La dada del dia | 96: Les victòries blaugrana contra el Reial Madrid

La dada del dia | 96: Les victòries blaugrana contra el Reial Madrid

Els blaugranes sumen 96 victòries en la història dels Clàssics, un registre que desafia el paradigma històric de domini blanc durant gran part del segle XX

La cursa per les tres xifres és més viva que mai. El Barça i el Reial Madrid han protagonitzat una de les rivalitats esportives més importants del planeta des de la temporada 1901-02. En aquella primera cita entre blaugranes i blancs, corresponent a un partit de Copa, el Barça es va imposar per 1-3 amb dianes de l’alemany d’Udo Steinberg (2) i de Joan Gamper. D’aquesta manera, amb balanç positiu per als catalans, començava la història del Clàssic dels clàssics, una pugna que el mes de març del 2019, ara fa poc més d’un any, va arribar a un punt d’inflexió transcendental: les 96 victòries del Barça contra el Madrid -un registre que encara es manté vigent en l’actualitat.

Per primera vegada en 87 anys, o el que és equivalent, per primer cop des de l’any 1931, el Barça no tenia un avantatge en la relació de triomfs i derrotes en els Clàssics -96 victòries per 95 dels blancs. Des d’aquell mes de març del 2019, les xifres s’han tornat a igualar, 96 a 96, però tenint en compte el paradigma històric entre catalans i madrilenys durant el segle XX, l’actual esprint final cap a les 100 victòries agafa més emoció que mai. Per entendre millor l’excepcionalitat de la xifra, 96, cal posar la lupa sobre una dècada màgica, l’última, en què el barcelonisme ha tenyit de blaugrana la història recent dels Clàssics.

Set victòries més i un escenari predilecte: el Bernabéu

Fa poc més de deu anys, els blancs avantatjaven els blaugranes amb set triomfs més (78-85), però, des d’aleshores, el Barça ha capgirat com un mitjó la dinàmica històrica amb 18 victòries entre totes les competicions (set més que el Reial Madrid, amb 11), col·locant-se amb l’empat tècnic a 96. En aquest escenari de domini blaugrana, la relació entre el barcelonisme i el Santiago Bernabéu ha estat gairebé idíl·lica. A la Lliga, el Barça ha guanyat a l’estadi blanc quatre dels seus últims cinc partits, un pòquer de triomfs consecutius entre les temporades 2015-16 i 2018-19 que també va suposar un rècord històric de la Lliga -encara vigent.

Triomf blaugrana al Santiago Bernabéu

Triomf blaugrana al Santiago Bernabéu

Messi, el blaugrana amb més Clàssics

Leo Messi s’ha consolidat com el gran malson dels blancs durant l’última dècada i mitja. Des de la seva estrena a la temporada 2004-05, el 10 blaugrana ha participat en 43 Clàssics entre totes les competicions, n’ha guanyat 19, n’ha empatat 11 i n’ha perdut 13, un registre molt positiu al qual se li ha d’afegir els seus 26 gols -l’argentí és el jugador de la història de la Lliga que més dianes ha aconseguit marcar al Bernabéu, amb 11.

Messi al Bernabéu

L’últim Clàssic de Messi data del mes de març d'aquest 2020. En aquella ocasió, el Barça no va poder sumar els 3 punts, però va ser en aquell partit quan l’astre argentí va convertir-se en el culer amb més participacions contra el Reial Madrid en el global de totes les competicions, superant Xavi Hernández, que fins aleshores tenia el rècord amb 42.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut