les claus per aconseguir la cinquena Lliga de Campions

El Fòrum Samitier analitza les claus per aconseguir la cinquena Lliga de Campions

L’espai de debat barcelonista repassa l’actualitat blaugrana de la mà de quatre protagonistes de les quatre Champions obtingudes: Johan Cruyff, Alexanko, Edmilson i Abidal

Falten només quatre dies per a la final de Berlín i, com més s’acosta, més pronunciat és l’interès en el duel que disputaran FC Barcelona i Juventus. Aquest dimarts s’ha celebrat a la Ciutat Esportiva l’Open Media Day i, en un altre àmbit també ha tingut lloc el 25è Fòrum Samitier. L’espai de debat barcelonista ha reunit els exblaugrana Johan Cruyff, José Ramon Alexanko, José Edmilson i Éric Abidal per analitzar l’actualitat blaugrana amb quatre protagonistes que han viscut de primera mà alguna de les quatre Lligues de Campions que hi ha al Museu del FC Barcelona.

En un acte que ha congregat diverses personalitats del món blaugrana al Caixa Fòrum de l'Obra Social de La Caixa (Montjuïc)i que ha comptat la presència del president Josep Maria Bartomeu, s’han recordat les quatre Champions aconseguides.

1992: Canvi de mentalitat

Johan Cruyff, entrenador de la primera Copa d’Europa l’any 1992, ha explicat que aconseguir el màxim títol europeu va suposar “una cosa nova pel club” i un canvi de mentalitat: “vam confirmar que un títol i el bon futbol podien anar junts”. Alexanko, l’home que va alçar la primera orelluda, ha destacat que “va ser un objectiu difícil i llarg, però tothom estava convençut que la final no s’escaparia. Tothom volia fer les coses bé”.

2006: Marcar una època

José Edmilso han ressaltat que, amb Frank Rijkaard l’equip “va fer una bona preparació per aconseguir la Lliga de Campions”. L’objectiu era “marcar una època” i “Ronaldinho sempre deia que per quedar-se a la història del Barça s’havia de guanyar una Lliga de Campions”.

2009 i 2011: Final feliç d'Abidal

Éric Abidal no va poder jugar la final de Roma per sanció i, en canvi, va viure una sensació totalment diferent quan, contra pronòstic, va jugar la final de Wembley. I aixecar el trofeu gràcies al gest de Puyol. “Li vaig dir: ‘Estàs boig’”, ha comentat l’exfutbolista francès. “És un gest únic i va ser tot un honor aixecar el trofeu”. Quan Guardiola li va dir que jugaria a Wembley com a titular, Abidal va poder gaudir d’una oportunitat que se li havia escapat a Roma. “La final només es juga una vegada i jo volia arribar a la data, però no depenia de mi. Jugar la final va ser una sorpresa”.

Al llarg del debat, en què també han tingut presència (mitjançant trucada telefonia o vídeo gravat) Ronald Koeman, Carles Puyol i Xavi Hernández, s’han tractat diversos temes que detallem a continuació:

L’equip de Luis Enrique

Cruyff: “Messi et pot marcar en qualsevol moment i l’equip s’ha adaptat als invents de l’argentí. Hi ha un concepte de controlar la pilota i això és un gran avantatge”

Alexanko: “La defensa ha millorat molt. El centre del camp és ràpid i hi ha el trident. Els altres jugadors, quan Messi té la pilota, ja saben que no la perdran.

Edmilson: “Les claus són Sergio, Iniesta i Rakitic. Si tens bons davanters, també has de tenir bons jugadors al darrere”

Abidal: “Com a defensa, tenir jugadors com els del Barça a davant és molt complicat. És molt difícil fer front al trident”

La Juventus

Cruyff: “És un equip complicat, en atac estan desorganitzats i en defensa organitzats”

Alexenko: “És un dels equips amb més sentit defensiu. Morata sap jugar molt bé en segones jugades i tinc dubtes d’on jugarà la Juve, si esperarà al Barça o anirà a pressionar”

Edmilson: “Ha fet una gran eliminatòria contra el Madrid i té un centre del camp molt fort”

Abidal: “També pot aconseguir el triplet aquest temporada. Morata i Tévez corren fins a la mort i a darrere tenen Pirlo i Vidal, que són molt forts. Si el Barça té la pilota, serà més complicat que puguin fer mal”

El gest de Puyol cap a Abidal

Alexanko: “Quan vam veure aquella imatge, tots ens hem de sentir com Puyol. El Barça ha de tenir aquests gestos”

Edmilson: “Des de Brasil em vaig sentir molt orgullós de l’escena que només un gran capità pot fer. Puyi és impressionant. Dono gràcies a Déu que Abidal estigui amb nosaltres”

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut