Emanuela Audisio rep el premi Vázquez Montalbán de periodisme esportiu

Emanuela Audisio rep el premi Vázquez Montalbán de periodisme esportiu

El president Josep Maria Bartomeu; la consellera de Cultura, Laura Borràs; la vídua de l’escriptor, Anna Sallés, i el vicedegà del Col·legi de Periodistes, Joan Maria Morros, lliuren el guardó a la periodista italiana

El president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Laura Borràs, i el vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, han lliurat el guardó del XIII Premi Internacional de Periodisme Esportiu Vázquez Montalbán a la periodista italiana Emanuela Audisio, en un acte que s’ha celebrat aquest migdia a l’Auditori 1899, amb la presència també d'Anna Sallés, vídua de l'escriptor.

El jurat del premi ha tingut en compte la tasca periodística d'Audisio, tant per la seva trajectòria, de ressò no només al seu país sinó també internacionalment, com la reivindicació de l'ofici. Audisio, que va desenvolupar la seva carrera al diari 'La Repubblica', es converteix en la primera dona que guanya aquest premi, que es va crear el 2004 en memòria i homenatge a Manuel Vázquez Montalbán.

La representació del FC Barcelona a l’acte del lliurament del premi ha estat completada pel vicepresident primer Jordi Cardoner, el directiu Xavier Vilajoana, el CEO-director executiu, Òscar Grau, i la delegada de cultura del Club, Teresa Basilio.

També han estat presents la majoria de periodistes que formen el jurat del premi Vázquez Montalbán de periodisme esportiu; el comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Joan-Elies Adell, i la cònsol general d’Italia, Danese Gaia Lucilla.

El portaveu del Club, Josep Vives, en la seva funció de secretari del jurat, ha llegit l’acta de la reunió en què es va concedir el premi a Emanuela Audisio per la seva magnífica trajectòria professional com a reportera que ha tractat l’esport com un instrument social i econòmic, que va més enllà de la competició. El jurat també ha tingut un reconeixement a la periodista basca Sara Estévez, que amb el pseudònim de Marathon va ser dels anys cinquanta fins els noranta tota una referència del periodisme relacionat amb l’Athletic.

Trobada amb Manolo l'any 1991

El periodista Ramon Besa, membre del jurat del premi, ha estat l’encarregat de glossar la figura d’Emanuela Audisio, destacant que es tracta d’una reportera del periodisme clàssic, que tractava tots aquells esdeveniments que giraven al voltant dels fets esportius que cobria.

Besa ha recordat que Emanuela Audisio va tenir l’oportunitat de conèixer Manuel Vázquez Montalbán l’any 1991, quan la periodista italiana va ser a Barcelona per fer un reportatge sobre la preparació dels Jocs Olímpics del 92. “S’ha fet un nom tota sola en un món d’homes -ha comentat Besa- i es va saber guanyar el respecte quan els diaris generalistes no apostaven pels esports. És una periodista amb molt caràcter, desacomplexada, crítica i justa. El premi Vázquez Montalbán està d’enhorabona avui amb Emanuela Audisio”.

Un cop rebut el premi, Audisio s’ha dirigit als presents agraint el premi i recordant la seva trobada del 1991 amb Manuel Vázquez Montalbán: "Ha estat dels pocs que m'han tornat una trucada i encara que se n'anava de Barcelona al dia següent, ens vam poder veure a les sis del matí". 

En les seves paraules ha recordat la trucada personal de Bartomeu per anunciar-li el premi, “un fet que agraeixo i demostra que les coses s’han de fer amb naturalitat i de la manera més directa i senzilla”. Per acabar ha destacat el treball en equip i ha volgut agrair la relació amb tots els seus caps i col·laboradors: “Solos somos alguien, juntos somos algo”.

La cloenda de l’acte l’ha efectuat el president Josep Maria Bartomeu, que després de valorar el suport de la família de Manuel Vázquez Montalbán i la tasca dels membres del jurat, ha fet referència a la premiada: “Donem per primer cop aquest premi a una dona perquè ha fet tots els mèrits per guanyar-lo, de la mateixa manera que s’ha guanyat el respecte de tot el periodisme esportiu”.

El president blaugrana ha remarcat la internacionalitat de l’obra d’Audisio, “ella és un clar exemple d’aquest vessant universal del periodisme esportiu, i el jurat no ha dubtat a l’hora d’atorgar-li aquest premi internacional amb el que volem reivindicar la figura de Manolo”. 

Llistat de premiats amb el Premi Internacional Vázquez Montalbán de Periodisme Esportiu:

- 2004: Patrick Mignon
- 2005: Joaquim Maria Puyal
- 2006: Juan Villoro
- 2007: Simon Kuper
- 2008: Candido Cannavò
- 2009: Ramon Besa
- 2010: Eduardo Galeano
- 2011: Santiago Segurola
- 2012: Nick Hornby
- 2013: Sergi Pàmies
- 2014: Eduardo Gonçalves de Andradae ‘Tostão’
- 2017: Michael Robinson
- 2018: Emanuela Audisio

Bartomeu, amb la "llibertat i la democràcia"

Bartomeu també s'ha referit a l'inici del judici als líders del procés independentista: “Aquest premi coincideix amb l’inici d’un judici cap a líders polítics i dirigents d’entitats cíviques molt importants en el nostre país. Com ja vam dir, es tracta d’un judici injust. El FC Barcelona no va demanar un marc processal com el que estem vivint si no que el conflicte s’arreglés en un marc polític. Vull refermar el nostre compromís amb la llibertat i la democràcia.”

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut