Cinc coses que cal saber de l’Alabès-Barça

Cinc coses que cal saber de l’Alabès-Barça

Fem una ullada a les dades més rellevants sobre tots dos equips

El Barça visita Vitòria aquest diumenge (21 hores) després de dues setmanes sense competició lliguera. Els de Xavi arriben a Mendizorrotza, un estadi mític i de bon record per als blaugranes, amb ganes de transformar les bones sensacions dels darrers partits en resultats. Repassem algunes dades curioses al voltant del partit.

Per què se’ls coneix com a ‘babazorros’?

El significat de la paraula prové de la unió de dues paraules en euskera: baba (fava, en català) i zorro (sac). A la província d’Àlaba, tradicionalment, s’han cultivat moltes faves. Així doncs, a les persones que es dedicaven a la recollida d’aquesta llegum se les coneixia com a ‘babazorros’. El terme es va acabar estenent fins a donar nom a tots els habitants de la província i finalment es va acabar utilitzant per part del club per referir-se als seus futbolistes i seguidors. El 1997, l’Alabès va crear la popular mascota del club, una guineu que duu per nom aquest curiós sobrenom.

25 futbolistes han jugat a tots dos equips

La llista de futbolistes que han vestit la samarreta blaugrana i la blanc-i-blava és extensa i diversa. Des de José Arana, que va jugar a l’equip basc del 1931 fins el 1934 i que va fitxar pel Barça, fins a Aleix Vidal, culer del 2015 al 2018 i babazorro la temporada 2019/20, un total de 25 futbolistes han jugat a tots dos equips: Belarmino Castro, José Ramon Alexanko, Luis Maria López Rekarte, Andoni Zubizarreta, Ernesto Valverde, Julio Salinas, Delfí Geli, Richard Witschge, Jordi Cruyff, Abelardo Fernández, Lluís Carreras, Meho Kodro, Mario Rosas, Gerard López, Mauricio Pellegrino, Fernando Macedo da Silva ‘Nano’, Sergio Santamaría, Richard Dutruel, Roberto Bonano, Bojan Krkic, Kiko Femenía, Adrià Ortolà i Munir El Haddadi.

53,3% de victòries a Mendizorrotza

El balanç històric entre tots dos equips és favorable als blaugranes, que han guanyat més de la meitat de partits que han disputat a Vitòria. Els primers enfrontaments entre tots dos equips es remunten a les dècades dels 30 i 50, amb resultats força igualats. L’Alabès, però, no va tornar al futbol d’elit fins el 1999, i es va mantenir a cavall entre Primera i Segona fins el 2006, quan va baixar a la categoria de plata i s’hi va estar més d’una dècada. El 2017 va tornar definitivament a primera i, des d’aleshores, el Barça suma quatre victòries i un empat al seu estadi.

Balanç molt positiu contra Mendilíbar

21 victòries, tres empats i només una derrota en 25 partits. Aquest és el balanç del Barça contra els equips de José Luis Mendilibar. El tècnic basc va assolir la direcció de l’equip el passat mes de desembre i, des d’aleshores, suma dos empats en els dos derbis bascos contra Reial Societat (1-1) i Athletic Club (0-0) i una derrota en la darrera jornada contra el Betis (4-0). D’altra banda, el balanç de Xavi com a jugador contra l’Alabès també és molt positiu: cinc victòries, dos empats, dues derrotes i un gol en nou partits.

Compte amb Joselu

El davanter gallec és clarament la màxima referència ofensiva del conjunt blanc-i-blau. Amb 10 dianes, és el màxim golejador de l’equip molt per davant del segon (Laguardia, amb dos gols) i actualment és el sisè màxim golejador de la Primera Divisió. L’exdavanter del Depor, el Newcastle i l’Stoke City, entre d’altres, és un dels millors ‘9’ de la competició i té un lloc assegurat a l’11 des de la seva arribada a l’equip el juliol del 2019. Els blaugranes hauran de parar molta atenció a la seva gran capacitat rematadora. 

 

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut