Jordi Alba arriba als 400 partits amb el Barça

El lateral de L’Hospitalet ha assolit aquesta xifra rodona en el partit contra el Betis

El jugador format al planter blaugrana va tornar al Club l’estiu del 2012 després d’uns anys al València i, des d’aleshores, s’ha fet l’amo i senyor de la banda esquerra del FC Barcelona. Cinc Lligues, cinc Copes del Rei, tres Supercopes d’Espanya, una Supercopa d’Europa, un Mundial de Clubs i una Champions League després, Jordi Alba arriba als 400 partits amb el Barça. I és el quinzè futbolista amb més partits jugats amb el conjunt culer.

L’amo de la banda esquerra del Camp Nou

El lateral, que va jugar durant set anys a les categories inferiors del Barça, va passar pel Cornellà, el Nàstic –cedit- i el València abans d’aterrar de nou al club blaugrana. Ho va fer l’estiu del 2012, tot just després de proclamar-se campió de l’Eurocopa amb la selecció espanyola, com a lateral esquerre titular i marcant un gol a la final contra Itàlia. D’un temps ençà, el futbolista s’ha convertit en el lateral esquerre indiscutible per a tots els seus entrenadors. Tito Vilanova, el ‘Tata’ Martino, Luis Enrique, Ernesto Valverde, Quique Setién, Ronald Koeman i, ara, Xavi. Tots ells han confiat en el de L’Hospitalet per ocupar la banda esquerra de la defensa –i l’atac- blaugrana.

Jordi Alba ha sumat un total de 274 victòries, 70 empats i 56 derrotes, que es reparteixen en 270 partits a la Lliga, 74 a la Champions, 43 a la Copa del Rei, 11 a la Supercopa d’Espanya i dos més al Mundial de Clubs. A més a més, sembla clar que aquesta temporada entrarà al ‘top 10’ de futbolistes amb més partits en la història del Barça, ja que només el separen d’aquest rècord Rifé (402), Alexanko (403), Segarra (404), Zubizarreta (410) i Amor (421).

Un defensa amb ànima d’atacant

Tot i que la seva posició al camp parteix de la defensa, l’aportació de Jordi Alba a l’equip blaugrana va molt més enllà. Durant els darrers anys, la seva societat amb els davanters, especialment amb Messi, ha estat una veritable amenaça per a les defenses rivals i ha donat moltes victòries als blaugranes. El davanter argentí és el futbolista que ha rebut més assistències de gol del lateral (23) i també és el futbolista que ha assistit més cops en gols al de L’Hospitalet (8). A més, altres davanters com Suárez (20) o Griezmann (6) també s’han beneficiat en els darrers anys de la capacitat assistent del futbolista format al planter.

L’aportació ofensiva de Jordi Alba també ha repercutit directament en la consecució de títols. És el cas de la Copa del Rei, on el lateral esquerre ha aconseguit els seus gols més decisius; a la final contra el Sevilla de l’any 2016 (2-0), on va trencar l’empat a 0 en el minut set de la pròrroga d’un partit que el Barça jugava amb 10 des del minut 36 per l'expulsió de Mascherano, i als quarts de final al camp del Granada l’any 2021, on va anotar dos gols molt importants perquè el Barça s'emportés la victòria en un partit boig (3-5).

El futbolista format al planter suma cinc assistències aquesta temporada, quatre a la Lliga i una a la Champions, i ha estat titular en els quatre partits de l’era Xavi.