Un any sense Diego Armando Maradona

Un any sense Diego Armando Maradona

El 25 de novembre de 2020 va sobresaltar el barcelonisme i el món del futbol, que van veure com una de les seves mítiques figures passava al record

Tal dia com avui es compleix un any de la mort de Diego Armando Maradona.

Aquell trist 25 de novembre de 2020, la pilota blaugrana i la del futbol es van empetitir per la marxa d'aquesta figura argentina que va deixar una marca indeleble sobre els terrenys de joc. La seva màgia es va estendre al Barça entre el 1982 i el 1984, en què va marcar 47 gols en 75 partits. 

Considerat un dels millors jugadors de tots els temps, el crac argentí va néixer a Lanús, una població propera a Buenos Aires, el 30 d’octubre del 1960. Es va iniciar amb la pilota als solars i carrers del seu barri i als dotze anys formava part del conjunt infantil Los Cebollitas. L’any 1974 va fitxar per Argentinos Juniors, club en que hi va romandre fins el febrer del 1981, marcant 116 gols en 166 partits. 

Va ser en aquella època quan va poder treure la seva família de la pobresa. El davanter argentí, amb els seus 1’68 metres d’alçada, ja meravellava aleshores amb la seva cama esquerra d’or, canvi de ritme, velocitat i dribbling. A la temporada 1980-81 va ser traspassat al Boca Juniors, on aconseguiria la Lliga. El FC Barcelona ja havia iniciat les negociacions pel seu fitxatge, però l’Asociación del Fútbol Argentino (AFA) s’hi va oposar i tot va quedar ajornat per a després del Mundial d’Espanya 82.

 

Maradona al Barça: golassos inoblidables

Per fi, a l’estiu del 1982 Maradona va fitxar pel FC Barcelona. Amb la samarreta del Barça, Maradona va demostrar que era un jugador genial, però els marcatges sobre l’argentí van ser implacables i només fa poder lluir la seva immensa classe en comptades ocasions, com el gol que va marcar a l’Estrella Roja a la Recopa 1982/83 o el que va aconseguir al Santiago Bernabéu a la Copa de la Lliga de la mateixa temporada, que fins i tot va provocar els aplaudiments dels afeccionats madridistes.

El primer contratemps seriós que va tenir Maradona a Can Barça va ser una hepatitis per la qual va haver de guardar repòs absolut durant uns mesos. El seu retorn a l’equip va coincidir amb l’acomiadament d’Udo Lattek i l’arribada de César Luis Menotti el març del 1983, que va aconseguir salvar la temporada amb dues victòries davant l’etern rival, el Real Madrid, a les finals de la Copa del Rei i de la Copa de la Lliga.

En la seva segona campanya al Barça (1983/84) Maradona va patir una greu lesió a peus del jugador de l’Athletic Club Andoni Goikoetxea, el qual li va provocar una fractura del turmell. L’argentí va reaparèixer abans del final de Lliga, però el Barça ja no podia lluitar pel títol. A més, també va perdre la final de la Copa del Rei davant l’Athletic Club en un partit que va passar a la història com “la final dels bastons” pels aldarulls que hi va haver entre els jugadors d’ambdós equips al final del matx.

Fins l’any 1984 Maradona va disputar 75 partits amb la samarreta blaugrana i va marcar 47 gols, Amb el Barça va conquerir la Copa del Rei 1982-83, la Copa de la Lliga 1982-83 i la Supercopa d’Espanya 1983. La seva relació amb la directiva es va anar deteriorant fins que, després de la derrota a la final de la Copa del 1984, va forçar la seva marxa al Nàpols italià, on va triomfar, assolint dues Lligues, una Copa i una Copa de la UEFA.

Heroi amb la selecció argentina

Amb la selecció argentina va guanyar el Mundial de Mèxic 86, en el qual va destacar per damunt de tot un partit davant Anglaterra en què va marcar dos gols, un amb la mà, que va passar a la història com “La mano de Dios”, i un altre excepcional que està considerat com un dels millors de tota la història d’aquesta competició. Després del Mundial d’Itàlia 1990, on Argentina va ser sots-campiona, fou desqualificat per la FIFA per consum de drogues fins el 30 de juny del 1992. Aleshores va fitxar pel Sevilla, on tingué una trajectòria curta i discreta. L’any 1993 va anar fugaçment al Newell’s Old Boys argentí. El Mundial d’Estats Units 1994 semblava que seria el de la seva resurrecció, però va tornar a donar positiu per consum d’estupefaents, fet que pràcticament va posar fi a la seva carrera. Amb tot, va tornar a jugar amb el Boca Juniors entre 1995 i 1997. Després de retirar-se definitivament, Maradona va exercir periòdicament d’entrenador i va arribar a ser seleccionador d’Argentina (2008-2010).

Els homenatges del barcelonisme

El 25 de novembre de 2020, el barcelonisme es va submergir en el dol. I també es van succeir els homenatges. Sens dubte, un dels millors va ser sobre la gespa del Camp Nou. Messi va construir una dedicatòria inoblidable a Maradona. De 10 a 10. El de Rosario va celebrar el seu gol contra l’Osasuna lluint la samarreta que va defensar Maradona a Newell’s Old Boys. 

a07f40d8-00cb-47dd-8579-c0f66131fd61

Després d'un any sense aquesta figura llegendària, els homenatges encara persisteixen. El pròxim 14 de desembre, El FC Barcelona i el Club Atlètic Boca Juniors disputaran la Maradona Cup, un partit que retrà homenatge a l'astre del futbol argentí. El matx tindrà lloc a Riad, capital de l'Aràbia Saudita, a l'estadi Mrsool Park i també es podrà seguir a través de Barça TV i Barça TV+. Tot per recordar la marxa de Diego Armando Maradona tal dia com avui. Un any sense el jugador que va construir part de la història del futbol i del barcelonisme.  

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut